Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης: Ο Ερντογάν οικοδομεί μια νέα κατάσταση στην Τουρκία, η οποία αποβλέπει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης δύναμης στην περιοχή, που να είναι διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι του Κεμαλικού κράτους. 

Αυτήν την στιγμή η Τουρκία του Ερντογάν διεκδικεί επιρροή τόσο στην Μέση Ανατολή, όσο και επέκτασή της στον Ελλαδικό χώρο. Επέκταση και επιρροή στην Θράκη, αύξηση των πιέσεων για αυτονόμηση του χώρου της Θράκης, σε θέματα όχι μόνο της Θρησκείας, αλλά και της πολιτικής και βεβαίως αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενδυνάμωση της αμφισβήτησης. Θεωρώ ότι θα έχουμε το προσεχές διάστημα δύσκολες ώρες και μέρες σε σχέση με τον γείτονά μας, χωρίς να αποκλείω και θερμά επεισόδια.

Αυτή τη φορά (η Τουρκία) βαδίζει βάση σχεδίου. Αυτήν την στιγμή η Τουρκία διεκδικεί χώρο, ζωτικό χώρο στο Αιγαίο και απειλεί στην Θράκη με αυτονόμηση, δηλαδή, η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που ξέραμε, η οποία θα μπορούσε να υποχωρήσει, δεχόμενη πιέσεις από τις ΗΠΑ.

Εγώ θεωρώ ότι πέραν την εσωτερική κατανάλωση όπου οικοδομεί ένα μεγάλο, ας το πούμε φασιστικό πρότυπο, με την έννοια ότι η μάζα χειροκροτεί και ακολουθεί τυφλά τον ηγέτη, έχει και το σχέδιο της ηγεμόνευσης στην περιοχή, δηλαδή της άσκησης επιρροής ως ηγεμόνα. Που σημαίνει δεν θα κατακτήσει απαραιτήτως εδάφη, (με ίδιο τρόπο) όπως επιχειρεί να κάνει τώρα τον Ιράκ, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της συρρίκνωσης της ανεξαρτησίας των κρατών και της προσαρμογής τους…. 

Η Τουρκία θα επιχειρήσει να γκριζάρει και άλλες περιοχές, γι’ αυτό πρέπει η χώρα να είναι έτοιμη μόνη και με τας συμμάχους, διότι αυτήν την στιγμή έχουμε μια συμμαχία με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, ή οποία μπορεί να επεκταθεί από ενεργειακή συμμαχία (και) σε αμυντική συμφωνία - αμυντική συμμαχία, ως να μην είμεθα μόνοι και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προβοκάτσια επεισοδίου στο Αιγαίο, που να οδηγήσει σε μεγαλύτερα Ίμια από τα προηγούμενα…


ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger