Ο Ακροκόρινθος είναι βράχος ύψους 575 μέτρων που δεσπόζει στην πεδιάδα της Κορίνθου. Στους πρόποδές του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος και ο βράχος, λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως κάστρο (Ακρόπολη). 

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ιδιοκτήτης της Περιοχής ήταν ο θεός Ήλιος. Τα κτήματα κάτω από τον Ακροκόρινθο (όπου αργότερα κτίστηκε η Κόρινθος) τα παραχώρησε στον γιο του Αιήτη, αλλά τον Ακροκόρινθο που ήταν το προνομιούχο σημείο της περιοχής, 240 στρέμματα τον χάρισε στην θεά Αφροδίτη. Η Αφροδίτη δεν συγκινήθηκε καθόλου από αυτό το δώρο, αφού ήταν σαφώς καλύτερα στον Όλυμπο. Προς τιμήν της θεάς, έχτισε η Μήδεια ένα ναό στη κορυφή του Ακροκορίνθου. Ήταν ένα ταπεινό και λιτό κτίσμα αλλά η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν έφτασε εκεί το νερό. Αυτό ήταν κατόρθωμα του Σίσυφου, του παμπόνηρου βασιλιά της Κορίνθου, όταν μια φορά είδε τον Δία να απαγάγει την κόρη του Ασωπού. Είπε στον Ασωπό πού κρύβονταν, με αντάλλαγμα να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας στον λόφο. Έτσι ο Βράχος απέκτησε την πρώτη του κρήνη την Πειρήνη. 

ΤΡΙΓΩΝΟΝ  ΠΕΙΡΗΝΗ ΚΡΗΝΗ   ΔΕΛΦΟΙ   ΣΤΗΛΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ  =  Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝθΡΩΠΟΥ = 4576


 Στις εκβολές του ποταμού Ιλισού  είναι η λεγομένη Παριλίσσια περιοχή. Εκεί υπήρχε μια σπηλιά που κατέληξαν τα τελευταία νερά από τον κατακλυσμό  του Δευκαλίωνα. Εκεί και ο τάφος του ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ (Παυσανίας Αττικά παράγραφος : 19) :


ΤΡΙΓΩΝΟΝ  ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ    ΠΕΙΡΗΝΗ ΚΡΗΝΗ   ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ ΚΡΗΝΗ  = ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ = 3999

Ο Παρνασσός παλαιότερα ονομαζόταν Λιάκουρα, που αποτελεί δημώδη ονομασία που συναντάται κυρίως στα κλέφτικα τραγούδια και προέρχεται από το Λυκώρεια. Επίσης έτσι ονομάζεται η υψηλότερη κορυφή του Παρνασσού. 
Η ονομασία του προήλθε από τον ήρωα Παρνασσό, που είχε κτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη, η οποία καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Τότε οι κάτοικοι της πόλης ακολουθώντας τις κραυγές των λύκων οδηγήθηκαν ψηλότερα στο βουνό για να γλιτώσουν από τον κατακλυσμό, όπου έχτισαν μια νέα πόλη την οποία ονόμασαν "Λυκώρεια" , που σημαίνει κραυγές των λύκων. Εκεί ήταν η αρχική θέση του μαντείου των Δελφών....

ΤΡΙΓΩΝΟΝ ΛΥΚΩΡΕΙΑ   ΚΟΡΥΦΗ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝθΟΥ  ΠΑΡθΕΝΩΝ  =  ΠΤΩΣΙΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ = 5862

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΠΕΙΡΗΝΗ ΚΡΗΝΗ ΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ  = Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΙΤΑΝΙΔΟΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ = 5535

Η Μνημοσύνη ( γνωστή μερικές φορές και ως Μνήμη, που όμως ήταν άλλη θεότητα) ήταν η προσωποποίηση της μνήμης στην ελληνική μυθολογία. Ανήκε στους Τιτάνες, ήταν κόρη της Γαίας και του Ουρανού και μητέρα των Μουσών από τον Δία.... 

ΕΞΙ ΑΕΤΩΜΑΤΑ = ΟΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΑ = 1523
Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ = 1523

O αρχαίος Κεραμεικός χωρίστηκε σε δύο τμήματα, στον «Έσω» και τον «Έξω» Κεραμεικό, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω του Διπύλου και της Ιεράς Πύλης. Η ονομασία της περιοχής, που ανάγεται από τον Παυσανία στον ήρωα Κέραμο, υιό του Διονύσου και της Αριάδνης... 


ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΗΣΟΙ = Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΟΥ ΝΟΥ = 2003

ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ ΝΗΣΩΝ = ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙθΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑ =  3732



Οι Αλκυονίδες Νήσοι ή Καλά Νησιά είναι συστάδα ακατοίκητων νησιών της Αλκυονίδας θάλασσας,. Βρίσκονται (Β.38 06΄ 48΄΄ Α.22 59΄ 33΄΄) στο δυτικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών. Η περιοχή παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα, με τελευταίο παράδειγμα τους σεισμούς του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 1981, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ, που έπληξαν την Αθήνα και τις γειτονικές περιοχές.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΧΙΛΙΑ ΕΝΝΙΑΚΟΣΙΑ ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΝΑ = ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΩΔΕΚΑ = ΔΕΣΜΙΣ ΑΝΤΙΠΡΩΤΟΝΙΩΝ = 3080
(Σ.Σ:ΑΝΤΙΠΡΩΤΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΑΝΤΙΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΝΙΟΥ.ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ,ΕΞΑΥΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΦΩΤΟΝΙΟ,ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ).

ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ ΝΗΣΩΝ  = ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙθΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑ = 3732

Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από τέσσερα νησιά: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι. Είναι άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλιέργιες. Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.
ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΟΛΠΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ  = Ο ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ = 2730 
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ ΝΗΣΩΝ  = ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΟ 
ΣΥΝΕΧΕΣ = ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ = 3950
ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΟΛΠΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ = Η ΤΕΛΕΣΙΣ ΤΗΣ ΜΥΘΩΔΙΑΣ = 2730

Το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας στα Καλά νησιά οφείλεται στο σύστημα δυνάμεων που δρα στην περιοχή και τείνει να διευρύνει τον Κορινθιακό κόλπο 2-3 χιλιοστά ετησίως. Η συνεχής αυτή συσσώρευση τεκτονικών τάσεων εγκυμονεί κινδύνους νέων σεισμών στην περιοχή.


ΚΕΝΤΡΟΝ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΛΥΚΩΡΕΙΑ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝθΟΣ ΑθΗΝΑ  = ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ = 4483

ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΕΝΤΡΟΝ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΛΥΚΩΡΕΙΑ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝθΟΣ ΑθΗΝΑ = ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ = 5308


Δημοσίευση σχολίου

Blogger