".... Ένα πείραμα που δημιούργησε μια υβριδική έκδοση ενός ιού νυχτερίδας - που σχετίζεται με τον ιό SARS (  που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) - πυροδότησε μια νέα συζήτηση σχετικά με το αν αξίζουν τέτοιους  κινδύνους οι εργαστηριακές παραλλαγές ιών με πιθανό πανδημικό δυναμικό.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine στις 9 Νοεμβρίου, οι επιστήμονες διερεύνησαν έναν ιό που ονομάζεται SHC014, ο οποίος βρίσκεται σε νυχτερίδες στην Κίνα. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν ιό, αποτελούμενο από μια επιφανειακή πρωτεΐνη του SHC014 και τη ραχοκοκαλιά ενός ιού SARS που είχε προσαρμοστεί να μεγαλώνει σε ποντίκια και να μιμείται την ανθρώπινη νόσο. Τα ανθρώπινα κύτταρα των αεραγωγών μολύνθηκαν από τη χίμαιρα - αποδεικνύοντας ότι η επιφανειακή πρωτεΐνη του SHC014 έχει την απαραίτητη δομή για να συνδεθεί με έναν βασικό υποδοχέα στα κύτταρα και να τα μολύνει. Προκάλεσε επίσης ασθένεια σε ποντίκια, αλλά δεν τα σκότωσε.


Αν και σχεδόν όλοι οι κορωνοϊοί που έχουν απομονωθεί από νυχτερίδες δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στον βασικό ανθρώπινο υποδοχέα, το SHC014 δεν είναι το πρώτο που μπορεί να το κάνει. Το 2013, οι ερευνητές ανέφεραν αυτή την ικανότητα για πρώτη φορά σε διαφορετικό κορωνοϊό που απομονώθηκε από τον ίδιο πληθυσμό νυχτερίδας .


Τα ευρήματα ενισχύουν τις υποψίες ότι οι κορωνοϊοί νυχτερίδων που είναι ικανοί να μολύνουν άμεσα τον άνθρωπο (αντί να χρειάζεται πρώτα να εξελιχθούν σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή ζώων) μπορεί να είναι πιο συνηθισμένοι από ότι πίστευαν έως χθες, λένε οι ερευνητές.



Αλλά άλλοι ιολόγοι αμφισβητούν εάν οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από το πείραμα δικαιολογούν τον πιθανό κίνδυνο. 
Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση του κινδύνου, ο Simon Wain-Hobson, ιολόγος στο Ινστιτούτο Pasteur στο Παρίσι, επισημαίνει ότι:« Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν νέο ιό που αναπτύσσεται εξαιρετικά καλά στα ανθρώπινα κύτταρα. 
Εάν ο ιός διαφύγει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την πορεία».

Τον Οκτώβριο του 2014, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε μορατόριουμ στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση τέτοιων ερευνών για τους ιούς SARS που προκαλούν γρίπη και MERS (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής, μια θανατηφόρα ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό που σποραδικά μετακινείται από καμήλες σε ανθρώπους)....."


Η Σημείωση των συντακτών από το nature.com τον Μάρτιο του 2020 για το εν λόγω άρθρο ήταν: 


Γνωρίζουμε ότι αυτή η ιστορία χρησιμοποιείται ως βάση για μη επαληθευμένες θεωρίες ότι το νέο coronavirus που προκαλεί το COVID-19 δημιουργήθηκε. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα ζώο είναι η πιο πιθανή πηγή του κορωνοϊού.


Πάντως σε άλλο άρθρο που δημοσιεύσαμε με τίτλο: Η ειδική ιολόγος Li Meng-Yan έρχεται να “ταράξει τα νερά” : Ο Covid-19 προήλθε από το στρατιωτικό εργαστήριο του Κομμουνιστικού Κόμματος


Η Li Meng-Yan, η ειδική ιολόγος η οποία ανακρίθηκε μάλιστα κατά την είσοδό της στις ΗΠΑ από την CIA, μιλώντας στο Fox News τόνισε πως ο covid-19 όχι μόνο είναι κινεζικό δημιούργημα, αλλά και μάλιστα του στρατού.... Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κίνα αφού έθεσε τις ανησυχίες της για τον Covid-19 σε αξιωματούχους και σ' έναν παράγοντα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ονομάζεται Lee Poon.
Τόσο η Κίνα όσο και ο ΠΟΥ έχουν δυσφημίσει τους ισχυρισμούς της  Li Meng-Yan. Η Κινέζα ιολόγος ισχυρίζεται  ότι η Κίνα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να αμαυρώσει την επαγγελματική της φήμη. 
Ενώ ο ΠΟΥ δήλωσε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για την Li Meng-Yan πως εργάζεται σε εργαστήριο υψηλού επιπέδου που να ειδικεύεται στην ανίχνευση ιών και τις πανδημίες. Επιπλέον αρνείται ότι έχει οποιοδήποτε σχέση με τα περί Lee Poon.


Ας θυμηθούμε πως το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News  είχε υποστηρίξει στις 16 Απριλίου 2020 ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν. Μετέδωσε ότι δεν αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο βιολογικού πολέμου, αλλά ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να δείξει πως οι προσπάθειές της να εντοπίζει και να καταπολεμά ιούς είναι εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από αυτές των ΗΠΑ.







Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger