Η Τουρκία από το πρωί της Παρασκευής, προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο επιχειρώντας να δημιουργήσει πολεμικό σκηνικό, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει την παρουσία της στην περιοχή, λόγω της έναρξης της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, έχει στείλει στην περιοχή που πλέει το BARBAROS, τέσσερις μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια, σύμφωνα με το militaire.gr, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στην περιοχή μία μονάδα, τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ. Πολύ κοντά στην ίδια περιοχή σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα βρίσκονται τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία, γεγονός που προκαλεί σχετική νευρικότητα στην τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για αμερικανικά αντιτορπιλικά Αrleigh Βurke με σύστημα AEGIS, τα οποία έχουν όλα τα ηλεκτρονικά τους συστήματα ανεπτυγμένα, για να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα πάντα σε σχέση με την τουρκική στρατιωτική παρουσία.

Στο στόχαστρό τους βρίσκονται τρεις τουρκικές  φρεγάτες και δύο πυραυλακάτοι, μεταξύ των οποίων τα σκάφη με τις επωνυμίες «Gaziantep”, «Giresun” και «Κarayel”, που απέπλευσαν από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.


Οι ΗΠΑ όπως όλα δείχνουν βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και αξιολογούν τις τουρκικές κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό έντασης και θερμού επεισοδίου, με τα τουρκικά ΜΜΕ, να ακολουθούν τη γραμμή του κρατικού πρακτορείο Ανατολού και να κάνουν λόγο για παρενόχληση του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Το ΓΕΕΘΑ διέψευσε την είδηση άμεσα, σημειώνοντας ότι ναι μεν επεισόδιο δεν υπήρξε, ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας και με την παρουσία της φρεγάτας έχει στόχο να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Λευκωσία από την πλευρά της έκανε λόγω μέσω διπλωματικών πηγών για«επικοινωνιακά παιχνίδια της τουρκικής πλευράς που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος έντασης», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.

Η Τουρκία σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Hellas Journal εκτιμάται ότι έχει στόχο την επέκταση του Casus Belli από το Αιγαίο και προς την Ανατολική Μεσόγειο διότι έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από τις συνεργασίες-συμμαχίες της Κύπρου και της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο καθώς επίσης και να γκριζάρει μια ακόμη περιοχή μετά τα Ίμια. Όμως οι ίδιες πηγές λένε ότι πλέον τα ίδια λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν σε καμία των περιπτώσεων…


πηγή: crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. Αφού θέλουν να έχουν και αυτοί απολαβές από κοιτάσματα, δεν προκαλούν τόσο μεγάλη έκπληξη αυτές οι κινήσεις -για να μη πούμε καμία έκπληξη. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει απο δω και πέρα και αν υπάρχουν κάποια περιθώρια για κάποιες νέες συμφωνίες. Μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εννοείται ότι δεν επιτρέπουμε έρευνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή