Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ με αφορμή τις δηλώσεις Καμμένου μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Άμυνας είπε πως συμφωνεί με την κατεδάφιση αυθαιρέτων και μάλιστα ότι οι Ένοπλες δυνάμεις θα βοηθήσουν σε αυτό.

«Να καταλάβουν ότι όταν υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, κάποιο νόμοι, που προβλέπουν δρόμους διαφυγής προς τη θάλασσα, δεν είναι σχέδια επί χαρτού. Αφορούν την ασφάλεια όλων των πολιτών. Και αν ζητηθεί η συνδρομή των Ένοπλων Δυνάμεων σε αυτό το κομμάτι είμαστε διαθέσιμοι να το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Η απάντηση στον υπουργό ήρθε από τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Μιχάλη Κωσταράκο ο οποίος έκανε επ'αυτού ανάρτηση στο Twitter γράφοντας:

«Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για λάθος ή παρεξήγηση. Σε αυτή τη χώρα, ο Στρατός δεν γκρεμίζει τα σπίτια κανενός!!»

Υπενθυμίζεται, πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, διεμήνυσε πως ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατοικίες που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στον αιγιαλό.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα και 650 κτίσματα στον αιγιαλό, τα οποία θα κατεδαφιστούν.

Ιδού τι λέει το ρεπορτάζ:

Ειλημμένη απόφαση Τσίπρα - Σήμερα η δημοσιοποίηση του σχετικού νόμου - Αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα δηλώνει η κυβέρνηση
Τη βούλησή της να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα αποτρέψουν μία νέα τραγωδία ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε στην ανατολική Αττική, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, διεμήνυσε πως ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατοικίες που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στον αιγιαλό.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει συγκάλυψη ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές, αλλά, είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα και 650 κτίσματα στον αιγιαλό, τα οποία θα κατεδαφιστούν το συντομότερο. Όπως είπε, αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, θα παρουσιάσει σχέδιο μέτρων για την αυθαίρετη δόμηση.

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, η σχετική επιτροπή ολοκληρώνει σχέδιο πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο θα παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο κ. Σταθάκης. Υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον αιγιαλό, που προσδιορίζονται για κατεδάφιση στην Αττική. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για το πότε θα κατεδαφιστούν, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

«Είχαμε πάρει πρωτοβουλίες και για την περιοχή του Μαραθώνα οι οποίες λίμναζαν για χρόνια», πρόσθεσε. «Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέφεραν την ημερομηνία για τη νομιμοποίηση. Επί των ημερών μας δεν έχει δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης ούτε ενός παραπάνω αυθαιρέτου σε σχέση με τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των υπαρχόντων πρωτοκόλλων κατεδάφισης που θα ξεκινήσουν από αυθαίρετα σε ρέματα, αιγιαλούς καθώς και βίλες που έχουν οικοδομηθεί σε καμένες δασικές εκτάσεις μετά το 2009. Υπεύθυνος για την όλη επιχείρηση έχει οριστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

«Κατεβάζει» τις μπουλντόζες για τα αυθαίρετα ο Σπίρτζης
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος στο πολεοδομικό χάος και στην αυθαίρετη δόμηση επανέλαβε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι «το έγκλημα δεκαετιών ολόκληρων – διότι περί εγκλήματος πρόκειται- δεν θα συνεχιστεί».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προανήγγειλε τολμηρές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων και της άναρχης δόμησης.

«Γκρεμίσαμε όλα εκείνα που οικοδόμησαν ένα άθλιο πελατειακό κράτος. Ήρθε η ώρα να τροποποιήσουμε τους οικισμούς μας, για να είναι ασφαλείς. Για να έχουν επαρκείς οδεύσεις διαφυγής, καθαρισμένα ρέματα, πολεοδομικό σχεδιασμό. Για να πέσουν οι μάντρες που εμπόδισαν και εμποδίζουν παράνομα την πρόσβαση στην παραλία. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας που χάθηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίσει επιτέλους τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών, τις παθογένειες χρόνων και τη στρεβλή πολιτική γης που έχει ακολουθηθεί.

Μίλησε, επίσης, για την επόμενη μέρα στο Μάτι, τους ελέγχους αυτοψίας που ολοκληρώθηκαν από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, τους πολεοδομικούς ελέγχους που έχουν ξεκινήσει, την ανάληψη από την κυβέρνηση της πολιτικής ευθύνης για την τραγωδία.


«Γίνεται μια πρωτοφανής επιχείρηση από όλους για να υλοποιηθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τους πληγέντες συμπολίτες μας και για να φέρουμε τις περιοχές αυτές, σε καλύτερη κατάσταση υποδομών, από αυτήν που υπήρχε πριν την καταστροφή», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υποδομών.


πηγή: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger