Ένας 36χρονος Μαροκινός είναι ο άνδρας που, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, ήθελε να πυροδοτήσει βόμβα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ύποπτος ήταν από τη συνοικία Μόλενμπεκ.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από καρφιά και γκαζάκια.

Ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ήθελε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που συνέβη. Προσπάθησε να ανατινάξει την τσάντα κι έπιασε φωτιά. Έγινε πρώτα μια μικρή έκρηξη, μετά απομακρύνθηκε και μετά η τσάντα εξερράγη για δεύτερη φορά, πιο ισχυρή έκρηξη αυτή τη φορά αλλά η ζημιά θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, Έρικ Φαν Ντερ Σιπτ.

Ο ύποπτος ήταν γνωστός στις αρχές, όχι όμως για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «απετράπη μια τρομοκρατική επίθεση».

Ανακοίνωσε ότι το επίπεδο συναγερμού στη χώρα παραμένει στο 3, που σημαίνει ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι πιθανό αλλά όχι επικείμενο.

«Χαίρομαι που πολύ γρήγορα σήμερα το πρωί, από τις 8.15, μπορέσαμε να ανοίξουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες και να δείξουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα την απειλή. Με συγκρότηση και αποφασιστικότητα να προστατέψουμε την ελευθερία μας και τις θεμελιώσεις αξίες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Το πρωί της Τετάρτης οι αρχές προχώρησαν σε έφοδο σε σπίτι στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών. Δεν είναι σαφές αν ερεύνησαν την κατοικία του 36χρονου Μαροκινού.

πηγή/gr.euronews.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger