«Πνίγεται» στα χρέη η υφήλιος, σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ. Οπως αναφέρει το Ταμείο, το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο με αυξητικές τάσεις.

Ειδικότερα, το παγκόσμιο χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα – που περιλαμβάνει τις γενικές κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες – ανέρχεται στα 152 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτού του ποσού, που ανέρχονται περίπου στα 100 τρισ. δολάρια, είναι οι υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες όπως έχει τεκμηριωθεί σε εκτεταμένη βιβλιογραφία ενέχουν μεγάλους κινδύνους όταν φτάσουν σε υπερβολικά επίπεδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε κείμενό τους ο επικεφαλής και ο αναπληρωτής επικεφαλής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, «έως τώρα δεν είχαμε πλήρη εικόνα για το ύψος του παγκόσμιου χρέους. Η έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου για πρώτη φορά βάζει ένα νούμερο στο μέγεθός του και η εικόνα που σχηματίζεται δεν είναι ωραία».

Μία από τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ είναι ότι το παγκόσμιο χρέος, που συνέχισε να αυξάνεται μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σήμερα βρίσκεται σε υψηλά όλων των εποχών, θα μπορούσε να προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου διαδικασία ιδιωτικής απομόχλευσης η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη.

Στα 900 δισ. τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ εκτιμά πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 900 δισεκ. ευρώ, βρίσκονται δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο με την εκτίμηση που είχε ανακοινώσει το ΔΝΤ τον Απρίλιο.

Ο Πίτερ Ντάτελς, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για τις κεφαλαιαγορές, κάλεσε τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις «ανεπάρκειες» στο τραπεζικό σύστημα μέσα σε ένα περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό αρνητικών επιτοκίων.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger