Το Ιράν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η παραμικρή επίθεση κατά του ιρανικού εδάφους θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.


Το Ιραν απειλεί να βάλει μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από την Αμερική την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε την τελευταία στιγμή αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Λίγες ημέρες αφού ανακοίνωσε την εξάρθρωση ενός «νέου δικτύου» κατασκόπων και «νέων συνεργατών των Αμερικανών» που συνδέονται με την CIA το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα τη εκτέλεση για «κατασκοπεία» ενός συνεργάτη του υπουργείου Αμυνας.


Ο Τζαλάλ Χατζί Ζαβάρ καταδικάσθηκε από στρατιωτικό δικαστήριο για κατασκοπεία για λογαριασμό της CIA, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.



Σήμερα, ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εναλλάσσει πολεμικές ιαχές και εκκλήσεις για διάλογο τις τελευταίες εβδομάδες, διαβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι αν οι Ιράν εγκατέλειπαν τον πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα γινόταν «ο καλύτερος φίλος τους»

Αλλά, παρά τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις των ΗΠΑ και του Ιράν ότι δεν επιδιώκουν μία πολεμική αναμέτρηση, η ένταση δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται ανάμεσα στις δύο χώρες και τα περιστατικά στον Κόλπο δημιουργούν ανησυχίες για ανάφλεξη.

«Αν πέσει μία σφαίρα στη κατεύθυνση του Ιράν, θα βάλει φωτιά στα συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της» στην περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ο υποστράτηγος Αμπολφάζι Σεκάρσι, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νέο πυρετό προκάλεσε η κατάρριψη του αμερικανικού drone
Η κατάρριψη από το Ιράν του μη επανδρωμένου αεροσκάφους του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού προκάλεσε νέο πυρετό.

Το Ιράν δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του «αδιάσειστα στοιχεία» ότι το καταρριφθέν αεροσκάφος βρισκόταν εντός του ιρανικού εναερίου χώρου. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter χάρτη με την διαδρομή του drone επάνω από τα στενά του Ορμούζ.



Από τη πλευρά της η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το αμερικανικό σκάφος βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ ζήτησαν την πραγματοποίηση κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Δευτέρα.

Κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι απορρίπτει «τα διπλωματικά ανοίγματα» της Ουάσινγκτον, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε ότι το Ιράν «οφείλει να απαντήσει στην διπλωματία δια της διπλωματίας και όχι δια της στρατιωτικής βίας».

Οι δηλώσεις του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου έγιναν σε στρατιωτική βάση της Σαουδικής Αραβίας, συμμάχου των ΗΠΑ και αντιπάλου του Ιράν στην σύγκρουσή τους για περιφερειακή επιρροή εδώ και δεκαετίες.



«Οι Ιρανοί θα απαντήσουν στην διπλωματία με την διπλωματία, στον σεβασμό με σεβασμό και στον πόλεμο με λυσσώδη άμυνα», απάντησε στο Twitter ο εκπρόσωπος τη ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Μουσαβί.

«Η αμερικανική διπλωματία είναι συνώνυμο της #Οικονομικής Τρομοκρατίας και του πολέμου» και της παραβίασης του λόγου, καθώς και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε σήμερα το επιτετραμμένο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της χώρας από όπου απογειώθηκε το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, για να του εκφρασθεί σφοδρή διαμαρτυρία για την «διάθεση στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ξένες δυνάμεις με στόχο την πραγματοποίηση επίθεσης» κατά του Ιράν.

Από την πλευρά του το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την μέση Ανατολή Αντριου Μάρισον θα βρίσκεται αύριο στην Τεχεράνη για να μιλήσει για την επείγουσα αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Τραμπ ανακοινώνει την εφαρμογή επιπλέον «σημαντικών» κυρώσεων κατά του Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν την Δευτέρα νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν, λίγες ώρες αφού έδωσε την διαβεβαίωση ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα γίνει ο καλύτερος φίλος της».

«Θέτουμε σε εφαρμογή επιλέον σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν την Δευτέρα», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. «Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα!».


πηγή: newsit.gr
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger