Εκατοντάδες κόσμου που ξεπέρασε τους 3.000 κατέκλεισε από νωρίς την κεντρική πλατεία του νησιού. 

Άτομα κάθε κοινωνικής τάξης και πολιτικής προσέγγισης, κάθε ηλικίας και από κάθε σημείο του νησιού ένωσαν τη φωνή τους στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Χίος που ουδέποτε υπήρξε αφιλόξενη και ξενοφοβική δεν  θα επιτρέψει σε κανέναν να τη θυσιάσει στον βωμό του μεταναστευτικό και της ευρωπαϊκής αδράνειας.



Αμέσως μετά τις ομιλίες οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την Πλατεία Βουνακίου προς το ξενοδοχείο Χανδρής. Για πρώτη φορά μάλιστα καφετέριες και λοιπά καταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην κινητοποίηση. Να σημειωθεί ότι το μέγεθος της συμμετοχής του κόσμου ήταν τέτοιο που ενώ η κορυφή της πορείας βρίσκονταν στο ξενοδοχείο «Χανδρής» η ουρά της ήταν στην αρχή της λεωφόρου Αιγαίου.




Σε ευθύτατη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά και της σχετικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξελίχθηκε μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ στο νησί, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2016. Με δεδομένη τη μεγάλη έκταση και χωρητικότητα της πλατείας Νικολάου Πλαστήρα, αυτή γέμισε στο μεγαλύτερο μέρος της από αγανακτισμένους πολίτες, που ειρηνικά διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Επιτροπών Αγώνα, την αντίθεσή τους στη συνειδητή απόφαση μετατροπής των νησιών του Β. Αιγαίου σε ανοικτές φυλακές. Ακολούθησε πορεία στην προκυμαία και είναι από τις μετρημένες φορές που η κεφαλή της πορείας ήταν στο νότιο τμήμα της και η ουρά στο βόρειο, κάτι που σημαίνει ότι οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούσαν τους 3.000. Στην κεντρική Πλατεία όλες οι ομιλίες είχαν αντικυβερνητικό περιεχόμενο, καταδικαστικό σε συγκεκριμένες ΜΚΟ αλλά και την τοπική Αυτοδιοίκηση, που κατά τη γνώμη των ομιλητών συνεργάζεται με την Κυβέρνηση, κάτι που με το χειροκρότημά τους επιβεβαίωσαν και οι συγκεντρωμένοι. Μίλησαν εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Καμποχώρων η Μαρία Βασίλη, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κάστρου-Σούδας η Τούλα Βογιατζή, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Βροντάδου η Παρασκευή Μπουλά και εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα πόλης ο Μανώλης Σιδεράτος. Στα... ορεινά της συγκέντρωσης, αλλά συμμετέχοντας σ' αυτήν και με σχετική δήλωση, βρισκόταν ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.
Ακολουθεί ως δείγμα τυ επιπέδου των ομιλιών αυτή της Παρασκευής Μπουλά.

ΧΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΧΙΩΤΙΣΣΕΣ,
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΒΡΟΝΤΑΔΟ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟ.
ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ, ΑΥΤΟ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ.
ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΡΟΥΧΙΣΜΟ, ΦΑΓΗΤΟ, ΜΕ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟ HOT SPOT, ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ 3 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!
ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΛΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΟΛΓΟΘΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΟΜΩΣ ΟΙ ΚΑΥΓΑΔΕΣ  ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ. ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΙΟ ΜΑΓΚΩΜΕΝΟΙ, ΠΙΟ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΕΡΗ.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ:
1)       ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ.
2)       ΟΣΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Η΄ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΝΤΑΙ.  ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΥΡΣΙΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ:
 Α) ΠΑΡΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΜΗΛΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
Β) Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛEΙΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ
ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ.
Γ)ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚOΣ XΩΡΟΣ     ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.
Δ)ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ  ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.
Ε)ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΣΤ)ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ? ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ!                                                                                                                                                                          

 ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ  ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΕΝΟΧΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.
 ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΤΗΡΗΣΕ ΠΟΤΕ.
 ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΡΙΖΕΙ! Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΑΚΟΥΕΙ!
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΡΩΤΑΜΕ, ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;
ΑΣ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ , ΓΙΑΤΙ Ο ΧΙΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΝΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΦΙΛΗΣΥΧΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ! 

Ακολουθεί η ομιλία της εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα Κάστρου Τούλας Βογιατζή.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, τον Οκτώβριο 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου, με μεγάλη πλειοψηφία, έλαβε την εντελώς αναιτιολόγητη και καταστροφική απόφαση να δημιουργήσει ένα κέντρο φιλοξενίας ή κράτησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην περιοχή του βόρειου τμήματος της Τάφρου του Φρουρίου ( Σούδα ) μέσα στην πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης και με κατοικίες οικογενειών σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το χώρο παραμονής των προσφύγων.
Με τρόπο παραπλανητικό διαβεβαίωσαν τους κατοίκους της περιοχής, που ζήτησαν εξηγήσεις, ότι η παραμονή των προσφύγων θα ήταν προσωρινή και μέχρι της δημιουργίας κέντρου υποδοχής, οπότε και θα τους απομάκρυναν από την περιοχή. Οι διαβεβαιώσεις αποδείχθηκαν ψευδείς, αφού αντ’ αυτού Κυβέρνηση και Δήμος Χίου προχώρησαν  στην ολοκλήρωση της δημιουργίας και την παράνομη λειτουργία ανοικτού κέντρου  κράτησης στην περιοχή της Σούδας, που έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως στην περιοχή. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κέντρο αυτό είναι στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και διαβιούν σε άθλιες συνθήκες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και ασφάλεια, μια και, σαν ανοικτό κέντρο που είναι, δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία τους στο κέντρο της πόλης.
Ο κάτοικοι της περιοχής, από την άλλη, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από την γειτνίασή μας με το κέντρο φιλοξενίας στη Σούδα, που ξεκινούν από την καταστροφή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διαβιούμε, την έλλειψη ιδιωτικού χώρου, την διαρκή αγωνία για την υγεία την δική μας και των παιδιών μας, την υποβάθμιση της περιουσίας μας και φτάνουν έως την πλήρη απώλεια του αισθήματος ασφάλειας.
Δεν είμαστε ρατσιστές ούτε ξενοφοβικοί . Γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα ενός πολέμου, που, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές, δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Κατανοούμε το δικαίωμα των θυμάτων των πολεμικών συγκρούσεων της ευρύτερη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου να αναζητήσουν ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης σε άλλες χώρες. Όμως δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι αυτοί να εγκλωβίζονται εδώ, σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, σε ένα τόπο τον οποίο ούτε επέλεξαν , ούτε ήταν ο προορισμός τους. Παράλληλα δεν κατανοούμε το λόγο για τον οποίο οι μετανάστες, που εισέρχονται παράνομα στη Χώρα μας και προέρχονται από τρίτες χώρες, όπου κανένας πόλεμος δεν τους αναγκάζει να φύγουν από εκεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες και γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι  υποχρεώνονται να ζουν χωρίς κανένα διαχωρισμό δίπλα στα σπίτια μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την δική τους και για τη δική μας ασφάλεια.
          Η λειτουργία του Κέντρου ανοικτής φιλοξενίας στη Σούδα είναι εντελώς παράνομη, όχι μόνο γιατί λειτουργεί μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, χωρίς κανένα σεβασμό σε αυτόν, αλλά κυρίως γιατί σε κανένα νόμο αυτού του Κράτους δεν προβλέπεται λειτουργία Κέντρου φιλοξενίας από την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τη σκέπη της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ και μάλιστα με το Ελληνικό Δημόσιο παντελώς απόν. Το κέντρο ανοικτής φιλοξενίας στη Σούδα είναι παράνομο γιατί λειτουργεί μέσα σε κατοικημένη περιοχή, πάρα τις αντίθετες προβλέψεις του νόμου. Το κέντρο ανοικτής φιλοξενία στη Σούδα είναι παράνομο διότι καταργεί όχι μόνο το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων ( παρά τις αντίθετες προβλέψεις του Συντάγματος της Ελλάδας ), αλλά και αυτή την ίδια την ασφάλεια τους. Τι θα γίνει αν ξεσπάσει μια αναταραχή ή μια πυρκαγιά ανάλογη με αυτή στο κέντρο της Μόρια στη Μυτιλήνη; Θα πρέπει να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων για να καταλάβουμε ότι ήταν εξ αρχής λάθος  η επιλογή της δημιουργίας του συγκεκριμένου κέντρου;

Για τους ίδιους λόγους και επειδή έχουν ήδη ζήσει την εμπειρία του πρώτου hotspot στο νησί, οι κάτοικοι του Βροντάδου ζουν με το φόβο της λειτουργίας του κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά στο Μερσινίδι. Γνωρίζουν καλά ότι η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου , που θα φιλοξενεί παραβατικούς όχι μόνο από τη Χίου, αλλά και από άλλες περιοχές της Χώρας, με ανύπαρκτες στην ουσία προδιαγραφές φύλαξης , θα αποτελέσει εφαλτήριο εγκληματικότητας , που θα θέσει σε κατάσταση πολιορκίας το Βροντάδο και τους κατοίκους του, αλλά, στη συνέχεια, και όλη τη Χίο..
Γι’ αυτό το Βροντάδο δηλώνει σήμερα αποφασισμένο να μην επιτρέψει να λειτουργήσει ξανά το Μερσινίδι και μάλιστα ως χώρος φυλακή, παρόλο που έχει ήδη δημοπρατηθεί, και ζητεί να επικρατήσει επιτέλους η κοινή λογική και να προστατευθεί ο τόπος και οι άνθρωποί του. Ενημερώνουν  και διαδηλώνουν ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια να τεθεί ξανά το κέντρο σε λειτουργία θα βρεί όλους τους Βρονταδούσους ενωμένους εναντίον της.
Εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής της Σούδα και του Βροντάδου δεν  ΖΗΤΑΜΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να σταματήσει ΑΜΕΣΑ η λειτουργία του παράνομου κέντρου ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του βόρειου τμήματος της Τάφρου του Φρουρίου ( Σούδας) και να τηρηθεί η υπόσχεση της Κυβέρνησης και του Δήμου Χίου για τον προσωρινό του χαρακτήρα.
Να μην λειτουργήσει στο Μερσινίδι κέντρο κράτησης παραβατικών προσφύγων και μεταναστών.
Να προχωρήσει άμεσα και με τάχιστους ρυθμούς η διαδικασία ασύλου των δικαιούμενων ασύλου.
Την εξέταση και προώθηση ρύθμισης για την αναχώρηση από το νησί όσων προσφύγων – μεταναστών δεν έχουν λάβει απάντηση επί του υποβληθέντος αιτήματος ασύλου μετά την πάροδο 30 ημερών.
Την άμεση επαναπροώθηση προς την Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Την ενίσχυση της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε έμψυχο δυναμικό και υλικό εξοπλισμό, ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα και επαρκώς στο υψηλό καθήκον τους και να εμπεδωθεί ένα κάποιο αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του νησιού.
Παράλληλα ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι
Δεν δεχόμαστε τη δημιουργία οποιουδήποτε νέου Κέντρου / HOT SPOT στη Χίο, πολλώ δε  μάλλον κοντά ή μέσα σε κατοικημένες περιοχές .
Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας παράκαμψης των θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας και ζητούμε από την τελευταία να αποσαφηνίσει επιτέλους το ρόλο και τις αρμοδιότητες κάθε εμπλεκομένου στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και ιδίως τις αρμοδιότητες των ΜΚΟ, διαχωρίζοντας τους διεθνείς Οργανισμούς και τις αναγνωρισμένες από το Συμβούλιο της Ευρώπης Οργανώσεις από την ανεξέλεγκτη παρουσία ΜΚΟ , που ξεπηδούν σαν «μανιτάρια».
Τέλος, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τον Δήμο Χίου, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον Χιώτες, έλληνες, ευρωπαίους πολίτες.
Αν δεν μπορείτε, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!

πηγή

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger