Έχει μαζευτεί μεγάλο γεωπολιτικό φορτίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και «γεννήτρια» αυτού του φορτίου είναι η Τουρκία, χωρίς να ξέρουμε με ποιο τρόπο θα εκτονωθεί αυτό, ανέφερε ο Αντιστράτηγος ε.α., Ανδρέας Πενταράς, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του κυπριακού «ΣΙΓΜΑ».

Ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα θερμό επεισόδιο και ενδεχομένως εάν κλιμακωθεί και σε μια Ελληνοτουρκική σύρραξη.

Γι΄ αυτό, τόνισε, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από την ΕΕ για κάποιου είδους διπλωματική εκτόνωση της κατάστασης.

Η στρατηγική που υλοποιεί η Τουρκία χαράχθηκε από τη δεκαετία του 50΄ και αναπροσαρμόστηκε στην πορεία του χρόνου ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει πως μπορεί να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, ο κ. Πενταράς ανέφερε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο επιτιθέμενος είναι η Τουρκία συνεπώς εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να λύσει το πρόβλημα με διπλωματικά μέσα, οι προσπάθειες θα πρέπει να στραφούν αποκλειστικά προς αυτήν και όχι προς την Κύπρο ή την Ελλάδα.

Όσον αφορά τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η «λύση μέσα από την στρατιωτικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού», ο κ. Πενταράς σημείωσε πως προφανώς εννοούσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Κύπρος από μόνη της δεν μπορεί να τα βάλει με τις ένοπλες δυνάμεις που έχει η Τουρκία.

Σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση που βρισκόμαστε με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας θα διαχυθεί στην Κύπρο διότι είναι ο αδύναμος κρίκος για την Τουρκία και θα προσπαθήσει να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα γιατί στην Ελλάδα θα χάσει, είπε.

Εάν γίνει θερμό επεισόδιο και σύγκρουση η Ελλάδα θα είναι ο νικητής και η Τουρκία θα προσπαθήσει να επιτύχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην Κύπρο για να το αλλάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει, πρόσθεσε.

Δείτε το απόσπασμα:



Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger