Αίσθηση προκάλεσε στο διαδίκτυο η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει ως υφυπουργό αρμόδιο για τις τράπεζες, τον Γιώργο Ζαββό.





Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και τεχνοκράτης με ισχυρές επαφές στην Ευρωπαική Ενωση, όπως διαβάζουμε σε διάφορα site, έχει οικογενειακούς δεσμούς με τον Τζορτζ Σόρος καθώς ο μεγαλοεπενδυτής έχει παντρέψει τον αδελφό του Στέλιο Ζαββό με την κόρη του Απόστολου Δοξιάδη, Σοφία. Ο λαμπρός γάμος έγινε τον Ιούνιο του 2004, στον Ιερό Ναό του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

«Πρόκειται για τον αδελφό του Στέλιου Ζαββού, «κολλητού» του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη  και κουμπάρου του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει νυμφευθεί την Σοφία (κόρη του Απόστολου Δοξιάδη) και έχει την διαχείριση του τοπικού παραρτήματος Σόρος, της ΜΚΟ Solidarity Now», διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο piperata.gr.

«Εννέα χρόνια αργότερα, ο Ελληνας επενδυτής Στέλιος Ζαββός, ανταποδίδει την κουμπαριά, παντρεύοντας για τρίτη φορά τον 83χρονο τότε Σόρος στη Νέα Υόρκη με τη φαρμακοποιό Ταμίκο Μπόλτον», διαβάζουμε στα parapolitika.gr.

«Ο Γιώργος Ζαββός, ανήκει στην περίφημη δωδεκάδα των συμβούλων που επέλεξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταρτίσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ είναι και σύμβουλος του επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, καθότι έχει διατελέσει ευρωβουλευτής το 1990 επί ηγεσίας του πατρός Μητσοτάκη».

«Ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Στ. Ζαββός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Managers Ltd, εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων ανάπτυξης ακινήτων και υποδομών, ο οποίος θεωρείται εκ των σημαντικών παικτών στη διεθνή σκακιέρα του χρήματος και των επαφών με κορυφαίους πανεπιστημιακούς, όπως τον Νουριέλ Ρουμπινί, τον Τζον Στίγκλιτζ ή τον Τζον Πόλσον», γράφουν τα parapolitika.gr.

«Στις αρχές Νοεμβρίου 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναλάβει μόλις την πρωθυπουργία, ο Σόρος έρχεται στην Αθήνα ως «ένας από τους 200 καλεσμένους της δεξίωσης που έδωσε ο επιχειρηματίας Στ. Ζαββός και η σύζυγός του, Σοφία Δοξιάδη, με αφορμή τα βαφτίσια της κόρης τους». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περιόδου, κατά το 48ωρο της παραμονής του πραγματοποιήθηκε δεξίωση προς τιμήν του, «που διοργανώθηκε από τον κ. Ζαββό στην Αθηναϊκή Λέσχη και στο ακροατήριο, που αποτελούνταν από πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, ο κ. Σόρος στη σύντομη τοποθέτησή του απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στη διεθνή κρίση και τις προοπτικές εξόδου από αυτή, αλλά ασχολήθηκε με περισσότερο γεωστρατηγικού περιεχομένου θέματα… Παράλληλα, είχε εκδηλώσει προθυμία για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή σε κερδοφόρες περιβαλλοντικές πολιτικές, που εκείνη την εποχή αποτελούσαν το προβεβλημένο σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου μετά το «λεφτά υπάρχουν».

Ο Τζ. Σόρος είχε και δεύτερη συνάντηση (σ.σ.: τουλάχιστον, δημοσιοποιηθείσα) με τον Γ. Παπανδρέου, μετά την ψήφιση του 1ου Μνημονίου, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 4 Απριλίου 2011, παρόντος του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Σημειωτέον ότι εκείνη την περίοδο (2010- 2011) ο διεθνής Τύπος ανέφερε («Wall Street Journal», «New York Times» κ.λπ.) πως ο Σόρος κυριαρχούσε στην αγορά των CDs (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) με ποσοστό ελέγχου άνω του 90%.

Στο Χίλτον με την Μέρκελ

«Τον Οκτώβριο του 2012, κατά την πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, ο Στέλιος Ζαββός παρέστη στη συνάντηση στο «Χίλτον» που είχε η κ. Μέρκελ με 12 επιχειρηματίες και στο κλειστό γεύμα που ακολούθησε. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, βρέθηκε το ζήτημα της ρευστότητας αλλά και οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ».




Φιλανθρωπίες

«Την επόμενη περίοδο, διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., οι κ. Ζαββός και Σόρος συνέχισαν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας περαιτέρω ευαισθησία για το προσφυγικό δράμα του 2015-2016. Δημιούργησαν «κέντρα αλληλεγγύης» και τον οργανισμό Solidarity Now, διαθέτοντας για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, παράλληλα με τις επενδύσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε πλήθος εταιρειών του ενεργειακού και χρηματοπιστωτικού κλάδου. Μάλιστα, οι φιλάνθρωποι κουμπάροι επέδειξαν απαράμιλλη ευαισθησία αμέσως μετά την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, προτού ακόμη η κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο εκδηλώσει οποιαδήποτε μέτρα διαχείρισης συνεπειών και απωλειών.

Το στρογγυλό τραπέζι της Νέας Υόρκης

«Τον Μάρτιο του 2017 επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ, στις αρχές και στα τέλη του μήνα, δύο Ελληνες υπουργοί: ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Στο μεσοδιάστημα ο κ. Ζαββός προσκάλεσε για μία ακόμη φορά σε κλαμπ της Νέας Υόρκης δεσπόζουσες προσωπικότητες του επενδυτικού κύκλου για να συζητήσουν για την Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης. Στο εν λόγω γεύμα, πέραν των κ. Ζαββού και Σόρος, συμμετείχαν οι Μπάιρον Γουέιν, Βάις Τσέρμαν, Τζον Πόλσον, μέτοχος Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ, Λούι Μπέικον, ιδιοκτήτης Moore Capital, Τζέφρι Ζακ , καθηγητής στο Columbia University, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, νομπελίστας καθηγητής και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και μετέπειτα του Γ. Βαρουφάκη, Nουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής, διεθνής αναλυτής, γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις στα χρόνια του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου, Γουέσλεϊ Κλαρκ, τ. αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Τζακ Φρένκελ, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, και Μάρτιν Ιντικ, επικεφαλής του Brookings Institution, το οποίο έχει επαφή και σχέσεις συνεργασίας με το Μέγαρο Μαξίμου. Σε σχετικά δημοσιεύματα για το «μενού», επισημαινόταν, μεταξύ άλλων:

«Ο Τζορτζ Σόρος και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ ανέπτυξαν μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης και τη σωτηρία της ίδιας της Ε.Ε.». Το ενδιαφέρον σημείο εκεί ήταν πως οι περισσότεροι από όσους πήραν τον λόγο τόνισαν ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην επίλυση του κρίσιμου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, που κρατούν δέσμια την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι «αυτά τα προβλήματα χρειάζονται θαρραλέες και εξωστρεφείς πολιτικές υπέρβασης από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, που κάποτε κωλυσιεργούν ή ομφαλοσκοπούν…».

«Ο Γεώργιος Ζαββός, διορισμένος από την Άννα Διαμαντοπούλου στη Διοικητική Επιτροπή της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον διόρισε, λίστα γαρ, ευρωβουλευτή το 1990. Υπάλληλος στην Κομισιόν, 2010 – 2013. Δώστου “πρόσφυγες” και παγκοσμιοποίηση και πάρτου την ψυχή. Ο αδερφός του είναι ο κουμπάρος του George Sorros και άνθρωπος του στην Ελλάδα, Γιώργος Ζαββός», έγραφε ο Φαήλος Κρανιδιώτης το 2017 στο antinews.

Ο λαμπρός γάμος με την Σοφία Δοξιάδη

Σε ρεπορτάζ της καλής συναδέλφου Ελένης Μπίστικα στην “Καθημερινή” 4/7/2004 με τίτλο “Αθηναϊκός γάμος παραδοσιακός: η Αθηναία Σοφία Απ. Δοξιάδη στον χορό του Ησαΐα με τον Στυλιανό Σπ. Ζαββό”, διαβάζουμε:

“Ωραία, γελαστή «Νύφη του Ιουνίου» -June Bride- η Σοφία, κόρη του Απόστολου και της Μαρίας Δοξιάδη, που έχει το όνομα της γιαγιάς της Σοφίας Πετρακοπούλου – Λάμψα της «Μεγάλης Βρεταννίας», με τον γάμο της στις 25 Ιουνίου 2004 μάς θύμισε και πάλι «τι σημαίνει γάμος αθηναϊκός». Μαζί με τον αγαπημένο της, τον επιχειρηματία της Νέας Υόρκης κ. Στυλιανό Σπ. Ζαββό, τέλεσαν θρησκευτικό γάμο, χοροστατούντος του Επισκόπου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, στον ανθοστόλιστο επιβλητικό ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ τα στέφανα του γάμου άλλαξαν τρεις προσωπικότητες με διεθνή απήχηση – η οικογενειακή φίλη των γονέων κ. Ντέπυ Χανδρή, ο ουγγρικής καταγωγής επιτυχημένος μεγαλοεπενδυτής George Soros και ο Κύπριος Στέλιος Λουκά Χατζηιωάννου, δημιουργός της αεροπορικής εταιρείας Easy Jet. …

«H Σοφία έλαμπε από νιάτα και ομορφιά, όταν έφθασε στην κορυφή της σκάλας και ο γαμπρός Στυλιανός την αγκάλιασε. Προχώρησαν μαζί μέσα στο ναό, όπου περίμενε, στην πρώτη σειρά, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, οικογενειακός φίλος του πατέρα του γαμπρού, ανώτερου στρατιωτικού. Δίπλα του η εξαδέλφη του κ. Σάκη Κυπραίου -η κ. Μαρία Μητσοτάκη αναρρωνύει στο σπίτι της- και οι αγαπημένες θείες της νύφης, κ. Ειρήνη Λαιμού με τον σύζυγό της καπετάν Νικόλα Λαιμό -που θα πάει με την «Ξαστεριά» τη Φλόγα στις Οινούσσες- η κ. Μαργαρίτα Παπασταύρου, αδελφές του Απόστολου και η κ. Ανθή Δοξιάδη, κόρη του Κωνσταντίνου και της Εμμας Δοξιάδη. O γάμος άρχισε με τον Father Καρλούτσο της Νέας Υόρκης να τελεί το μυστήριο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, όπως γίνεται τώρα στις ορθόδοξες εκκλησίες της Αμερικής, και συνεχίστηκε με τον Επίσκοπο Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, με προηγούμενη θητεία στις Βρυξέλλες, φωτισμένο νέο ιεράρχη με αρχαγγελική εμφάνιση…»

«H νύφη ήδη εργάζεται στο θυγατρικό του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, όπου και θα εγκατασταθεί μόνιμα, γιατί εκεί είναι η εργασία του Στυλιανού, φίλου του George Soros, που έχει κάνει αθόρυβα μεγάλες δωρεές στα Βαλκάνια για την Παιδεία, όπως μάθαμε, και τα καλοκαίρια έρχεται με την οικογένειά του κρουαζιέρα στο Αιγαίο».

Τα επενδυτικά ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα

«Ο κ. Στέλιος Ζαββός, γνωστός οικονομολόγος και διεθνής επενδυτής, είναι ένας άνθρωπος που κινείται με χαρακτηριστική άνεση μακριά από τη δημοσιότητα. Το «φόρτε» του δεν είναι οι συνεντεύξεις και οι δεξιώσεις, αλλά οι κλειστές πόρτες και οι συμφωνίες στο παρασκήνιο. Σε αυτό τον παραδέχονται εχθροί και φίλοι. Γι αυτή του την αποτελεσματικότητα, έχει καταφέρει να αναπτύξει σχέσεις με όλα τα ισχυρά οικονομικά «σπίτια» της Αμερικής, και είναι κοινό μυστικό μεταξύ των παροικούντων την κυβερνητική «Ιερουσαλήμ», ότι ο Στέλιος Ζαββός είναι ο «μαέστρος» που οργάνωσε και συντόνισε τα πιο σημαντικά επενδυτικά ραντεβού του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ. Διασταυρωμένες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ζαββός, συμμετέχει ενεργά στο team που οργανώνει το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και μάλιστα ότι έχει αναλάβει το κομμάτι των συναντήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους πιο ισχυρούς Αμερικανούς επενδυτές», έγραφε το mononews.gr στις 11 Οκτωβρίου 2017.

Φίλος του Paulson και κουμπάρος του Soros

«Ο κ. Ζαββός, διατηρεί καλές σχέσεις με το λόμπι των top επενδυτών. Και είναι γνωστό ότι είναι κουμπάρος του George Soros και διατηρεί άψογες σχέσεις με τον John Paulson.

Μάλιστα κάθε χρόνο -τον Φεβρουάριο- διοργανώνει ένα τραπέζι «εργασίας» στη Νέα Υόρκη, όπου παρακάθονται μερικά από τα πιο ισχυρά ονόματα του πλανήτη. Ανάμεσα τους top επενδυτές, νομπελίστες οικονομολόγοι, οικονομικοί σύμβουλοι διεθνών οργανισμών. Το θέμα σε αυτό το κλειστό δείπνο είναι πάντα το ίδιο «που πάει το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον και τι σηματοδοτούν οι εκάστοτε οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις», έγραφε επίσης το mononews.gr

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζαββός τουλάχιστον μία φορά το χρόνο πραγματοποιεί μία εκδήλωση στην Ελλάδα, με προσκεκλημένους επενδυτές και νομπελίστες οικονομολόγους.

Καθώς δε επί σειρά ετών συνεργάζεται με διεθνούς εμβέλειας επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν την Ελλάδα, ξέρει από πρώτο χέρι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα. Μάλιστα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τομέα των ακινήτων, στα ξενοδοχεία, στην παραθεριστική κατοικία, στις μαρίνες, καθώς και στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας».

Ποιος είναι ο Γιώργος Ζαββός

«Ο κ. Ζαββός δεν είναι «ουρανοκατέβατος» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, είναι ο άνθρωπος που συμμετείχε στις κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων με την Τράπεζα της Ελλάδος τους τελευταίους μήνες ως σύμβουλος του Μητσοτάκη. Τραπεζικά στελέχη μεταφέρουν μια θετική εικόνα για τον νέο υφυπουργό, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που γνωρίζει τον χρηματοοικονομικό κλάδο σε βάθος και παίρνει δύσκολες αποφάσεις. «Είναι γνώστης του χώρου και doer», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου», έγραφε το eretikos.gr.

Ολέθριες σχέσεις

«Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι αναγνώστες του Ολυμπία, θυμούνται την ολέθρια εμπλοκή του Σόρος με την κυβέρνηση Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή, τον Νοέμβριο του 2009. Καθώς και τις σχέσεις του Στέλιου Ζαββού, κουμπάρου του Σόρος, με την οικογένεια Παπανδρέου. Θυμούνται επίσης πως κάποιοι θησαύρισαν πάνω στην χρεοκοπία των ελλήνων την ίδια στιγμή που οι μικρό ομολογιούχοι καταστρεφόντουσαν», σημείωνε το dynatielladanews.gr, από το olympia.

«Μαθαίνω για παράδειγμα, ότι ξένο μεγάλο fund στο οποίο μετέχει και ο περιώνυμος κερδοσκόπος Τζόρτζ Σορος έχει αγοράσει στα χαμηλά ένα ομόλογο μαμούθ την περίοδο που έγινε το πρώτο κούρεμα στην Ελλάδα».

Την πορεία του ομολόγου παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και ο στενός του φίλος Στέλιος Ζαβός. Η αξία του ομολόγου αυξήθηκε εντυπωσιακά το τελευταίο χρόνο που η Ελλάδα κατέκτησε την πολιτική σταθερότητα με συνέπειες οι αγοραστές του να υπολογίζουν ότι όταν οι αγοραστές του αποφασίσουν να το πουλήσουν θα τους αποφέρει μείζον κέρδος».

Γιώργος Τράγκας 
πηγή: crashonline
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger