Νεκρός από τα πυρά αγνώστου έπεσε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δράστης είναι νεκρός και πριν πυροβολήσει φώναζε ο «Αλλάχ είναι μεγάλος».

Ο Ρώσος πρεσβευτής ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την έκθεση «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων», όταν ένας άνδρας που βρισκόταν πίσω του πυροβόλησε εναντίον του.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών. Ο Guardian αναφέρει, μάλιστα, ότι ο τζιχαντιστής πυροβόλησε οκτώ φορές το Ρώσο πρέσβη ενώ του έδωσε και τη χαριστική βολή.

Η στιγμή του πυροβολισμού.






Ρώσοι αξιωματούχοι μιλώντας στην τουρκική Hurriyet δήλωσαν πως πίσω από τη φονική επίθεση βρίσκεται μέλος εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.






Αρχικά, συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες σχετικά με τον ένοπλο, καθώς δημοσιεύματα τον ήθελαν να παραμένει στο χώρο, με την τουρκική αστυνομία να διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του. Εντούτοις, λίγη ώρα αργότερα τουρκικά και ρωσικά δημοσιεύματα διευκρίνισαν πως ο δράστης δέθηκε πυρά αστυνομικών και έπεσε νεκρός.

Δημοσιογράφος της Habertürk υποστηρίζει πως ο ένοπλος πριν ανοίξει πυρ κατά του πρέσβη φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και πρόσθεσε πως πήρε εκδίκηση για την καταστροφή στο Χαλέπι.

Το CNN Türk αναφέρει πως υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ενώ Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν πως ο δράστης κατά την είσοδό του στο «Modern Arts Centre» είπε ότι ήταν αστυνομικός.

Αναλυτικότερα, ο δράστης λέγεται πως έφερε πλαστή αστυνομική ταυτότητα, φορούσε μαύρο κοστούμι και πυροβόλησε 30-35 φορές, ενώ παρίστανε μέλος της ασφάλειας του Καρλόφ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass που επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές και φώναζε: «Βγείτε έξω!», ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο άνδρας έλεγε: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ».

Μετά τη φονική επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε την ομιλία του, ένας ψηλός άνδρας που φορούσε κοστούμι πυροβόλησε πρώτα στον αέρα και μετά κατά του πρεσβευτή. Είπε κάτι για το Χαλέπι και για εκδίκηση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας λίγη ώρα μετά τη φονική ενέδρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο, ο ένοπλος είπε: «Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα νιώσετε ασφάλεια. Όποιος έχει μερίδιο για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Μετά την επίθεση δόθηκε εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην ρωσική πρεσβεία της Άγκυρας.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Άγκυρας κατηγόρησε την οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν τον υπ’αριθμόν ένα εχθρό του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.




Αυτός είναι ο Ρώσος πρέσβης που δολοφονήθηκε από τζιχαντιστή στην Άγκυρα

Διπλωμάτης καριέρας με πολυετή θητεία από διάφορες θέσεις στο διπλωματικό σώμα της πρώην ΕΣΣΔ και πλέον της Ρωσίας, ήταν ο 62χρονος πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ που έχασε ήδη τη μάχη για τη ζωή του, στην Άγκυρα.

Ο Αντρέι Καρλόφ γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα του ως διπλωμάτης. Το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία. Εχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις για το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

Ειδικότερα, έχει υπηρετήσει στην πρεσβεία της πρώην ΕΣΣΔ στην Κορέα και στη συνέχεια της Ρωσίας, επί σειρά ετών και από διάφορες θέσεις. Αργότερα έχει υπηρετήσει στην κεντρική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ανέλαβε καθήκοντα καθήκοντα πρεσβευτή στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.



Αυτός ήταν ο δράστης που σκότωσε τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα



ΠΗΓΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger