Το ελληνικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000-5, που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/04/2018) ανοιχτά της Σκύρου, είναι το βασικό μαχητικό αεροσκάφος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιείται για αναχαίτιση και αποστολές κρούσης.

Συγκεκριμένα το μαχητικό αεροσκάφος, τύπου Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, κατέπεσε εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου στις 12:15 το μεσημέρι της Πέμπτης

Τα πρώτα αεροσκάφη παραδόθηκαν το Μάρτιο του 1976 και ενώ το σχήμα τους μοιάζει εξωτερικά με τα Mirage III/5 και 50, πρόκειται για ένα εντελώς νέο αεροσκάφος με εξελιγμένα συστήματα αναχαιτίσεως. Τα φτερά έχουν το σχήμα χαμηλά τοποθετημένων Δέλτα με κομμένες άκρες και η άτρακτος έχει το σχήμα σωλήνα με οξεία μύτη και καλύπτρα θέσεως πιλότου σε μορφή φυσαλίδας.

Το Mirage 2000, που εξειδικεύτηκε από την αρχή στις αναχαιτίσεις παντός καιρού, είναι ένα από τα πιο ικανά μαχητικά στον κόσμο με υψηλή ευελιξία στις αερομαχίες με εχθρικά αεροσκάφη. Στο δευτερεύοντα ρόλο του για προσβολές στόχων εδάφους, το Mirage 2000 φέρει πύραυλους, ρουκέτες και βλήματα κατευθυνόμενα από λέιζερ. Υπάρχει και το διθέσιο μοντέλο του αεροσκάφους, το 2000N (διείσδυσης), το οποίο διαθέτει δυνατότητα εκτοξεύσεως πυρηνικών όπλων μακράς άφεσης.

Τα Mirage έφτασαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το 1988 ως μέρος του αναβαθμιστικού προγράμματος της ΠΑ, που εώς τότε πετούσε με αεροσκάφη 1ης και 2ης γενιάς.

Μαζί με τα F-16 αποτελούν την κύρια και πιο σύγχρονη δύναμη αναχαιτίσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αγορά των αεροσκαφών ονομάστηκε σχέδιο Talos και έφερε στην Ελλάδα 40 τέτοια μαχητικά.To 2000 αποφασίστηκε η αγορά 15 νέων 2000-5 mk.II και η αναβάθμιση 10 υφιστάμενων αεροσκαφών στο ίδιο επίπεδο.

Η έκδοση mk.ΙΙ είναι μια έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για την Ελλάδα με εκτεταμένες αλλαγές και πραγματικές δυνατότητες πολλαπλών ρόλων.

Για το μέλλον σχεδιάζεται και η αναβάθμιση του υπολοίπου στόλου στο επίπεδο mk.II για λόγους ομοιογένειας υλικού.


Σύμφωνα με  πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, το ζεύγος των ελληνικών Mirage 2000-5 είχε, πράγματι, κατευθυνθεί νωρίτερα στο Βόρειο Αιγαίο για την αποστολή αναχαίτισης η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε καθώς τα εχθρικά αεροσκάφη είχαν ήδη βγει από το FIR Αθηνών. Επίσης οι ίδιες πηγές απέκλεισαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, ότι το Mirage 2000-5 που κατέπεσε στη Σκύρο, καταρρίφθηκε.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberΤurk TV μετέδωσε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης (12/04/2018) ότι κανένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος δεν βρισκόταν στην περιοχή της Σκύρου, τη στιγμή που κατέπεσε το Mirage 2000-5.



Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου, Μαχμούτ Γκιουρέρ, ο οποίος επικαλέστηκε πηγές των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο τουρκικό κανάλι μίλησε και ο Έλληνας ανταποκριτής του, Τάκης Μπερμπεράκης, ο οποίος ανέφερε πως το ελληνικό μαχητικό είχε συμμετάσχει νωρίτερα σε επιχείρηση αναχαίτισης δύο τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.



πληροφορίες από : newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger