Με την υπέρβαση των χρονοδιαγραμμάτων που η οικογένεια Σκλαβενίτη είχε θέσει και τα οποία προέβλεπαν το deal να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμοι πόροι-τζίροι για το νέο κοινό σχήμα και να απαιτηθούν πλέον νέα πακέτα χρηματοδότησης εκ μέρους της ελληνικής εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», οι πρώτες καθυστερήσεις υπήρξαν ως προς τον ορισμό εισηγητή για την εξεταζόμενη υπόθεση στο Πρωτοδικείο.
Παρά τις παρακλήσεις των εργαζομένων στη Μαρινόπουλος να υπάρξει ειδική μέριμνα και επίσπευση των διαδικασιών, η υπόθεση προωθήθηκε μόλις στις 7 Δεκεμβρίου ενώ η αρμόδια εισηγήτρια έχει να διαχειριστεί έναν φάκελο 70.000 σελίδων που αφορά στην υπόθεση αυτή, με λογικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα να προδιαγράφεται και νέα μεγάλη καθυστέρηση.
Παράλληλα αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η ασκούμενη προς τη Δικαιοσύνη κυβερνητική πίεση να κλείσει η υπόθεση. Οσο δικαιολογημένο κι αν είναι το ενδιαφέρον να μη χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας, το να πιέζει μια κυβέρνηση μια άλλη ανεξάρτητη εξουσία δημιουργεί κραδασμούς.
Με όλα αυτά πάντως το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η οικογένεια Σκλαβενίτη είναι συγκεκριμένο. Με δεδομένη πλέον την απώλεια των εορταστικών πωλήσεων, που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αποτελούν έως και το 20%-25% των ετήσιων τζίρων, φαίνεται να βρίσκεται προ της αναζήτησης νέων κεφαλαίων στήριξης της λειτουργίας των καταστημάτων του δικτύου Μαρινόπουλος. Μέχρι στιγμής η αλυσίδα Σκλαβενίτης έχει δαπανήσει -βάσει και του σχετικού της business plan- περίπου 80 εκατ. ευρώ για να καλύψει μισθούς και την τροφοδοσία σχεδόν 100 ενεργών καταστημάτων με προϊόντα ώστε να καταστούν λειτουργικά, ενώ πηγές μιλούν και για άλλα χρήματα που θα πρέπει σύντομα να τοποθετηθούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΜoU που είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο όριζε ότι ο μηχανισμός εκταμίευσης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης καλύπτει έως και τον Νοέμβριο, με την 31η Οκτωβρίου 2016 να αποτελεί την τελευταία ημερομηνία στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αρχικής συμφωνίας στην ενδιάμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ οι τράπεζες, με 15 εκατ. ευρώ ο Σκλαβενίτης και με 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία Σκλαβενίτης δεν δείχνει να υπαναχωρεί, καθώς το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Μαρινόπουλος προχωρά σε επίπεδο μηχανογράφησης, οικονομικής διεύθυνσης, αλλαγών σε επίπεδα προσώπων κ.λπ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα υπάρχοντα ανοιχτά καταστήματα Μαρινόπουλος δεν δείχνουν να έχουν τις αποδόσεις που πολλοί περίμεναν. Οπως αναφέρει μάνατζερ με γνώση του προβλήματος, «αν δεν υπάρξει σύντομα μετoνομασία τους σε Σκλαβενίτης το σύστημα θα καταρρεύσει. Πρέπει να γίνει αλλαγή ταμπέλας, καθώς πολύς κόσμος δεν επισκέπτεται αυτά τα μαγαζιά θεωρώντας ότι δεν έχουν επαρκή ποικιλία προϊόντων». Ακόμα και αν παραβλέψουμε ότι τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης εξαντλούνται, υπάρχουν και δύο κομβικές ημερομηνίες για την τύχη του Μαρινόπουλου. Πρόκειται για την 30ή Ιανουαρίου 2017, όταν λήγει η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης που είχε χορηγηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, όταν είχε κατατεθεί στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης.
Η επόμενη είναι στις 14 Φεβρουαρίου 2017, καθώς η μη έκδοση έως τότε των αποφάσεων για όλες τις συμφωνίες εξυγίανσης (του Μαρινόπουλου και θυγατρικών του) θα αποτελέσει διαλυτική αίρεση των συμφωνιών.
ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook