Πηγή: Operation ScanPyramids

Η μυστηριώδης τεράστια «τρύπα», μήκους τουλάχιστον 30 μέτρων, που εντοπίστηκε εντός της Μεγάλης Πυραμίδας στη Γκίζα, στην Αίγυπτο, μπορεί να περιέχει έναν «σιδερένιο θρόνο», φτιαγμένο από μέταλλα μετεωριτών.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο θρόνος τοποθετήθηκε εκεί για να βοηθά τους Φαραώ στη μετάβασή τους στην επόμενη ζωή. Σύμφωνα με ένα αρχαίο κείμενο που ανέλυσαν οι ερευνητές, ο Φαραώ «πριν φτάσει στα αστέρια του Βορρά θα πρέπει να περάσει τις πύλες του ουρανού και να καθίσει στον σιδερένιο θρόνο του».


Η τεράστια τρύπα εντοπίστηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της «επιχείρησης» Scan Pyramids, υπό την επίβλεψη των Mehdi Tayoubi του Ινστιτούτου HIP στο Παρίσι και Kunihiro Morishima του Πανεπιστημίου Nagoya της Ιαπωνίας, ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για τη χρησιμότητά της.

Την απάντηση στο ερώτημα που δημιούργησε ο εντοπισμός αυτής της τρύπας έρχεται τώρα να δώσει ο διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και καθηγητής Αρχαιοαστρονομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο, Giulio Magli.

«Υπάρχει μία πιθανή ερμηνεία, η οποία είναι σύμφωνη, σε ικανοποιητικό βαθμό, με αυτά που γνωρίζουμε για την αιγυπτιακή ταφική θρησκεία, μέσα από τα κείμενα των Πυραμίδων. Σε αυτά τα κείμενα  αναφέρεται ότι ο Φαραώ προτού φτάσει στα αστέρια του Βορρά, πρέπει να περάσει τις "πύλες του ουρανού" και να καθίσει στον "σιδερένιο θρόνο" του», σημειώνει ο καθηγητής.

Η Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, χτίστηκε περί το 2.550 πΧ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα μνημεία, στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Οι εσωτερικοί της χώροι είναι προσβάσιμοι μέσω στενών τούνελ, ένα εκ των οποίων πριν φτάσει στον ταφικό θάλαμο φαρδαίνει και αποκτά ύψος ξαφνικά, δημιουργώντας αυτό που αποκαλείται «Μεγάλη Αίθουσα». 


Κοιτώντας τον θρόνο της μητέρας του Χέοπα, της βασίλισσας Χετεφέρης, που βρέθηκε σε θραύσματα και ανακατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πώς μπορεί να έμοιαζε, λέει ο Ιταλός καθηγητής. Είναι μια χαμηλή καρέκλα από ξύλο κέδρου, καλυμμένη με φύλλα χρυσού και φαγεντιανό.





Η αντίστοιχη καρέκλα, ο θρόνος του Χέοπα, θα μπορούσε να είναι παρόμοια, αλλά επικαλυμμένη με λεπτά φύλλα σιδήρου.

«Φυσικά δεν πρόκειται για λιωμένο σίδηρο, αλλά για μετεωρικό σίδηρο, που έπεσε από τον ουρανό με τη μορφή μετεωριτών σιδήρου, που διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νικέλιο, και είναι κάτι που επίσης αναφέρεται στις Γραφές», λένε οι ερευνητές.


Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον μετεωρικό σίδηρο για την καρασκευή ειδικών αντικειμένων, ειδικά σχεδιασμένων για τους Φαραώ, όπως για παράδειγμα το διάσημο στιλέτο του Τουταγχαμών.




Video: Βρέθηκε στιλέτο του Τουταγχαμών φτιαγμένο από μετεωρίτη

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των μυστηριωδών κοιλοτήτων πέρυσι, «σκανάροντας» το μνημείο με ειδικό ακτινολογικό εξοπλισμό.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, γνωστή και Πυραμίδα του Κούφου, έχει ύψος 146 μέτρα και πήρε το όνομά της από τον γιο του Φαραώ Σνεφρού. Στο εσωτερικό της διαθέτει τρία δωμάτια και όπως όλες οι πυραμίδες της Αιγύπτου, ήταν προορισμένη για ταφικό μνημείο Φαραώ.

«Πλέον είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη ενός “κενού”, που είναι κρυμμένο πίσω από την βόρεια πλευρά, και θα μπορούσε να έχει τη μορφή τουλάχιστον ενός διαδρόμου με κατεύθυνση το εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας», ανέφεραν οι επιστήμονες της επιχείρησης Scan Pyramids σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας πως ανακαλύφθηκε ακόμη μία κοιλότητα στην βορειοανατολική πλευρά της πυραμίδας, όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.

πηγή: cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger