Αυτόν τον ασύλληπτο «πυρήνα» υπονοεί ο Γιωτόπουλος

«Στην επιστολή του ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος υπονοεί και καταγγέλλει ένα από τα παλιά ηγετικά μέλη της 17Ν που είχε συσχετισθεί με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 19712.11.20164

«Στην επιστολή του ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος υπονοεί και καταγγέλλει ένα από τα παλιά ηγετικά μέλη της 17Ν που είχε συσχετισθεί με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975 και ο οποίος ποτέ δεν κατηγορήθηκε –και για λόγους παραγραφής των αδικημάτων. Αυτός φέρεται να αποσύρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ύστερα από προτροπές αποβιώσαντος στελέχους του ΠαΣοΚ ο οποίος ήξερε ότι συμμετείχε γενικά σε ένοπλες ενέργειες, χωρίς να ξέρει τον τυχόν ειδικό ρόλο που μπορεί να είχε στην οργάνωση-φάντασμα. Ο Αλ. Γιωτόπουλος έχει πλέον κακές σχέσεις μαζί του, όπως εξάλλου και με σχεδόν όλους τους παλιούς συντρόφους του. Ωστόσο το να μιλάει για έναν «πυρήνα» οκτώ ασύλληπτων που συμμετείχαν σε δολοφονίες μπορεί να έχει σημαντικό ενδιαφέρον. Πιθανόν υπονοεί να μην είναι μόνο της 17Ν αλλά ορισμένες της «1ης Μάη» ή του «Ιούνη ’78», οι οποίες πράγματι δεν έχουν εξιχνιασθεί. Μην ξεχνά κανείς ότι για ασύλληπτους ενόπλους την περίοδο 1978-83 με τα ψευδώνυμα «Κοσμάς», «Αρριανός», «Δαμιανός», «Ανέστης» κ.ά. είχε μιλήσει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο προ τριετίας εκδοθέν βιβλίο του…».
Αυτό ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο οποίος συμμετείχε και γνώριζε όλα τα μυστικά της επιχείρησης εξάρθρωσης της 17Ν το καλοκαίρι του 2002. Ανέλυσε την πρόσφατη επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στην εφημερίδα «Εθνος» που δημιούργησε εντυπώσεις και προκάλεσε ανησυχία στην κοινή γνώμη. Για τις αναφορές αυτές θα υπάρξει έρευνα από την Αντιτρομοκρατική και αναμένεται να ζητηθεί κατάθεση του ηγετικού μέλους της οργάνωσης στις φυλακές Κορυδαλλού.
«Φωτογραφίζοντας» αρχηγούς

Ο Αλ. Γιωτόπουλος στην επιστολή του αναφέρει ότι «στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν που αποκαλύφθηκε το 2002 υπήρχε ένα όπλο που «έκαιγε» ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως και σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου τα οποία εξαφανίστηκαν». Συμπλήρωσε πως υπήρξαν επιβαρυντικές καταθέσεις εναντίον του ίδιου και εναντίον άλλων δύο κολλητών του «από συλληφθέντες που συνεργάστηκαν με τις Αρχές. Ποιος έδωσε εντολή να αγνοηθούν και να μπουν στο αρχείο; Οι τρεις αυτοί συνδέονταν με άλλους πέντε. Απ’ αυτή την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ, ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες ή κι άλλες αιματηρές ενέργειες». Προχώρησε και σε σαφείς υπαινιγμούς ότι το κεντρικό αυτό πρόσωπο που μνημονεύει είχε επαφές με το ΠαΣοΚ.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι σε αυτό το σημείο ο «Λάμπρος» της 17Ν «φωτογραφίζει» αρχηγούς ενόπλων οργανώσεων την περίοδο 1974-1976 από τις οποίες προέκυψε η 17Ν και στους οποίους «προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες». Πράγματι, ένα-δύο από τα μέλη αυτά φέρεται να είχαν υποβοηθήσει τις διωκτικές αρχές με «άτυπες» καταθέσεις την περίοδο 2000-2002.
Οι αστυνομικοί συμπληρώνουν ότι «από την πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως ο Αλ. Γιωτόπουλος μιλάει για ασύλληπτο πυρήνα οκτώ ατόμων της 17Ν. Δεν μπορεί όμως να ευσταθεί επειδή οι 18 δολοφονίες της οργάνωσης (πλην αυτής στον αμερικανό αξιωματούχο Τζορτζ Τσάντες το 1983) έχουν εξιχνιασθεί πλήρως. Με μια δεύτερη, προσεκτική ανάγνωση φαίνεται όμως ο Αλ. Γιωτόπουλος να αναφέρεται σε δολοφονίες ή αιματηρές επιθέσεις και ασύλληπτο πυρήνα άλλων οργανώσεων και ανεξιχνίαστων επιθέσεων: τη δολοφονία το 1979 του κατηγορούμενου για βασανισμούς αστυνομικού Πέτρου Μπάμπαλη από την οργάνωση «Ιούνης ’78», αιματηρές επιθέσεις των οργανώσεων «1η Μάη» και ΕΛΑ-«1η Μάη» όπως αυτή το 1988 κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου, τη βομβιστική επίθεση σε αστικό λεωφορείο γεμάτο μαθητές (κατά λάθος έκρηξη βόμβας με άλλον προορισμό) το 1985, επιθέσεις σε αστυνομικά λεωφορεία (θάνατος του αστυνομικού Απόστολου Βέλλιου στον Περισσό το 1994) κ.ά.

Για τις περισσότερες έχουν διατυπωθεί γενικές κατηγορίες, έχουν συγκεντρωθεί ενδείξεις για εμπλοκή συγκεκριμένων, όπως αυτού με το ψευδώνυμο «Πάρκινσον» που φέρεται να είναι σήμερα στέλεχος ΑΕΙ, και άλλων, χωρίς όμως οποιαδήποτε απόδειξη. Σε αυτή την περίπτωση η διάθεση του Αλ. Γιωτόπουλου να προχωρήσει σε αποκαλύψεις που θα φωτίσουν ανεξιχνίαστες υποθέσεις ίσως έχουν ιδιαίτερη αξία».
Το «ιστορικό» 45άρι της 17Ν
Ενα άλλο σημείο της επιστολής του Γιωτόπουλου στο οποίο επικεντρώνεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. είναι «για το περίεργο «άδειασμα» γιάφκας της οργάνωσης το 2002 απ’ όπου αφαιρέθηκαν όπλα, χειρόγραφα κ.λπ.». Οι συγκεκριμένες αναφορές, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, αφορούν την ήδη γνωστή αφαίρεση αντικειμένων –ανάμεσά τους και το «ιστορικό» 45άρι –από την οπλαποθήκη της 17Ν στην οδό Δαμάρεως από τον Δημήτρη Κουφοντίνα, που περιγράφεται και στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17Ν». Η κίνηση του «Λουκά» της 17Ν έγινε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των αστυνομικών ερευνών τον Ιούλιο του 2002, όταν πιθανόν πίστευε ότι η κατοχή αυτών των «συμβολικών» αντικειμένων θα διευκόλυνε τη συνέχιση της δράσης της οργάνωσης.
Ακόμη κάποιος πρέπει να συνυπολογίσει ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος μαζί με τον υποστηρικτή του Βασίλη Τζωρτζάτο βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση με τον Δ. Κουφοντίνα και άλλα μέλη της 17Ν. Εχουν σημειωθεί μέχρι και ξυλοδαρμοί μέσα στον Κορυδαλλό. Επιπλέον ο Β. Τζωρτζάτος έχει αναφερθεί και αυτός στην υπόθεση, καταλογίζοντας ωστόσο στον Δ. Κουφοντίνα ότι «έβαλε αντικείμενα» στο διαμέρισμα της Δαμάρεως και όχι ότι αφαίρεσε.
Πολιτική «ομπρέλα»
Οι αστυνομικοί, σχετικά με τους υπαινιγμούς Γιωτόπουλου για σχέση της 17Ν με πολιτικά πρόσωπα ή επιχειρηματίες κ.λπ., αναφέρουν ότι είναι «άνευ ουσιαστικής σημασίας». Ο ίδιος γνώριζε από την αντιστασιακή δράση του δύο-τρεις που έλαβαν αργότερα θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, είχε έλθει σε επαφή με δεκάδες γνωστά πρόσωπα που τον ήξεραν σαν «Μιχάλη Οικονόμου». Μάλιστα περίπου δέκα από αυτούς είχαν προσέλθει ως μάρτυρες υπεράσπισής του για τη υπόθεση των πολεοδομικών παραβάσεων στο σπίτι των Λειψών. Αλλα μέλη της 17Ν είχαν συγγενικές σχέσεις μέχρι και με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας. Σχεδόν κανείς από αυτούς όμως δεν φέρεται να είχε ουσιαστικό ρόλο στα κτυπήματα της 17Ν και ειδικότερες γνώσεις για τη δράση της.

Επίσκεψη Ομπάμα
Φόβοι για την επόμενη επίθεση

Νέα ένοπλη επίθεση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, της ΟΛΑ ή και του Επαναστατικού Αγώνα εν όψει και της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα φοβάται για τις επόμενες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη ρίψη χειροβομβίδας στη γαλλική πρεσβεία αλλά και το νέο κείμενο των Πυρήνων για τη βομβιστική επίθεση στην εισαγγελέα κυρία Γεωργία Τσατάνη. Οι αξιωματικοί θεωρούν ότι η επίθεση στη γαλλική πρεσβεία είναι πιθανόν έργο της ΟΛΑ, η οποία έχει συνδεθεί μέσω βαλλιστικών ελέγχων –χωρίς πλήρεις αποδείξεις –με τμήμα ομάδας ποινικών και αντιεξουσιαστών που είχαν εντοπισθεί στη Μαγνησία πριν από ενάμιση χρόνο, εκτιμάται όμως ότι διαθέτει και άλλα μέλη. Δεν αποκλείουν ωστόσο εμπλοκή και άλλης οργάνωσης.Ζητούμενη είναι ακόμη η επόμενη πράξη του σχεδίου «Νέμεσις» των πυρήνων.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger