Με παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, με μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων, 14 ελληνικές παρεμβάσεις σε σύνολο περίπου 30, συνεχίστηκε η απογευματινή συζήτηση στο ΕΚ για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Μετά τη θετική παρουσίαση της προόδου της Ελλάδας από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, τον λόγο πήρε πρώτος ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης εκπροσωπώντας την πολιτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών του ΕΛΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, «η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από καιρό, τουλάχιστον από τις 5 Δεκεμβρίου του 2016. Η καθυστέρηση είναι καταστροφή για την ελληνική οικονομία. Αυτά δεν είναι λόγια δικά μου, αλλά του Έλληνα πρωθυπουργού σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο, καθώς και του υπουργού Οικονομικών.

Η αβεβαιότητα επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια, η τακτική της αναβολής της κυβέρνησης παραπέμπει στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, και όλα αυτά για εσωτερική κατανάλωση» υπογράμμισε και πρόσθεσε :

Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις φέρνουν μεγαλύτερο λογαριασμό. Στη δε επιστολή που απέστειλε τον προηγούμενο μήνα στην Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε το ένα τρίτο των προαπαιτούμενων».

Ο κ. Κεφαλογιάννης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν με τον ρυθμό που πρέπει, η κυβέρνηση παθαίνει αλλεργία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα και αυτές που έχουν συμφωνηθεί δεν προχωρούν, υπάρχει ένα λάθος στο πρόγραμμα: Είναι η αύξηση των φόρων και όχι ο περιορισμός των δαπανών και κυρίως η δημιουργία του νέου πλούτου» τόνισε.

«Για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζεται το τρίπτυχο, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κοινοβουλευτική δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία χωρίς δάκρυα των υπουργών του κ. Τσίπρα για οποιαδήποτε προσπάθεια για να γίνουν επενδύσεις» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης εκ μέρους του ΕΛΚ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Νότης Μαριάς, εκ μέρους της ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Απευθυνόμενος στο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε : «Η εφαρμογή των μνημονίων, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Παρά τα δισεκατομμύρια που έχει πάρει η χώρα σε δάνεια, έχει γεμίσει με εκατομμύρια φτωχούς και στρατιές ανέργων». Ο κ. Μαριάς περιέγραψε στη συνέχεια τις δυσκολίες των νέων, των επιχειρήσεων, τις απώλειες περιουσιών και τις μειώσεις εισοδημάτων.

Μίλησε για τη «φορομπηχτική πολιτική» και για τα «κοράκια που προσπαθούν «ν’ αρπάξουν τα σπίτια των Ελλήνων».

Υπογράμμισε ότι τα 280 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως δάνεια, πήγαν πίσω στην εξόφληση των παλαιών χρεών, στις τσέπες των δανειστών που απαιτούν και νέα σκληρά μέτρα ενόψει της αξιολόγησης.

«Των δανειστών που με επικεφαλής τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ συνεχίζουν την ανάλγητη μνημονιακή τους πολιτική σε συνεργασία πλέον με την νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» κατέληξε ο κ. Μαριάς.

Σε αντίθεση με τις παρεμβάσεις των δύο Ελλήνων ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Ούντο Μπούλμαν εκπροσωπώντας και αυτός την ομάδα των σοσιαλιστών και δημοκρατών, υπογράμμισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται «σε καλό δρόμο».

Ο κ. Μπούλμαν αναγνώρισε ως σωστά τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ντομπρόβσκις και μίλησε για «ένα σωστό απολογισμό» .

«Η δική μας πολιτική ομάδα, πρόσθεσε, ανησυχεί, διότι ενώ φαίνεται ότι έχουμε καλά αποτελέσματα, καλύτερα απ’ ότι κατά ένα μεγάλο διάστημα στο παρελθόν, ότι είμαστε σε καλό δρόμο, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αντίθετες φωνές σε ορισμένα κράτη- μέλη που και πάλι μιλούν για κάποιο Grexit.

Πόσο αξιόπιστες και πόσο υπεύθυνες θεωρείτε κ. Ντομπρόβσκις τέτοιες φωνές από κράτη-μέλη που λειτουργούν ως οιωνοί κακών ειδήσεων και ποια είναι η αντίδραση της Επιτροπής;» ρώτησε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο και πρόσθεσε :


«Λέτε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Τι σας εμποδίζει ώστε στις 20 Φεβρουαρίου να προχωρήσετε;

Η θέση των σοσιαλδημοκρατών είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φθάσει η Ευρώπη σε μια κατάσταση σαν αυτή του καλοκαιριού του 2015. Θα πρέπει να υπάρξει καλή θέληση.

Υπάρχει όξυνση της κατάστασης, χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό» είπε και κατέληξε υπογραμμίζοντας « όχι νέα κλιμάκωση της κρίσης».

ΠΗΓΗ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger