Αναταραχή επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, από τη μία με την ασθένεια του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη που αναζωπυρώνει τα σενάρια διαδοχής και από την άλλη, ο υπαρκτός κίνδυνος Ερντογάν και η παντοδυναμία του στις τούρκικες στρατιωτικές δυνάμεις.

Η κατάσταση της υγείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, πυροδοτεί εξελίξεις στις Ενοπλες Δυναμεις καθώς ο ο Αρχηγός εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο την περασμένη Πέμπτη και θα παραμείνει για δύο εβδομάδες.

Ετσι, θα είναι απών από τις εξελίξεις – που όπως γράφει η εφημερίδα «Εστία» – σε μια περίοδο κρίσιμη αφού πλησιάζει η ολοκλήρωση της τριετούς θητείας του (στις 15 του προσεχούς Σεπτεμβρίου).

Οι διεργασίες για την διαδοχή είχαν από καιρό αρχίσει και η κλιμάκωση εφαίνετο αναπόφευκτη.
Οι κρίσεις όμως αποτρέποντο λόγω της στοιβαράς παρουσίας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος είχε πολλές πιθανότητες να παραμείνει στη θέση τουαν επικρατούσε η άποψη ότι οι κρίσεις της ηγεσίας θα έπρεπε να διεξάγονται τον Φεβρουάριο, όπως στο παρελθόν, ώστε να ολοκληρώνονται μέχρι τις αρχές μαρτίου που πρέπει να αρχίσουν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις του συνόλου των αξιωματικών.
Αν και ο νόμος δεν απαιτεί πλέον να τηρείται σειρά «κυκλικής ηγεσίας» μεταξύ των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όσον αφορά στην επιλογή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα ήταν εξαιρετικά συνήθιστο να επιλεγεί αξιωματικός του Ναυτικού για τη θέση αυτή. Αυτό δίδει προβάδισμα για την διαδοχή στον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο, Χρήστο Χριστοδούλου. Και οι δύο αυτοί αξιωματικοί φροντίζουν να προωθούν την υποψηφιότητά τους αν και πάντα υπάρχουν καλοθελητές οι οποίοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά στις μεταξύ τους σχέσεις.


Βάσει αυτών η κρίση υπέβοσκε πριν από την εισαγωγή του ναύαρχου Αποστολάκη στο νοσοκομείο.

Συνάντηση Αρχηγών με τους επιτελείς τους

Την ίδια ώρα, η τοποθέτηση του νέου Αρχηγού των τουρκικών ΕΔ Γιασάρ Γκιουλέρ στη θέση του Ακάρ που προβιβάστηκε σε υπουργό Αμυνας, αλλά και η ανακοίνωση του Ερντογάν ότι προτίθεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, απασχόλησε σήμερα του Αρχηγούς στις πρωϊνές ενημερώσεις από τους επιτελείς τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το militaire.gr, το θέμα που κυριαρχεί σε κάποια γραφεία Αρχηγών είναι ξανά το αγαπημένο θέμα των πιθανών κρίσεων τον Σεπτέμβριο. Τα σενάρια για το ποιος φεύγει και ποιος έρχεται είναι πολλά, ενώ κάποιοι διαδίδουν ότι αν δεν γίνουν τα πράγματα όπως επιθυμούν θα παραιτηθούν.

Μάλιστα, κάποιοι άλλοι σύμφωνα με το militaire.gr, υποστηρίζουν ότι έχουν προτάσεις για πολιτική καριέρα, την οποία ενημερώνουν πως θα ακολουθήσουν αφού παραιτηθούν.


πηγή: crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger