H κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, ουσιαστικά «τελείωσε» τα μέτρα που είχε λάβει κατά της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα, επιτρέποντας την εξαγωγή και πώληση αμυντικής τεχνολογίας, καταργώντας τους περιορισμούς στις κρατικές εγγυήσεις για συναλλαγές και εκδίδοντας ηπιότερη ταξιδιωτική οδηγία, ουσιαστικά καταργώντας την τελείως.
Οχι ότι η τουρκική Οικονομία είχε πληγεί ιδιαίτερα από αυτή την οδηγία, αφού οι Γερμανοί τουρίστες εφέτος «κάνουν ουρά» για να πάνε στη Τουρκία με την αύξηση να αγγίζει το 45%.
Το σημαντικότερο είναι ότι αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην εξαγωγή όπλων και αμυντικής τεχνολογίας προς τη Τουρκία.
Ολα αυτά μετά την κατάργηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και αφού η έκθεση του γερμανικού ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «πλέον προστατεύονται οι θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας στη Τουρκία».
Κάτι που απ'ότι φαίνεται δεν αφορά τους δύ Ελληνες αιχμαλώτους στρατιωτικούς τον ανθυπολοχαγο Α.Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠΟΠ, Δ.Κούκλατζη, οι οποίοι «σαπίζουν» χωρίς δίκη στις τουρκικές φυλακές επειδή, υποτίθεται, μπήκαν μερικά μέτρα εντός του τουρκικού εδάφους...
Το Νοέμβριο του 2016 και επίσημα η Γερμανία έχει αναστείλει όλες τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,όπως ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Τότε, άλλο ένα ζευγάρι Γερμανών πολιτών είχε τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία και αντιμετωπίζει κατηγορίες πολιτικής φύσης.
"Εχουμε βάλει στην αναμονή όλες τις αιτήσεις για μεγάλες εξαγωγές όπλων που μας έχει υποβάλει η Τουρκία, και δεν είναι λίγες", είπε τότε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Πρόσθεσε ότι σχεδόν όλες οι εξαγωγές όπλων προς τη Τουρκία «έχουν μπει στον πάγο» (αυτό δεν αφορούσε, όμως το πρόγραμμα των έξι υποβρυχίων Type 214, των οποίων η ναυπήγηση συνεχίστηκε κανονικά)
Ο Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι γίνονται ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό, όπως σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις της κυβέρνησης συνδέονται με διεθνείς συμφωνίες ή σε περιπτώσεις που πρόκειται για οχήματα, όχι όπλα.
Η απαγόρευση αφορούσε 11 μεγάλες κατηγορίες για προμήθειες όπλων, πυρομαχικών και απαρτίων για την κατασκευή οπλικών συστημάτων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία από το Νοέμβριο του 2016.
Τότε μπλόκαραν, μεταξύ άλλων, την εξαγωγή συστημάτων ενεργητικής προστασίας ADS της Rheinmetall, για το πρόγραμμα αναβάθμισης 200 αρμάτων μάχης Μ60Τ Sabre και LEO2A4 του τουρκικού Στρατού.
Oι Τούρκοι ανέπτυξαν σε χρόνο ρεκόρ δικό τους σύστημα, με ουκρανική βοήθεια και ήδη τον περασμένο χειμώνα το είχαν εγκαταστήσει στα άρματα μάχης που πήραν μέρος στις επιχειρήσειςεισβολής και κατάληψης της Afrin.
Σύμφωνα με δήλωση Γερμανού βουλευτή στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, «To εμπάργκο όπλων το πρώτο βήμα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει κανένα όπλο από την Γερμανία καθώς η τουρκική κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική».
Αρα πλέον για το Βερολίνο η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι αυταρχική!
Χθες αργά το απόγευμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι δεν ισχύουν πλέον οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στις εγγυήσεις του γερμανικού κράτους για εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία.
Εκτός από τα όπλα, μετά από συλλήψεις Γερμανών υπηκόων το Βερολίνο είχε αποφασίσει το 2017 να τυπικά θέσει το ανώτατο όριο των αποκαλούμενων εμπορικών «εγγυήσεων Hermes» στα 1,5 δισ. ευρώ.
Με αυτές τις εγγυήσεις η Γερμανία προστατεύει γερμανικές εταιρείες από ζημιές στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό. Σε περίπτωση αποτυχίας το γερμανικό κράτος καλύπτει τις απώλειες.
Βέβαια, επικριτές του μέτρου καταλόγιζαν στη γερμανική κυβέρνηση ότι το όριο του 1,5 δισ. ευρώ ήταν άνευ ουσίας, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις Hermes που είχαν δοθεί το 2016 -χωρίς τις κυρώσεις για εξαγωγές προς την Τουρκία- κυμαίνονταν μόλις στο 1,1 δισ. ευρώ, άρα δεν είχαν κανένα πρόβλημα οι γερμανικές εταιρείας που εξήγαγαν στη Τουρκία.
Το 2017, παρά την επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα, το γερμανικό κράτος έδωσε τελικά εγγυήσεις ύψους 1,458 δισ. ευρώ για εξαγωγές προς την Τουρκία. Με άλλα λόγια, παρά τις κυρώσεις οι εγγυήσεις που δόθηκαν το 2017 ήταν κατά σχεδόν 40% υψηλότερες από το 2016.
Σε ότι αφορά την ταξιδιωτική οδηγία η Γερμανία μετά τις συλλήψεις Γερμανών υπηκόων πέρυσι, προειδοποιούσε στην οδηγία του ότι οι Γερμανοί πολίτες απειλούνται με συλλήψεις σε όλες τις περιοχές της Τουρκίας, ακόμη και στις τουριστικές. Ειδική αναφορά γινόταν στην Αττάλεια, την εκλογική περιφέρεια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μετά την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία την περασμένη Πέμπτη αυτή η προειδοποίηση αφαιρείται. Η οδηγία αναφέρει τώρα ότι «ο κίνδυνος σύλληψης εξακολουθεί να είναι αυξημένος».
Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τους παραγωγούς όπλων στην Ευρώπη. Είναι ο 11ος μεγαλύτερος πελάτης των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών εξαγωγέων όπλων λίγο πίσω από την Κίνα. Η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην 65η θέση την τελευταία δεκαετία.
Ομως πλέον η Τουρκία αναπτύσσει τη δική της βιομηχανία όπλων και οι εξαγωγές της υπερδιπλασιάστηκαν (+ 145%) μεταξύ 2008-2012 και 2013-2017 για χώρες όπως το Τουρκμενιστάν (31% των εξαγωγών της μεταξύ 2013 και 2017), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (24%) και η Σαουδική Αραβία (13%).
πηγή: pronews.gr
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook