Συναγερμό ειδικά για την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σημαίνουν οι μετεωρολόγοι καθώς αυτές οι δύο περιοχές αναμένεται να πληγούν από έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες και μέχρι το πρωί της Τρίτης.



Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου οι έντονες βροχές και καταιγίδες στις δύο αυτές περιοχές υπάρχει ενδεχόμενο να συνοδεύονται και από πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τροπικό κυκλώνα (medicane) που εκτιμάται ότι θα περάσει νότια της Κρήτης κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

«Ο κυκλώνας, πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται άνεμοι ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις που θα επηρεάσουν περιοχές της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης. Σχετική ανακοίνωση – προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες θαλάσσιων σκαφών εξέδωσε και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου αναφέροντας ότι για τη Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι κατά τόπους έντονα» προστίθεται στην ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Βάσει του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι κάτοικοι των περιοχών που αναμένεται να χτυπηθούν από το κύμα κακοκαιρίας που προκλήθηκε από το χαμηλό βαρομετρικό το οποίο εκδηλώθηκε στην κεντρική Μεσόγειο και κινήθηκε ανατολικότερα, θα πρέπει:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά όπως και τα κοντινά φρεάτια
– Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger