Μεγάλος ξεσηκωμός και έντονες διαμαρτυρίες από τους Κρητικούς στο άκουσμα της είδησης ότι η Γερμανία τους στέλνει «δώρο» 3.000 πρόσφυγες για να εγκατασταθούν στο νησί!Η κίνηση αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κανονισμού Δουβλίνο 3, κατά το οποίο κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να στείλει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσους πρόσφυγες κρίνει ως υπεράριθμους στο έδαφός του. Οι Κρητικοί ωστόσο εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό η έλευση και εγκατάσταση των προσφύγων στο νησί και αντιδρούν.

Την απόφαση αυτή της Γερμανίας υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση και ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου με επικεφαλής τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος προήδρευσε της περιβόητης σύσκεψης στο Ηράκλειο και προανήγγειλε τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στην Κρήτη.

Οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να φτάνουν αεροπορικώς στην Κρήτη, αρχικά στο Ηράκλειο και τα Χανιά, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του του στο Ράδιο Κρήτη ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το πραγματικό κόστος που έχει επιβαρυνθεί η χώρα μας από την έναρξη της εισροής προσφύγων, ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διέθεσε μέχρι τώρα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα 330 εκατομμύρια ευρώ, όχι όμως στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε Μ.Κ.Ο., εκ των οποίων τα περισσότερα σε Μ.Κ.Ο. του εξωτερικού.

Άγρια κόντρα

Για μεταφορά στην Κρήτη 2.000 προσφύγων μάξιμουμ από την υπόλοιπη Ελλάδα έκανε λόγο την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές για μεταφορά 3.000 μεταναστών από τη Γερμανία μιλώντας για χυδαίο λαϊκισμό. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρου «οικειοθελούς κράτησης» στην Αμυγδαλέζα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Αμυγδαλέζα δεν έχει κλείσει ποτέ.

Ειδικότερα για τη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στην Κρήτη παρατήρησε πως «τίποτε πιο φανερό από αυτό (τη σύσκεψη) δεν υπήρξε». «Πήρα τηλέφωνο τον δήμαρχο Ηρακλείου και επειδή ήταν τουριστική περίοδος τον παρακάλεσα να κάνουμε μια σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους τέσσερις δημάρχους των μεγάλων δήμων για να συζητήσουμε αυτό που συζητάμε: Πώς στη δεύτερη φάση θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων όσο πιο ισομοιρασμένα γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Ήταν εξαιρετική σύσκεψη πήρα κι εγώ απαντήσεις» είπε.

Ο Γιάννης Μουζάλας εξαπέλυσε επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. «Ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να μοιραστούν παντού οι μετανάστες; πρέπει να τους έχει όλους ο Τζιτζικώστας, ο Αγαπητός, ο Μπακογιάννης; Ο κ. Τζιτζικώστας έχει 40% των προσφύγων στην περιφέρειά του… Βάλανε γερές πλάτες και είναι ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παρέπεμψε και σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το θέμα.

Τόνισε ότι ζητεί συγγνώμη που δεν ζήτησαν να παρευρεθούν άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης, όπως ο δήμαρχος Χερσονήσου, στη σύσκεψη που έγινε, αλλά αποσαφήνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση.

«Πολλοί δήμοι λένε ότι οι μετανάστες πρέπει να πάνε σε έναν άλλο δήμο» σχολίασε σκωπτικά. «2.000 μάξιμουμ θα πάνε για την Κρήτη εφόσον χρειαστεί οι πόροι έχουν βρεθεί με χρηματοδότηση από κυβέρνηση και μέρος της από ΕΕ… Στη Θήβα θα πάνε 1.000 μετανάστες… Ο πανικός δημιουργεί λαϊκισμό που θα οδηγήσει τελικά σε αυτό που φοβούνται» παρατήρησε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι κατά τη σύσκεψη που έγινε στην Κρήτη έγινε λόγο για όσο το δυνατόν κατά μικρότερες δομές, όπου είναι δυνατόν σε σπίτια και ξενοδοχεία τα οποία ρημάζονται. «Βρήκα εξαιρετικό κλίμα απαιτήσεων, λογικό όπως οι μετανάστες να είναι οικογένειες, όμοιου θρησκευτικού και εθνοτικού προσανατολισμού» είπε.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger