Ο ιστότοπος Al Monitor που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε άρθρο για τις εξελίξεις στη Λιβύη αναφέρεται σε μια πιθανή κλιμάκωση μεταξύ του Κάιρου και της Άγκυρας στη Λιβύη, καθώς η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ως κόκκινες γραμμές τη Σύρτη και την αλ Τζούφρα και η Τουρκία υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.






Το δημοσίευμα τονίζει ότι το ζήτημα της Λιβύης έχει αναδειχθεί σε περιφερειακό μέτωπο, στο οποίο εμφανίζονται δύο κύριοι παίκτες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις κόκκινες γραμμές του Σίσι και τις απειλές του, οπότε είναι πιθανό ότι το θέμα θα μεταφερθεί στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Ο Σίσι έχει προτείνει κατάπαυση του πυρός και έναν νέο γύρο πολιτικών συνομιλιών σε συνδυασμό με τον υπαινιγμό του για στρατιωτική επέμβαση, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να μην έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Αιγύπτιου ομολόγου του σχετικά με τη χρήση βίας, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις, ο αιγυπτιακός στρατός δεν θα διστάσει να παρέμβει στη Λιβύη, που έχει γίνει μια προβληματική περιοχή στη Μέση Ανατολή, και να συμμετάσχει σε μια διασυνοριακή εκστρατεία με διφορούμενους στρατιωτικούς στόχους και απώλειες, που θέτουν σε κίνδυνο τη αξιοπιστία και τροφοδοτούν εσωτερικές διαφορές», αναφέρει ο συγγραφέας.

Το δημοσίευμα του Al-Monitor σημειώνει ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι η Αλγερία και η Τυνησία θα εκλάβουν την αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ως ανεπιθύμητη κλιμάκωση, και από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη Λιβύη ως ένας ανεκτίμητος διαμεσολαβητής.

-- stoxos.gr
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος


Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger