Ένας απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ, ο Πλωτάρχης Παναγιώτης Σταμάτης έστειλε στον πρωθυπουργό μια επιστολή. Με αυτή του υπενθυμίζει τη βασική αποστολή των Ε.Δ. και του επισημαίνει ότι αυτή δεν είναι η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης:

Η επιστολή:

Προς Τον
Εξοχότατο Πρωθυπουργό
κ κ. Αλέξιο Τσίπρα
Πρόεδρο Κυβερνήσεως
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
106 74 ΑΘΗΝΑΙ

                                                                                                                      Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2016


     Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Τελευταία γινόμαστε μάρτυρες της όλο και κλιμακούμενης πολεμικής ρητορικής του Ερντογάν αλλά και της Κεμαλικής αντιπολίτευσης, δηλαδή το κόμμα του Κιλιντσάρογλου.

Η Άγκυρα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, μετά την επίσημη τοποθέτηση του υπουργού των Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος (επικαλούνται τη Συνθήκη της Λωζάνης), την οποία επανειλημμένα αμφισβητεί εσχάτως ο ίδιος ο Ερντογάν!

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία καθημερινά κλιμακώνει την επικίνδυνη ρητορική της κατά της Ελλάδας, φτάνοντας σήμερα μέχρις του σημείου να υποστηρίξει επισήμως και διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, (ότι η βραχονησίδα Ίμια «Καρντάκ», κατά τους γείτονες) είναι τουρκικό έδαφος.

Η προκλητική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του αρχηγού της Κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι δήθεν η Ελλάδα έχει… καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.

Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία «βαφτίζει» την Κάσο «Τζομπάν» («Coban») και ζητά η περιοχή νοτίως της νήσου να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή.


Απευθύνομαι προς την εξαίρετη προσωπικότητά Σας διά να αντιμετωπίσετε ένα εξόχως σοβαρό θέμα απομειώσεως, υποβαθμίσεως, ευτελισμού εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και του επερχόμενου κινδύνου που ελλοχεύει για την άμυνα και την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου.

Κατά τις προγραμματικές Σας δηλώσεις όταν αναλάβατε την ευθύνη διακυβερνήσεως της Χώρας με την ψήφο του Ελληνικού Λαού δηλώσατε ότι : «Είμαι κάθε λέξη του Συντάγματος» και αυτό Σας τιμά ιδιαιτέρως, αλλά θα πρέπει, Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, και να το αποδεικνύετε καθημερινώς.

Στο άρθρου 4 παρ. 6 Σ., σύμφωνα με το οποίο : «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλο είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων», προκύπτει ότι αποστολή των ενόπλων δυνάμεων είναι κατά πρώτο λόγο να λειτουργούν αποτρεπτικά απέναντι σε όσους θα είχαν διάθεση να προσβάλουν την εθνική ανεξαρτησία την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ειρήνη, και κατά δεύτερο λόγο, εάν η «αποτροπή» δεν αποδειχθεί αποτελεσματική, να αμυνθούν του πατρίου εδάφους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό τα καθήκοντα των στρατιωτικών είναι συγκεκριμένα:

«ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ» ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ»   ΑΡΘΡΟ 1 «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ»

«Η αποστολή του Στρατού είναι, να εξασφαλίζει την άμυνα της Χώρας, να υπερασπίζει την Εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας.»



Με διαφορετική διατύπωση, η αποστολή αυτή συνίσταται στην άμυνα της χώρας απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους και όχι στην ενασχόληση με καθήκοντα αναγόμενα στην εσωτερική πολιτική.

Η απόφαση των αρμοδίων οργάνων της εκτελεστικής λειτουργίας (ΥΕΘΑ) με τις οποίες διατάζει στρατιωτικούς για εργασίες εκτός των καθηκόντων του πρέπει να είναι:

α) Κατάλληλη, δηλ. να τελεί σε συνάφεια με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Αυτός δεν μπορεί παρά να είναι η αντιμετώπιση θεομηνίας (σεισμός, πλημμύρες, πυρκαγιές, λοιμοί), που προκαλεί επείγουσα κοινωνική ανάγκη ή κινδύνου της δημόσιας υγείας.

β) Αναγκαία, δηλ. να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού με άλλα μέσα, όπως π.χ. η χρησιμοποίηση προσώπων πρόθυμων να εκτελέσουν την ίδια εργασία έναντι αμοιβής.

Δηλαδή είναι εντελώς διαφορετικό να συνδράμουν οι Ε.Δ. σε θεομηνίες, (πλημμύρες σεισμούς και μεγάλης έκτασης πυρκαγιών) και άλλο σε οικοδομικές εργασίες και καθαρισμούς χώρων υποδοχής προσφύγων που μπορούν εύκολα να πράξουν ιδιωτικές εταιρίες με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό.

Από τα ανωτέρω εξυπονοείται συνεκτικά ότι δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε χρησιμοποίηση των στρατιωτικών, για εργασίες εκτός της  καθορισμένης αποστολής τους.

Δυστυχώς υπουργοί της κυβέρνησής Σας, χρησιμοποιούν τα στελέχη των Ε.Δ. για πλείστα όσα έργα εκτός από το κυρίως έργο τους, βαπτίζοντάς τα μάλιστα ως «εμπλοκή των Ε.Δ.».

Οι ένοπλες δυνάμεις υποβαθμίζονται έτσι ως αναγκαίο κακό κι όχι ως συνιστώσα εθνικής ισχύος.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, το έλλειμμα ασφαλείας που μας παρέχουν οι Ε.Δ. θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. 

Να Σας υπενθυμίσω ότι το προσωπικό των Ε.Δ. είναι το κεφάλαιό μας, είναι ο πολλαπλασιαστής δυνάμεως μας.

Σας παρακαλώ, σεβόμενος τις αξίες και την τιμή των στελεχών των Ε.Δ. να διατάξετε την απαγόρευση από τώρα και στο εξής, την χρησιμοποίηση τους σε έργα που δεν συνάδουν των καθηκόντων τους.

Παρέλκει να αναφέρω, Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, ότι έχετε στη διάθεσή Σας τόσο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών που σε συνδυασμό με τις δομές και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. μπορούν κάλλιστα να διαχειριστούν το μεταναστευτικό πρόβλημα, ώστε τα στελέχη των Ε.Δ. να μείνουν απερίσπαστα στο πρωταρχικό τους έργο, μάλιστα σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη χρονική συγκυρία.

Ευελπιστώ ότι η πατριωτική συνείδηση που Σας διακατέχει θα επαναστατήσει απέναντι σ’ αυτή την πρόδηλη και επικίνδυνη πλέον κατάσταση που ετοιμάζεται, εις βάρος της Εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας.

Εύχομαι να το πράξετε και να σταματήσετε μια καταφανή επικίνδυνη κατάσταση, γιατί αυτό επιτάσσει η πατριωτική Σας συνείδηση, αυτό επιτάσσουν οι αρχές Σας.

Μετά τιμής

Παναγιώτης Δ. Σταμάτης

Πλωτάρχης Π.Ν  (ε.α.)
E-mail:  (panos_stamatis@yahoo.gr)

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger