Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 4 και 5 Οκτωβρίου η 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.


Η συνάντηση αυτή, η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας, για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των όμορων κρατών της νότιας Βαλκανικής, διεξάγεται φέτος με διευρυμένη ατζέντα, σε συνέχεια εξάλλου και των πρόσφατων επαφών που είχε ο κ. Κοτζιάς με τους ομολόγους του των χωρών αυτών στο περιθώριο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (18 – 22.09.17).

Σκοπός της Συνάντησης είναι να εδραιωθεί μια θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών αυτών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και στρατηγικής σημασίας, όπως οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Εξάλλου, οι χώρες της περιοχής έχουν αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, οι συνέπειες της οποίας εξακολουθούν να είναι αισθητές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλα τα κράτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διερευνήσουν κοινές δράσεις με σκοπό την προώθηση μίας συνολικής προσέγγισης των ζητημάτων αυτών, στη βάση πάντα των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας – στοιχεία που αποτελούν επίσης βασικές προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία ολόκληρης της περιοχής. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η συνεργασία τόσο σε επίσημο επίπεδο όσο και μεταξύ εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημίων, δεξαμενών σκέψης και λοιπών φορέων, αποτελεί επίσης στόχο της δεύτερης αυτής Υπουργικής Συνάντησης.

Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εσωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, επιστροφών, καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Με αφορμή ακόμη, την αρωγή που προσέφερε η Ελλάδα στη γειτονική Αλβανία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι, οι Υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν και θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της πυρόσβεσης. Από ελληνικής πλευράς, στην Υπουργική Συνάντηση θα συμμετάσχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή, σε αυτή τη 2η Υπουργική Συνάντηση περιλαμβάνεται ακόμα το ζήτημα της ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα. Με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί αυτή η 2η Υπουργική Συνάντηση να αποτελέσει και πάλι όχημα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, δίνοντας ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα: Η εμπέδωση της σταθερότητας και ασφάλειας, δηλαδή η ευημερία ολόκληρης της περιοχής, μπορούν να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών και δικτύων συνεργασίας.

ΠΗΓΗ: crashonline.gr

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger