Όλα δείχνουν ότι το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια που στόχο είχε να δείξει ότι οι βραχονησίδες δεν είναι πλέον «γκρίζες», αλλά «τουρκικές», ήταν μάλλον σχεδιασμένο.
Χωρίς, βέβαια, να αποκλείεται και το «ατύχημα», το οποίο, πάντως, είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του νεοοθωμανού «σουλτάνου». Εξάλλου, το νέο τουρκικό «αφήγημα» που σερβίρεται στην κοινή γνώμη της γείτονος, έχει στόχο να δαιμονοποιήσει την Ελλάδα.
Αποτελείται, δε, από τρεις συνιστώσες:
1. Η Ελλάδα ταυτίζεται με το Αφρίν και τους Κούρδους, τους οποίους ο Ερντογάν ανεβάζει και κατεβάζει ως «τρομοκράτες», ανεξαρτήτως, βέβαια, αν άπαντες σε Δύση και Ανατολή αποθεώνουν τις «Αμαζόνες του Κομπάνι» και την τεράστια συμβολή των Κούρδων στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Αντίθετα, υπάρχουν εντονότατες υποψίες ότι τους τελευταίους έχει στηρίξει με κάθε τρόπο το καθεστώς Ερντογάν. Χαρακτηριστικά, το πρωί της Τρίτης, 13 Φεβρουαρίου 2018, λίγες ώρες μετά την τουρκική επιθετική κίνηση στα Ίμια, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, AKP, δηλαδή σε εσωτερικό ακροατήριο, είπε: «Για εμάς, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στο Αφρίν». Μια πρόταση που, κατά ασφαλείς πληροφορίες, έκανε… «Τούρκο» τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να αναφέρθηκε σε αυτήν, σε ιδιαίτερα ενοχλημένο ύφος, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την ίδια ημέρα με τον -συνήθως έχοντα το ρόλο του «καλού»- Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ελληνας πρωθυπουργός τον εγκαλούσε για το χοντροκομμένο ολίσθημα Ερντογάν να χαρακτηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ως πολεμικό στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως άλλωστε κάνει στο Αφρίν.
Μερικές ημέρες πριν από το «επεισόδιο» στα Ίμια, στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλούσι Ακαρ, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τις επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας, λέγοντας: «Εμείς μπορούμε να ελέγχουμε όλο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Ίμια. Εμείς έχουμε τη δύναμη για να ελέγχουμε τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και το Αιγαίο, ταυτόχρονα με την επιχείρηση στο Αφρίν». Πρόκειται για τη γνωστή θεωρία της Αγκυρας των «δυόμισι μετώπων». Την αμέσως επομένη, τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να μπλοκάρουν το γεωτρύπανο του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.
Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι την ίδια ημέρα στην Τουρκία βρισκόταν ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ. Το πρόσωπο-κλειδί, στην παρούσα, στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Επίσκεψη που, κατά πληροφορίες, δεν πήγε καθόλου καλά. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδος, επίσης, στην Τουρκία βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Εκεί, όπως ανακοίνωσε, μετέβη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ!
2. Η Ελλάδα αποτελεί το «ιμπεριαλιστικό» εργαλείο των ΗΠΑ, που χρησιμοποιείται κατά της Τουρκίας. Στην προκειμένη, είναι εμφανής ο στόχος του καθεστώτος Ερντογάν να επενδύσει στα διογκωμένα πλέον αντιαμερικανικά αντανακλαστικά εντός της Τουρκίας.
Το προπαγανδίζει ευθέως ο θεωρούμενος ως «γιουσουφάκι» του «σουλτάνου» γενικός σύμβουλος του Τ. Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε: «Αν οι ΗΠΑ σχεδιάσουν να παγιδέψουν την Τουρκία στη Συρία κι αν σχεδιάσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εργολάβο του ιμπεριαλισμού -να μην αμφιβάλλει κανείς, θα το κάνουν-, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με την πιο σκληρή απάντηση». Οι αναφορές του Γ. Μπουλούτ, βέβαια, διανθίστηκαν με «εικόνες» από την ελληνική μικρασιατική εκστρατεία, σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να αφυπνιστούν τα ιστορικά ανθελληνικά αντανακλαστικά των Τούρκων πολιτών.
Κοντολογίς, επειδή η εικόνα της Ελλάδας ως «εχθρού» έχει πέραση σε σημαντικά τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, καλλιεργείται και πάλι συστηματικά, θυμίζοντας τις εποχές της ακραίας ανθελληνικής προπαγάνδας επί «σύλληψης» Οτσαλάν.
3. Η Ελλάδα είναι κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα για να διευρύνει κατόπιν τα «αιτήματά» της και σήμερα να κάνει λόγο για πάνω από 1.800 οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, τους οποίους, βέβαια, χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, όλους όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα -είτε πρόκειται για στρατιωτικούς είτε για απλούς πολίτες- για να σωθούν από τις διώξεις, επειδή η Αγκυρα τους βαφτίζει «γκιουλενιστές» και «τρομοκράτες». Και, ως εκ τούτου, στοχοποιεί τη χώρα μας ως «άντρο τρομοκρατών».
Κάτι, πάντως, που κάνει και για σειρά άλλων χωρών της Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ, όπου έως τώρα έχει παραχωρηθεί μαζικά το καθεστώς του ασύλου. Κάτι που, εκτός των άλλων, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ρήξη τις διπλωματικές σχέσεις πολλών δυτικών πρωτευουσών με την Αγκυρα. Παρά τα σοβαρά προβλήματα, πάντως, η Ε.Ε. φαίνεται πως θέλει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους με την Αγκυρα.
Γι’ αυτό, εξάλλου, έχει συμφωνηθεί, και εκτός απροόπτου θα γίνει, συνάντηση Γιούνκερ-Ερντογάν τον Μάρτιο, στη Βάρνα. Στο μεταξύ, η Αγκυρα συνεχίζει να εκβιάζει με όπλο το μεταναστευτικό.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, crashonline.gr
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook