Συναγερμός έχει σημάνει σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τη μεγάλη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε μία περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα και έτσι οι υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιχειρούμενη προβοκάτσια. 

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ξεδιπλώθηκε σχέδιο εμπρησμού είναι τα παρακάτω: 

Εντός και εκτός του ΚΥΤ της Μόριας ξέσπασαν πολλές και σχεδόν ταυτόχρονες εστίες φωτιάς.  

Οι φωτιές εκδηλώθηκαν βράδυ, δηλαδή σε χρόνο που δεν μπορούν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα και σε ώρα που φυσούσαν δυνατοί άνεμοι, κάτι που ήταν γνωστό από την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.  

Περίπου στις 23.00, βράδυ Τρίτης, ομάδα περίπου 70 ατόμων έστησε φραγμούς με φλεγόμενους κάδους στο δρόμο μπροστά από το ΚΥΤ. 

Οταν έφτασαν στο σημείο τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα υπήρχαν οργανωμένες ομάδες ατόμων που εκτόξευαν πέτρες και ξύλα εναντίον τους για να μη γίνει κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

Οι Τούρκοι παρακολουθούσαν 

Μόλις η φωτιά ξέσπασε στη Μόρια, ένα τουρκικό UAV άεχισε να πετά απέναντι από  τη Λέσβο. Οι Τούρκοι παρακολουθούσαν όλη την εξέλιξη των γεγονότων μέσα στη νύχτα, με την εικόνα που μετέδιδε το uav.   

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα μεταβαίνουν στο νησί 


Ενισχύσεις από την Αθήνα και συγκεκριμένα τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν σταλεί στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί (περίπου 13.000) που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται, και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Πέτσας: Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας για τη φωτιά στη Μόρια 

Διερευνάται και ο τρόπος και τα αίτια που οδήγησαν στον εμπρησμό, διότι η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε, καθώς την απέτρεψε όλη αυτή η έκρηξη και η αντίδραση στον οικισμό μετά την πληροφόρηση για θετικά κρούσματα. Δόθηκε πραγματική μάχη όλη νύχτα. Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ νωρίς το πρωί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ θα απαγορευθεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των πιο ευάλωτων.



Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι φωτιές μπήκαν από τους ίδιους τους μετανάστες και αφορμή αποτέλεσε ο εντοπισμός 35 ατόμων θετικών στον κορωνοϊό, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.

Ο κ. Πέτσας άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο προβοκάτσιας και η φωτιά να είναι υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες και γι' αυτό, όπως σημείωσε, θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα.

 

πηγή: pentapostagma.gr/





Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger