Tην έντονη αντίδραση των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει το 2020 την συγχρηματοδότηση των κοινωνικών συσσιτίων, φαρμακείων και παντοπωλείων.

Ειδικότερα δίνεται παράταση τριών ετών στις δομές των κέντρων κοινότητας, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, των δομών για αστέγους, των κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, καθώς και παράταση δυο ετών στις δομές των κέντρων συμβουλευτικής και των ξενώνων γυναικών θυμάτων βίας.

Όπως προκύπτει από έγγραφο της Γραμματείας ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών σταματάει το 2020 η συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων, παντοπωλείων και συσσιτίων, που αριθμούν συνολικά 262 δομές σε 13 περιφέρειες της χώρας.

Όπως μας εξήγησε στα dikaiologitika.gr o Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας Δημήτρης Κνης έχει στείλει έγγραφα και στο υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στην Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και στον γενικό γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Καρελλα προκειμένου να υπάρξει συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα. Όπως τόνισε οι δομές που δεν λαμβάνουν παράταση λειτουργίας, άρα χρηματοδότησης, θα σταματήσουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, το 2020. Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, όπως μας εξήγησε η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν στην ανεργία 500 άτομα οι οποίοι αμείβονται με 600 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα όπως μας είπε έχουν γίνει επερωτήσεις στην Βουλή αλλά δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση.



Χαρακτηριστική είναι η επιστολή των εργαζομένων των δομών αυτών προς τον δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.

Αναλυτικά η επιστολή

Ως εργαζόμενοι του Δήμου ζητάμε να συζητηθεί σήμερα, ως έκτακτο, το αίτημα μας για παράταση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Παντοπωλείο-Συσσίτιο και Φαρμακείο.



Οι Δομές αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο του Π.Ε.Π ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2020 και έχουν διάρκεια τουλάχιστον 36 μήνες (από 02-7-2017 έως 30-06-2020). Στη διάρκεια ενάμιση μόλις ενάμιση χρόνου από την έναρξη λειτουργίας των δομών, έχουν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον από μία φορά 2000 συμπολίτες-κάτοικοι του Δήμου, ενώ δεκάδες είναι οι χορηγοί (Ελλάδα και εξωτερικό), οι οποίοι στηρίζουν τις παραπάνω δομές, κάνοντας το κόστος λειτουργίας τους εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με το έργο που παράγουν.

Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση λειτουργίας των παραπάνω Δομών, καθώς εκατοντάδες συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και ζητάμε να αιτηθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο να αποσαφηνίσει τις θέσεις του σε ό,τι αφορά το μέλλον των Δομών των Κοινωνικών παντοπωλείων- συσσιτίων και Κοινωνικών φαρμακείων. Παρά την αυτονόητη αναγκαιότητα διατήρησης των Δομών στους Δήμους όλης της χώρας, στο υπ. αριθμ. 117366/05-11-2018 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ γίνεται λόγος με παράταση λειτουργίας Δομών που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 των ΠΕΠ, ουδεμία ονομαστική αναφορά γίνεται για τα Κοινωνικά παντοπωλεία και Κοινωνικά φαρμακεία.

Ευελπιστούμε πως το αρμόδιο Υπουργείο με νεότερό του έγγραφο να αποσαφηνίσει τα πράγματα και να διασφαλίσει τη συγχρηματοδότηση των παραπάνω Δομών για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους και πέραν των 36 μηνών. Μέχρι όμως αυτό να γίνει με επίσημο τρόπο, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει τα ακόλουθα αιτήματά μας:
Τη συνέχιση της Χρηματοδότησης των Δομών του Κοινωνικού παντοπωλείου και Κοινωνικού φαρμακείου, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες και μετά την ολοκλήρωση του αρχικού πλαισίου Χρηματοδότησης των 36 μηνών.

Να επισημάνει στην ΚΕΔΕ την ανάγκη υλοποίησης της ομόφωνης απόφασής της (αριθμ. ΔΣ13223012019) για την εξασφάλιση χρηματοδότησης των Δομών από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2 και τη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας κ. Φωτίου για την επίλυση του σχετικού θέματος.

Οι Τοπικοί Βουλευτές με παρεμβάσεις-επερωτήσεις κλπ., να ζητήσουν από το αρμόδιο Υπουργείο να αποσαφηνίσει τις θέσεις του σε ό,τι αφορά το μέλλον των παραπάνω Δομών.

Οι εργαζόμενοι του Κοινωνικού παντοπωλείου-συσσιτίου και Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου.

Ερώτηση Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) σε Κομισιόν για το ουσιαστικό κλείσιμο των κοινωνικών παντοπωλείων-συσσιτίων-φαρμακείων

Με απόφαση του Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης, δεν παρατείνεται η χρηματοδότησή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Μεγάλη οργή προκαλεί στην ελληνική κοινωνία η καταγγελία του Συλλόγου Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας ότι, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ουσιαστικά κλείνουν οι δομές των κοινωνικών παντοπωλείων-συσσιτίων-φαρμακείων, αφού εξαιρούνται από την παράταση συγχρηματοδότησής τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το θέμα αυτό φέρνει στην Κομισιόν, με σχετική του ερώτηση, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του ενημερώνει την Κομισιόν ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υπ. αριθμό 117336 απόφασή του, ενώ παρατείνει τη λειτουργία πολύ σημαντικών κοινωνικών δομών που παρέχουν υπηρεσίες συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, δομές αστέγων και ξενώνων γυναικών θυμάτων βίας κ.α., εξαιρεί τις δομές των κοινωνικών παντοπωλείων, συσσιτίων και φαρμακείων.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ υπογραμμίζει ότι,οι συγκεκριμένες κοινωνικές δομές αποτελούν «το τελευταίο στήριγμα μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, που αντιμετωπίζουν τις τραγικές και καταστροφικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών της λιτότητας που εφάρμοσαν ελληνικές κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση».

Καταλήγοντας ο Νίκος Χουντής, αφού σημειώνει ότι οι δομές αυτές δέχονται δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και οι αιτήσεις για νέες εγγραφές αυξάνονται συνεχώς, ρωτάει την Κομισιόν:

-Για ποιους λόγους η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση των κοινωνικών δομών αντιμετώπισής της φτώχειας;

-Σε ποιες δράσεις-προγράμματα κατευθύνθηκαν τα ποσά που εξοικονομήθηκαν από το κλείσιμο των κοινωνικών παντοπωλείων, συσσιτίων και φαρμακείων;


πηγή:  dikaiologitika
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger