Toυ Βασίλη Καπούλα 

Το μεγαλύτερο γεωπολιτικό παίγνιο όλων των εποχών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή με την Ρωσία και...

Το μεγαλύτερο γεωπολιτικό παίγνιο όλων των εποχών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή με την Ρωσία και προσωπικά τον σκακιστή Β.Πούτιν να αναδεικνύεται νικητής.

Συγκλονιστικές πτυχές της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για το συριακό αποκαλύπτει το pentapostagma.gr. Πλέον είναι θέμα χρόνου πριν ο Ερντογάν δολοφονηθεί ή η Τουρκία πεταχτεί εκτός ΝΑΤΟ.

 Συλλήψεις ΝΑΤΟικών στο Χαλέπι, πτώση Tu-154, δολοφονία Ρώσου Πρέσβη, «διπλωματικές» απειλές ΗΠΑ και δημόσιες απειλές από αμερικανικές εφημερίδες συνθέτουν ένα παζλ που παραπέμπει καθαρά σε εποχή Ψυχρού Πολέμου. Παρακάτω θα δείτε και την λίστα των ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων που συμφώνησαν με την εκεχειρία.

Το πρώτο σίγουρο αποτέλεσμα των συμφωνιών είναι ότι οι ΗΠΑ πετάχτηκαν εκτός Συρίας και σταδιακά εκτός Μ.Ανατολής. Έπειτα το δεύτερο είναι ότι ένας μεγάλος πόλεμος έρχεται στη Μέση Ανατολή μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι δια αντιπροσώπων αλλά γενικευμένος.

Σήμερα όπως σας είχε αποκαλύψει το pentapostagma.gr, υπογράφτηκαν τρία έγγραφα, το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την «μετριοπαθείς αντιπολίτευση» για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», το δεύτερο για την εφαρμογή μέτρων επαλήθευσης της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός και το τρίτο, «μια διακήρυξη βούλησης -των εμπολέμων- για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Ο Β.Πούτιν ανακοίνωσε παράλληλα μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία ενώ συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας και είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η Συρία μένει ακέραιη αλλά για λόγους που εξυπηρετούν καθαρά ρωσικά συμφέροντα δημιουργούνται ζώνες επιρροής.

Η Ρωσία ελέγχει πλήρως τα παράλια και γι αυτό αναβαθμίζει τις ρωσικές βάσεις σε Ταρτούς, Χμειμ, το Ιράν θα έχει τον σιιτικό διάδρομο και αποκτά και αυτό βάση στη Συρία ενώ η Τουρκία θα ελέγχει τη Β.Συρία και ίσως της επιτραπεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ώστε να προχωρήσει προς τη Ράκκα. Σύμφωνα με το ρωσικό στρατηγικό πλάνο η Τουρκία είναι θέμα χρόνου πριν διαλυθεί από τους ίδιους τους πρώην συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Αυτό γιατί:

Θα της επιτραπεί πιθανότατα να προχωρήσει προς Ράκκα – καθαρίζοντας ήδη την περιοχή για τον Μ.Άσαντ – ώστε να συγκρουστεί με τους Κούρδους και τις ΗΠΑ, που ήδη έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις στην περιοχή ενώ θα εμπλέκεται συνέχεια σε συγκρούσεις με Κούρδους εντός Τουρκίας και εκτός στη Β.Συρία. Ήδη οι Αμερικάνοι εξοπλίζουν τους Κούρδους με φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS.

Ένα ακόμη «δώρο» του Β.Πούτιν προς τον Ρ.Τ.Ερντογάν είναι να περάσει ο αγωγός South Pars από Ιράν-Ιράκ-Συρία-Τουρκία μετά την συμφωνία της κρατικής ρωσικής εταιρείας «Gazprom» με την Τεχεράνη.

«Για την αποπληρωμή του χρέους προς τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τομέα «South Pars, επιτύχαμε μια σπουδαία συμφωνία», δήλωσε  ο αναπληρωτής πρόεδρος της «Gazprom» Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Η ρωσική εταιρεία «Gazprom» (30% ), μαζί με τη γαλλική Total (40%) και την Petronas της Μαλαισίας (30%) συμμετείχαν στην 2η και 3η φάση της ανάπτυξης του τομέα «South Pars» στον ιρανικό τομέα του Περσικού Κόλπου.

Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το κοίτασμα South Pars – North Dome του Περσικού Κόλπου, που αποτελεί «το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο»  με στόχο να διασχίσει τη Συρία προς την Ευρώπη, ακυρώνοντας τον αγωγό από το Κατάρ, που είχε την υποστήριξη της Δύσης.

Δηλαδή νέα σύγκρουση με ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Οι ρωσικές παγίδες είναι πολλές αλλά ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή. Η Δύση και οι ΗΠΑ θέλουν Κουρδιστάν, την ανατροπή του και την ανάδειξη του Α.Νταβούτογλου στην εξουσία και αυτό το γνωρίζει καλά ο «Σουλτάνος». Για αυτό και διορίζει φιλορώσους στρατιωτικούς στο ΝΑΤΟ. Δεν εμπιστεύεται πλέον τους δυτικο-αναθρεμμένους.

Εκλογές στη Συρία θα γίνουν σε δυο χρόνια αλλά νικητής θα είναι ο έμπιστος του Μ.Άσαντ με τον γιο του να μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο.

Οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στη σύγκρουση. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν κάλεσε Σαουδική Αραβία και Κατάρ να ενταχθούν στην ρωσο-τουρκο-ιρανική συμφωνία. Πάλι εκτός οι ΗΠΑ….

Η συντριβή του μοιραίου ρωσικού αεροσκάφους έχει σχέση με τους Δυτικούς και όχι μόνο αιχμαλώτους στο Χαλέπι; Ναι λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Γι αυτό και η Ρωσία ψάχνει να εντοπίσει ποια χώρα έδωσε διαταγή δολοφονίας του Α.Καρλόφ.

Πρόκειται για διαταγή «Ατλαντιστών»  εναντίον Ρωσίας και Τουρκίας τονίζει ο σύμβουλος του Β.Πούτιν, Α.Ντούγκιν.

Πάντως ζητήθηκε από την Τουρκία να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση τους και η Μόσχα έδωσε αρνητική απάντηση καθώς βρίσκονται σε φάση ανάκρισης. Αμέσως μετά έπεσε το αεροσκάφος.

Τι έλεγαν εξοργισμένα τα Αμερικανικά ΜΜΕ και γιατί προκάλεσαν την Μόσχα πριν την Σύνοδο Ιράν-Τουρκίας-Ρωσίας.

«Η Δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη ήταν αντίποινα για τα εγκλήματα πολέμου» ανέφερε αμερικανικό δημοσίευμα Η εικόνα του δολοφόνου του Ρώσου πρέσβη να στέκεται πάνω από το πτώμα του Α.Καρλόφ ήταν σοκαριστική αλλά όχι αιφνιδιαστική. Ο Α.Καρλόφ ήταν η δημόσια εικόνα ενός δικτάτορα που με πολλά εγκλήματα πολέμου.

Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Βλέποντας τον θάνατο του Α.Καρλόφ, θυμήθηκα την περίπτωση του Ernst vom Rath, ενός Ναζί διπλωμάτη στη Γαλλία που σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο από Εβραίο μαθητή το 1938!

Όπως ο Καρλόφ, έτσι και ο Rath ήταν η δημόσια εικόνα ενός εγκληματία, σε αυτή τη περίπτωση της γενοκτονίας που προκάλεσε ο Α.Χίτλερ.

Αλλά και ο ίδιος ο Μ.Ομπάμα δημόσια κάλεσε για «πράξη αντεκδίκησης» εναντίον της Ρωσίας.


Στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος στην Καλιφόρνια πανηγύρισε για την πτώση του μοιραίου ρωσικού Τουπόλεφ. Ο Χουσάμ Αϊλούς, που δηλώνει και… ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα μόλις πληροφορήθηκε την συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους και τον θάνατο και των 92 επιβαινόντων του, έσπευσε να θριαμβολογήσει στο twitter:

«Είμαι θλιμμένος για την συντριβή του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Το TU-154 μπορεί να μεταφέρει μέχρι 180 άτομα στρατιωτικό προσωπικό αντί για μόλις 92!» έγραψε.

Για την ιστορία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός η οποία θα τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυκτα, έπειτα από τον εξαετή πόλεμο που ρήμαξε τη Συρία, και την έναρξη διεθνών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

«Ένα γεγονός συνέβη εδώ και λίγες ώρες. Όχι μόνο το περιμέναμε εδώ και καιρό, αλλά επίσης εργασθήκαμε πολύ για να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Όμως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, διευκρίνισε ότι οργανώσεις που εκπροσωπούν 62.000 ενόπλους αντάρτες υπέγραψαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το καθεστώς της Δαμασκού. «Είναι οι βασικές δυνάμεις της ένοπλης αντιπολίτευσης», εξήγησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε από την πλευρά του την έναρξη των προετοιμασιών για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, οι οποίες θα διεξαχθούν «σύντομα» στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

«Αρχίζουμε, μαζί με τους Τούρκους και τους Ιρανούς να προετοιμάζουμε τη συνάντηση της Αστάνα», δήλωσε ο Λαβρόφ, ενώ παράλληλα η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν δηλώσει την πρόθεση να είναι μαζί με τη Μόσχα εγγυητές ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Δαμασκό και την συριακή αντιπολίτευση, η οποία είναι πιθανόν να συνομολογηθεί στην Αστάνα.

«Ο εθνικός συνασπισμός υποστηρίζει τη συμφωνία και καλεί όλες τις πλευρές να την εφαρμόσουν», είπε.

Με την εκεχειρία συμφώνησαν οι εξής οργανώσεις:

1. Feilak al-Sham, 4.000 άντρες σε Χαλέπι, Ιντλίμπ, Χάμα, Χομς.

2. Ahrar al-Sham με 16.000 άντρες σε Νταρά, Ιντλίμπ, Λατάκεια, Χάμα, Χομς.

3. Jaysh al-Islam με 12.000 άντρες σε Χαλέπι, Δαμασκός, Νταρά, Ντέιρ Έζζορ, Λαττάκεια, Χάμα, Χομς.

4. Thuwar al-Sham με 2.500 άντρες σε Χαλέπι, Ιντλίμπ, Λαττάκεια.

5. Jaysh al-Mujahideen με 8.000 άντρες σε Χαλέπι, Ιντλίμπ, Χάμα.

6. Jaysh Idlib με 6.000 άντρες σε Ιντλίμπ.

7. Jabhat al-Shamiyah με 3.000 άντρες σε Χαλέπι, Ιντλίμπ, Δαμασκό.

Τα μάτια των Ιρανών πάνω στο Τούρκο σωματοφύλακα του Τσαβούσογλου κατά την Σύνοδο Ιράν-Τουρκίας-Ρωσίας.

ΠΗΓΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger