Τέσσερα θα είναι τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι απόφοιτοι Λυκείου, για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το 2020.
Τέσσερα θα είναι τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι απόφοιτοι Λυκείου για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το 2020. Τότε, για τους μαθητές της φετινής Γ΄ Γυμνασίου, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το εξεταστικό σύστημα το οποίο σήμερα μελετά η κυβέρνηση και το οποίο, παρότι ορίζεται ως νέο, αποτελεί μια παραλλαγή του ισχύοντος, ως προς τον αριθμό των κατ’ ελάχιστον τεσσάρων εξεταζομένων μαθημάτων.

Η κυβέρνηση, δρώντας με πολιτικούς όρους, εξαντλεί τις «κόκκινες γραμμές» για την εξεταστική διαδικασία και δεν προκρίνει μια αύξηση του αριθμού, η οποία θα προκαλούσε μεγαλύτερο άγχος, προσπάθεια και οικονομικό κόστος για τους 18χρονους και τις οικογένειές τους.

Άλλωστε, μετά τη μεταρρύθμιση επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν οι μαθητές εξετάζονταν και στα 13 μαθήματα του Λυκείου, οι επόμενοι υπουργοί Παιδείας (Πέτρος Ευθυμίου, Μαριέττα Γιαννάκου, Αννα Διαμαντοπούλου, Κώστας Αρβανιτόπουλος) –με πολιτικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα ο καθένας– μείωσαν σταδιακά τον αριθμό των υποχρεωτικά εξεταζόμενων μαθημάτων σε εννέα, έξι και τώρα τέσσερα, κατήργησαν τις εξετάσεις στη Β΄ Λυκείου και τη βάση του 10. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», εξετάζεται η εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείου μόνο με το απολυτήριό τους σε ομάδα σχολών ΑΕΙ/ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης, ο σχεδιασμός οριστικοποιείται στα ακόλουθα εξεταζόμενα μαθήματα:

1. Ελληνική Γλώσσα, για όλους τους υποψηφίους.
2. Δύο μαθήματα, η επιλογή των οποίων θα προσανατολίζει τους μαθητές σε επιστημονικό κλάδο σχολών. Βεβαίως, τα δύο αυτά μαθήματα θα είναι προκαθορισμένα από τα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Εξετάζεται εάν οι βαθμοί στα δύο μαθήματα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας για τις συνολικές μονάδες κάθε υποψήφιου.
3. Ένα μάθημα επιλογής, το οποίο ο υποψήφιος θα μπορεί να το συνδυάσει με ένα από τα δύο άλλα, ώστε να του δώσει μια εναλλακτική πρόσβαση σε άλλο πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό ίδρυμα.

Με βάση τον σχεδιασμό αυτό, είναι ευκρινές ότι οι ισορροπίες και τα «κλειδιά» του υπάρχοντος συστήματος δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα αφού και με το ισχύον σύστημα:

• Οι υποψήφιοι εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα.
• Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε δύο μαθήματα που τους προσανατολίζουν σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο σχολών. Για παράδειγμα, όσοι στοχεύουν στις φιλολογίες πρέπει να εξετασθούν σε Αρχαία και Ιστορία, ενώ για την πρόσβαση από τις θετικές επιστήμες απαραίτητες είναι η Φυσική και Χημεία. Τα Μαθηματικά είναι απαραίτητα για Πολυτεχνεία και Φυσικό και η Βιολογία το τέταρτο μάθημα για Ιατρικές.
• Υπάρχει ένα πέμπτο μάθημα το οποίο εάν θέλει ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει, με στόχο να διευρύνει τις επιλογές του για σχολές. Για τον λόγο αυτό το ισχύον σύστημα ονομάζεται 4+1. Το σχεδιαζόμενο από το ΙΕΠ σύστημα είναι ακόμη πιο «φιλολαϊκό» καθώς ορίζει ότι το τέταρτο μάθημα θα εξασφαλίζει εναλλακτική πρόσβαση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν τον χάρτη του σημερινού εξεταστικού συστήματος για να κατανοήσουν σε ποια βασικά μαθήματα θα κληθούν το 2020 να εξετασθούν –και άρα να προετοιμασθούν– με βάση τον επιστημονικό κλάδο στον οποίο θέλουν να σπουδάσουν. Οι τελικές μονάδες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα προκύπτουν μόνο από τον βαθμό στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Βασική διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι ότι, στο σχεδιαζόμενο, τα κρίσιμα μαθήματα θα διδάσκονται περισσότερες ώρες (τουλάχιστον εξάωρα την εβδομάδα) και σε βάθος. «Θα ξεβολέψει πολύ κόσμο, διότι το σύστημα θα σπάσει παγιωμένες νοοτροπίες εντός του σχολείου», παρατηρεί ο κ. Κουζέλης.

Αντίθετα, ανατροπές σχεδιάζονται στο Απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο των προφορικών βαθμών στα δύο τετράμηνα και των βαθμών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι βαθμοί των δύο τετραμήνων θα μετρούν κατά 80% στον μέσο όρο και ο βαθμός των εξετάσεων κατά 20%. Μάλιστα, εξετάζεται μόνο το Απολυτήριο να δίνει πρόσβαση σε σχολές χαμηλής ζήτησης, ωστόσο έμπειροι εκπαιδευτικοί παράγοντες ερμηνεύουν την εν λόγω πρόβλεψη ως κενή περιεχομένου ρύθμιση, μόνο για τα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε προεκλογικά για ελεύθερη πρόσβαση. Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «ουσιαστικά και σήμερα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις χαμηλής ζήτησης σχολές, καθώς εισάγονται υποψήφιοι με 3, 4, και 5…».

Υποχρεωτικό μάθημα τα Θρησκευτικά

Τα Θρησκευτικά παραμένουν υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές. Το ΙΕΠ πρότεινε στα νέα αναλυτικά προγράμματα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου το μάθημα να μετατραπεί σε επιλογής. Για να μη ρίξει επιπλέον… λάδι στη φωτιά που άναψε με τα νέα προγράμματα σπουδών –για το θέμα έχει ορισθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη–, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να διατηρήσει τα Θρησκευτικά υποχρεωτικά. Άλλωστε, η υποχρεωτικότητα του μαθήματος συμφωνήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Βέβαια, και στις δύο τάξεις το μάθημα θα διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, δηλαδή θα χάσει μία ώρα από τη Β΄ Λυκείου όπου σήμερα είναι δίωρο (στην Γ΄ είναι ωριαίο).

Από την άλλη, διάφορες ειδικότητες θα αντιδράσουν εάν, όπως προτείνει το ΙΕΠ για τη Β΄ και την Γ΄ Λυκείου, τα μαθήματά τους είτε μετατραπούν σε επιλογής είτε μειωθούν οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας τους. Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, διότι με την πρόταση του ΙΕΠ, τα Αρχαία στη Β΄ Λυκείου, στην ύλη των οποίων περιλαμβάνεται η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, γίνονται επιλογής. Το υπουργείο Παιδείας επιτέθηκε στην ΠΕΦ ότι σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις. «Επιδίωξή μας είναι να διασφαλιστεί ουσιαστικό περιεχόμενο στο Λύκειο, ώστε ο τίτλος του να απηχεί κάτι για την κοινωνία και την αγορά εργασίας», ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΙΕΠ Παύλος Χαραμής.

Πηγή: Καθημερινή
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger