SOS! Οι επιστήμονες χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου και ενημερώνουν…..Δώστε σημασία, σας ενδιαφέρει!!!

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από τη διαδικασία προετοιμασίας του κοτόπουλου και συγκεκριμένα από το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα.

Διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Υπηρεσία Διατροφικών Προτύπων FSA και στην οποία συμμετείχαν 4.500 ενήλικες έδειξε ότι το 44% του πληθυσμού πλένει το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πρακτική αυτή είναι λανθασμένη, καθώς τα σταγονίδια του νερού βοηθούν στην εξάπλωση του καμπυλοβακτηριδίου στα χέρια μας, στις επιφάνειες της κουζίνας, στα ρούχα μας αλλά και στα μαγειρικά σκεύη.

Τα περιστατικά λοίμωξης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι αρκετά, όμως σημαντική μερίδα του πληθυσμού δε γνωρίζει καν την ύπαρξη του μικροοργανισμού. Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι το κοτόπουλο είναι η πηγή μόλυνσης, σύμφωνα με το onmed.gr

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται έπειτα από τη λοίμωξη είναι κυρίως: διάρροια, στομαχόπονος, στομαχικές κράμπες και πυρετός.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;

– Καλύπτουμε το ωμό κοτόπουλο

– Διατηρούμε το κοτόπουλο στο ψυγείο

– Τοποθετούμε το κοτόπουλο στα κάτω ράφια του ψυγείου, ώστε να μη στάξουν υγρά σε άλλες τροφές

– Δεν πλένουμε το ωμό κοτόπουλο

– Πλένουμε καλά κάθε σκεύος, μαχαίρι και επιφάνεια που ήρθε σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο
– Μαγειρεύουμε για αρκετή ώρα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο δεν έχει μακροχρόνιες 
επιπτώσεις, όμως μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου ή το Σύνδρομο Guillain-Barre, μια σοβαρή νευρολογική πάθηση.

Η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τα παιδιά κάτω των πέντε ετών ή τους ηλικιωμένους.





ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger