Δύσκολη ήταν η νύχτα στη Λέσβο καθώς το νησί δοκιμάστηκε από τρεις μεγάλες φωτιές. Στη Μόρια κοντά στο ΚΥΤ υπήρχαν διάσπαρτες εστίες, ενώ ήχησαν και οι καμπάνες.

Στο σημείο αυτό δεν μπορούσαν να σπεύσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τα οχήματα τους, μιας και όσες φορές αποπειράθηκαν, δέχονται λιθοβολισμό από διαμένοντες του ΚΥΤ, μετανάστες.


"Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, βάζουν συνέχεια φωτιές με αναπτήρες και λιθοβολούν τα οχήματα μας", είχε αναφέρει αξιωματικός της Πυροσβεστικής Μυτιλήνης.

Αργά τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι ο καταυλισμός εκκενώθηκε με αποτέλεσμα 13.000 μετανάστες να βρίσκονται στον δρόμο, μεταξύ τους και οι 35 που είναι θετικοί στον κορονοϊό.


Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιχειρούν σε δύο μέτωπα πυρκαγιάς, κοντά στη Βατούσα και την Άντισσα. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σκαλοχωρίου, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες ενώ υπάρχει κίνδυνος για ανάφλεξη αερίων σε τυροκομείο που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι άνεμοι εντάσεως έως και 7 μποφόρ δυσχεραίνουν την κατάσβεση.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και εθελοντές από τα εθελοντικά κλιμάκια και προσωπικό του δήμου δυτικής Λέσβου.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.









Όπως είπε το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα ανακοινωθεί ότι, δεν θα μπορεί να φύγει από το νησί κανείς που ήταν μέσα στο ΚΥΤ.

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τη μεγάλη φωτιά στη Μόρια.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκού, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Εξετάζουμε και το σενάριο της προβοκάτσιας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Mega.

Πηγή: enikos.gr, lesvospost.com



Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger