Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Νίκος Τόσκας έπρεπε να έχει παραιτηθεί δήλωσε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δ. Σταθόπουλος. Παράλληλα, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έπρεπε να ζητούν στην συνέντευξη Τύπου κάθε πέντε λεπτά συγγνώμη και ο ελληνικός λαός θα τη δεχόταν.

«Ο Αρχηγός μας δεν έπρεπε να πει ότι δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό. Αυτό μας έχει εξοργίσει», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δεν παραιτείται, ο υπουργός όμως παραιτείται».

«Δυστυχώς ήταν τέτοια η ένταση της φωτιάς, και δασική και αστική και διασώσεις. Τι να πρωτοέκαναν οι Πυροσβέστες όταν ταυτόχρονα έσβηναν τη φωτιά, τρέχαν τα παιδάκια και τα έβαζαν μέσα στα πυροσβεστικά γιατί καιγόντουσαν στις πλάτες τους από τη φωτιά. Ολα αυτά θα τα δεχτώ. Και τις αιτιάσεις ότι πράγματι ήταν ακραίες οι καιρικές συνθήκες. Πράγματι σε κάθε ενέργεια γίνονται και λάθη. Μπορεί να προκαλούσαμε και πιο πολλά θύματα και τους βάζαμε μέσα σε λεωφορεία και τους έπιανε φωτιά πιο κάτω. Αυτά όμως είναι εικασίες. Θα τα δεχόμουν όλα αυτά αν στην συνέντευξη, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής - που είναι ένας αξιόλογος ανθρωπος και δεν είναι ευκαιριακός - και ο Υπουργός μας ζητούσαν κάθε πέντε λεπτά συγγνώμη και είχαν σκυμένο το κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά.

«Σίγουρα έγινε εισήγηση για εκκένωση»

«Εντολή εκκένωσης δεν μπορώ να σας πως εγώ γιατί δεν δόθηκε, καθώς δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Εμείς ως Πυροσβεστική εισηγούμεθα να γίνει εκκένωση. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία ότι οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί που ήταν παρόντες είχαν εισηγηθεί την εκκένωση. Πρόκειται για τους καλύτερους αξιωματικούς που έχει αυτή τη στιγμή στο Σώμα. Τους ξέρουμε, του εμπιστευόμαστε πλήρως», σχολίασε ο κ. Σταθόπουλος ερωτηθείς σχετικά.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν αποδείξεις ότι δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν άμεσα οι εγκατααστάσεις του Λύρειου Ιδρύματος και οι κατασκηνώσεις, τόνισε ο πρόεδρος των Πυροσβεστών. Πρόκειται για ένα άτυπο συντονιστικό όργανο στον τόπο της πυρκαγιάς, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να γίνει εκκένωση. Ετσι, ζήτηθηκε εκκένωση από τον αρμόδιο της Πυροσβεστικής, πρόσθεσε. Παρόντες στο συντονιστικό ήταν ο Δήμαρχος Ραφήνας και η περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννα Τσούπρα, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο.

«Είμαστε συγκλονισμένοι. Αυτά που αντιμετώπισαν οι συνάδελφοί μας ήταν απίστευτα και απερίγραπτα. Δεν έχουν ξαναγίνει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθόπουλος.

«Δεν είναι μια απλή επιχείρηση, έχουμε θύματα και μάλιστα πολλά. Και αυτά τα θύματα ζητούν δικαίωση», είπε ο κ. Σταθόπουλος, σημειώνοντας εμφανώς συγκινημένος ότι είναι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι που επιχειρούσαν στα σημεία «έκαναν τα πάντα».

«Οι υπηρεσίες μου δεν πήραν εντολή εκκένωση», απαντά στις δηλώσεις του προέδρου των Πυροσβεστών ο Δήμαρχος Ραφήνας.


[πηγή: kathimerini ]

Δημοσίευση σχολίου

Blogger