Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Κυριολεκτικά έχει τρελαίνει την Άγκυρα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τις αλλεπάλληλες και αλλοπρόσαλλες κινήσεις του στην επικίνδυνη σκακιέρα της Συρίας, προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό και όχι μόνο στην τουρκική πλευρά.



Έτσι μετά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Άγκυρα Αμερικανών παραγόντων, όπως ο νέος αρχηγός της CIA, Mike Pompeo και στις 17 του μηνός του αρχηγού του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Joseph Dunford για να συζητήσουν με την τουρκική ηγεσία τον συντονισμό των πολεμικών επιχειρήσεων για τη κατάληψη της Ράκκα, μια καινούργια απόφαση της αμερικανικής πλευράς κυριολεκτικά ανατρέπει όλες τις συμφωνίες αυτών των επαφών.



Όπως έγινε γνωστό από την Άγκυρα, η αμερικανική μυστική υπηρεσία, η CIA, απέσυρε τον ειδικό συντονιστή της που καθοδηγούσε τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης στις επιχειρήσεις της κατά των Τζιχαντιστών. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ απέσυρε την αμερικανική βοήθεια στον Συριακό Απελευθερωτικό Στρατό και στην El Nusra, κατηγορώντας τις μάλιστα ότι αποτελούν προγεφύρωμα των ισλαμιστών. Ο συντονιστής αυτός είχε οριστεί μετά από συμφωνία των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για να στηρίξει την ανατροπή του πρόεδρου Άσαντ.

Αλλά εκτός από αυτό, οι τουρκικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν αδιάλειπτα να ενισχύουν τις κουρδικές δυνάμεις που οχυρώνονται για να αντιμετωπίσουν πιθανή τουρκική ενέργεια στον κουρδικό θύλακα του Menbiç.

Μετά από όλα αυτά όπως αντιλαμβάνεται κάνεις, η Άγκυρα στον…ζουρλομανδύα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger