Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα τελεσίγραφα από τους δανειστές, που αυξάνουν το κλοιό γύρω από την κυβέρνηση στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της β΄αξιολόγησης.

Το πρώτο τελεσίγραφο ήρθε από το ΔΝΤ που διαμηνύει στην Αθήνα πως δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης χωρίς νέα μέτρα όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου. 

ΤΟΡΠΙΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ: «Χωρίς μέτρα δεν επιστρέφουμε» – Πως απαντά το Μαξίμου

Ακολούθησε ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε που δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα κόψει την χρηματοδότηση στην Ελλάδα εάν τελικά αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Σκληρό τελεσιγραφο Σόιμπλε: «Θα τερματίσω τη βοήθεια στην Ελλάδα αν…»

Το τρίτο «κτύπημα» ήρθε από την ΕΕ και συγκεκριμένα από καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης, που τόνιζαν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην παρούσα φάση επιβεβλημένος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μια εβδομάδα πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία εργάζονται οι Βρυξέλλες είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν τις ολλανδικές εκλογές. Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση, επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγές της ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης. 

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μία τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική, προς το παρόν.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger