Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές και μάλιστα εξαιρετικά σύντομα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ενός ανασχηματισμού που αποτελεί το αποτέλεσμα των συμβιβασμών που είναι πλέον αναγκασμένος να κάνει ο πρωθυπουργός με όλους: με το κόμμα του, τον Αρχιεπίσκοπο, τους δανειστές και τον συνέταιρό του Πάνο Καμμένο - Η ορκωμοσία της κυβέρνησης είναι απλά μια ακόμα πράξη του δράματος - Μείνετε συντονισμένοι ...


Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά απεμπόλησε την προνομία που του δίνει το Σύνταγμα και απέδειξε καθαρά πόσο στριμωγμένος και απελπισμένος είναι από τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.
Μετά από διήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τάσεων στο κόμμα του προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό με όλους τους φίλους του και πιστούς σε αυτόν βουλευτές στα υπουργεία κλειδιά που τον ενδιαφέρουν για τους επόμενους κρίσιμους μήνες.
Το βασικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός ήταν πως θέλει να κλείσει με κάθε κόστος το καυτό μέτωπο με την Εκκλησία.

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε τον Νίκο Φίλη εκτός υπουργικού Συμβουλίου η πεισματική άρνηση του τελευταίου να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο εκτός του Παιδείας τον υποχρέωσε να τον αφήσει εκτός. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος υπολογίζουν ιδιαιτέρως τα «ψηφαλάκια» της εκλογικής δεξαμενής που διαθέτει η Εκκλησία. 
Έδειξε με τον τρόπο αυτό ότι φοβάται την οργή του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου που του έστειλε ένα σαφέστατο και δημόσιο μήνυμα με την τελευταία του συνέντευξη.
Φυσικά με τον τρόπο αυτό δυσαρέστησε τον ίδιο τον Νίκο Φίλη που στο τελευταίο συνέδριο γνώρισε τεράστια αποδοχή -ακριβώς λόγω της αντιπαράθεσής του με την Εκκλησία- χάνοντας την πρωτιά από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για μόλις τέσσερις ψήφους. Και φυσικά, είναι μια κίνηση που εσωκομματικά θα του κοστίσει στο μέλλον, αλλά προφανώς έκρινε με τη λογική του κάλιο πέντε και στο χέρι...

Δείτε εδώ LIVE την ορκωμοσία της κυβέρνησης



Η περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη 
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στις ήδη τεταμένες κομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, τον Πάνο Σκουρλέτη αντί να τον διώξει από την κυβέρνηση τον έκανε πρώτον τη τάξει υπουργό, δίνοντας του το υπουργείο Εσωτερικών, γιατί τον φοβάται περισσότερο.
Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν ο ουσιαστικός λόγος που επισπεύσθηκε ο ανασχηματισμός μετά το διπλό ψυχρό χτύπημά του την Πέμπτη, με την άρνηση ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ και την απόρριψη της αίτησης θεραπείας της Ελληνικός Χρυσός.
Ουσιαστικά, με τις κινήσεις αυτές ο κ. Σκουρλέτης πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα με πλήρη συνείδηση του μηνύματος. Και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν τον έδιωξε αλλά και τον αναβάθμισε είναι ο δεύτερος αναγκαστικός συμβιβασμός του ενόψει των επερχόμενων πρόωρων εκλογών που σχεδιάζει.
Ένα άλλο μήνυμα που έστειλε, αυτή τη φορά προς τους δανειστές και τους δυσαρεστημένους υποψήφιους επενδυτές, ήταν οι πολλές περιφερειακές αλλαγές που έκανε στο οικονομικό επιτελείο και τα παραγωγικά υπουργεία.
Εκτός λοιπόν από τον Πάνο Σκουρλέτη που έβγαλε από τον τομέα της Ενέργειας, ο πρωθυπουργός έδιωξε από την κυβέρνηση τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα που έβαζε συνεχή εμπόδια στους Κινέζους της Cosco. 
Μετέθεσε τον Γιώργο Σταθάκη από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το επίσης δεν χώρισε, προφανώς γιατί οι δουλειές που πρέπει να κλείσουν είναι πολύ συγκεκριμένες και χρειαζόταν έναν έμπιστο άνθρωπο που δεν θα λέει όχι στις κυβερνητικές επιλογές που φυσικά δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τον προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, με την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας την τοποθέτηση του καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου στη θέση του υπουργού, αλλά κυρίως του Στέργιου Πιτσιόρλα στη θέση του υφυπουργού ελπίζει ότι θα απεγκλωβιστούν οι αποκρατικοποιήσεις που λιμνάζουν ή προχωρούν σημειωτόν.
Υπάρχει επίσης και ένα υποτυπώδες μήνυμα προς την κοινωνία καθώς αποσύρθηκε από το προσκήνιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος που αποτελεί κόκκινο πανί για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Φυσικά οι ανάλγητες πράξεις του παραμένουν αλλά τουλάχιστον δεν θα βλέπει ο κόσμος το προκλητικό του χαμόγελο.
Το βασικό όμως μήνυμα που εκπέμπει αυτός ο ανασχηματισμός είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπό το βάρος της κατακραυγής και των δημοσκοπικών ευρημάτων ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές προκειμένου να έχει μια έντιμη ήττα.
Ο στόχος είναι διπλός: Αφενός να διατηρήσει την ηγεσία του κόμματός του απέναντι σε όσους ετοιμάζονται ήδη να τον αμφισβητήσουν την επόμενη ημέρα και αφετέρου να παίξει το χαρτί της δεξιάς παρένθεσης καθώς είναι γνωστό ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα, η στρατηγική είναι απλή. Στις θέσεις κλειδιά τοποθετούνται στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του που προετοιμάζουν το έδαφος και θα στηρίξουν με νύχια και με δόντια την επικοινωνιακή αντεπίθεση που ετοιμάζει το αμέσως χρονικό διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Newsbomb.gr ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για το σκληρότερο ροκ που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, με σημαία τη διαφθορά και την υποτιθέμενη κάθαρση που φέρνει η κυβέρνησή του στη χώρα. Είναι ο μόνος τρόπος να συσπειρώσει μέρος της κομματικής του βάσης και να ξυπνήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά σε μέρος του εκλογικού σώματος.
Έτσι, ξεκινώντας από το κόμμα πριν από λίγες ημέρες όπου τοποθέτησε τον εξαιρετικά έμπειρο και αποτελεσματικό πασοκογενή Αντώνη Κοτσακά στη θέση του γραμματέα Οργανωτικού προχώρησε σε κινήσεις που ο ίδιος θεωρεί κλειδιά:
Άλλαξε την φθαρμένη και πλέον άχρηστη στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγα Γεροβασίλη με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Πρόκειται για τον έως τώρα διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, ένα στέλεχος απολύτως πιστό σε αυτόν που γνωρίζει τα πάντα και συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις μαζί με τον Νίκο Παππά.


Πλήρης κάλυψη στο Νίκο Παππά
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι θα πάει ως το τέλος μαζί με τον στενό του συνεργάτη τον όποιο αναβάθμισε από απλό υπουργό Επικρατείας σε υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αναδεικνύοντάς τον μάλιστα, σημειολογικά, σε τρίο τη τάξει υπουργό μετά τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Οικονομίας.
Παράλληλα, τοποθετεί τον έως τώρα υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή στο εξαιρετικά νευραλγικό πόστο του υπουργού Δικαιοσύνης. Προφανώς ο καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος χρεώνεται και την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά κυρίως το γεγονός ότι δεν είχε σαφή εικόνα του κλίματος μέσα στο Ανώτατο αυτό Δικαστήριο.
Επίσης, διατηρεί τον Χρήστο Σπίρτζη -έναν ακόμη πιστό «φίλο»- στο κρίσιμο υπουργείο Υποδομών που παραμένει και Μεταφορών.
Διατηρεί τον Αλέκο Φλαμπουράρη ως υπουργό Επικρατείας και ταυτοχρόνως φέρνει δίπλα του στο Μέγαρο Μαξίμου, επίσης ως υπουργό Επικρατείας έναν πιστό και έμπειρο στις εκλογικές διαδικασίες, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 

Από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης προκύπτουν μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, παρά τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ότι δεν έχει τη δυνατότητα να απεγκλωβιστεί από τον Πάνο Καμμένο. Έτσι, όχι μόνο του επιτρέπει να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Άμυνας αλλά και ουσιαστικά αναβαθμίζει τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. Προάγει την Έλενα Κουντουρά σε υπουργό Τουρισμού, τοποθετεί τον Κώστα Ζουράρι στο υπουργείο Παιδείας, ενδεχομένως για να ασχολείται αυτός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και δίνει αντικείμενο στον Τέρενς Κουίκ τοποθετώντας τον στο υπουργείο Εξωτερικών, υφυπουργό με αρμοδιότητα τον απόδημο ελληνισμό.
Στην κυβέρνηση παραμένει ακλόνητο το πολιτικό δίδυμο Κοτζιά - Τόσκα. Και ναι μεν για τον πρώτο ήταν μάλλον αναμενόμενο, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά η παραμονή του Νίκου Τόσκα ως αναπληρωτή υπουργού για θέματα προστασίας του Πολίτη αποτελεί μάλλον έκπληξη.
Επίσης, έκπληξη αποτελεί η τοποθέτηση της Λυδίας Κονιόρδου στη θέση της υπουργού Πολιτισμού αντί του πλήρως αποτυχημένου Αριστείδη Μπαλτά.
Τέλος, ο πρωθυπουργός με την είσοδο μερικών νέων στελεχών στην κυβέρνηση επιχείρησε να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες και να ικανοποιήσει ανθρώπους που πιθανότατα θα του φανούν χρήσιμοι στο άμεσο μέλλον. Μεταξύ αυτών οι Σωκράτης Φάμελος, Νεκτάριος Σαντορινιός, Βασίλης Κόκκαλης και Δημήτρης Λιάκος.
Δείτε εδώ το βίντεο με τη νέα κυβέρνηση 


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger