Ο επίτιμος καθηγητής του Χάρβαρντ Γκράχαμ Αλισον, εξετάζει την αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ υπό το πρίσμα του Θουκυδίδη. 

Και το ερώτημά του είναι: πως οι δύο υπερδυνάμεις μπορούν να αποφύγουν την «παγίδα του Θουκυδίδη;»

Η Άποψη του Γκράχαμ Αλισον είναι ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν ακάθεκτες προς μια βίαιη σύγκρουση, όπως είχε συμβεί στον πόλεμο μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης, τον οποίο περιέγραψε ο Θουκυδίδης, ο διάσημος Ελληνας ιστορικός. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο πόλεμος αυτός ήταν αναπόφευκτος, ανάμεσα στις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας εξαιτίας της ανόδου του αθηναϊκού ιμπεριαλισμού και του φόβου που αυτός προκάλεσε στη Σπάρτη. H Υβρις των Αθηνών προκάλεσε την παράνοια της Σπάρτης.

Σύμφωνα με τον Γκράχαν Αλισον, πρέπει κανείς να «διαβάσει» τον ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ υπό το πρίσμα αυτού του πολέμου της αρχαίας Ελλάδας. Η Αθήνα είναι η Κίνα, η Σπάρτη είναι οι ΗΠΑ. Μια ανερχόμενη και μια καθεστηκυία υπερδύναμη. 
Ο ιστορικός εκτιμά ότι η ίδια δυναμική βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και ότι οι δύο υπερδυνάμεις μπορεί να εμπλακούν σε πόλεμο, πράγμα που ούτε η μία ούτε η άλλη εύχονται. Είναι αυτό που ο ιστορικός αποκαλεί «Η παγίδα του Θουκυδίδη».


 
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο. 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger