Το ανθρώπινο μέτρο, είναι το μέτρο του σύμπαντος και το συμπαντικό μέτρο είναι το ανθρώπινο μέτρο. Αυτό βλέπουμε όταν ερμηνεύουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα γεωμετρίας όπως αυτό του Ευκλείδη που έχουν ασχοληθεί όλοι οι σύγχρονοι μελετητές και ερευνητές. Όμως, πρόκειται για ένα ορθογώνιο τρίγωνο, του οποίου η κάθετος έχει διάσταση τον αριθμό τρία, η βάση τον αριθμό τέσσερα και η υποτείνουσα τον αριθμό πέντε. Το άθροισμα των πλευρών έχει τον αριθμό 12.
Το 3 συμβολίζει το τρίγωνο, το 4 το τετράγωνο και το 5 την ένωση των δύο πλευρών που είναι το ανθρώπινο στοιχείο. Ο άνθρωπος δηλαδή ενώνει μέσα του την τριάδα και την τετράδα και είναι το τελειότερο ον της δημιουργίας. Το σύμπαν βρίσκεται μέσα στην κάθετη και οριζόντια πλευρά του τριγώνου και ο άνθρωπος, η υποτείνουσα έχει μέσα του το σύμπαν.
Στη μεταφυσική επίλυση του προβλήματος διαπιστώνεται ότι το 12 αντιπροσωπεύει τον τετραγωνισμό της τριάδας. Το 3 το σύμβολο της ισορροπίας που είναι το πνεύμα και το 4 το σύμβολο της ύλης, έχουν άθροισμα επτά. Το 7 είναι η πληρότητα της φύσης και η ανώτερη επταπλή έκφραση του σύμπαντος.
Είναι ύλη και πνεύμα μαζί που σημαίνει το ένα ή την ένωση. Είναι ο ιερός αριθμό της επταπλής ενότητας. Οι επτά αρχές που διαιρούνται σε άλλες επτά. Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα του Ευκλείδη αναζητά εκείνες τις διστάσεις των πλευρών του ορθογωνίου τριγώνου, ώστε η μια κάθετος να είναι ίση με τα 3/4 της οριζόντιας βάσης και η βάση να είναι ίση με τα 4/5 της υποτείνουσας.
Η κάθετος 3 συν τη βάση 4 συν την υποτείνουσα 5 μας κάνουν άθροισμα 12. Είναι ένας αριθμός που διαιρείται με το τρία και αντιπροσωπεύει τον τετραγωνισμό της τριάδας. Αυτό σημαίνει ότι η ύλη έχει ψυχή και εμπεριέχει το πνεύμα. Σημαίνει ακόμη ότι το πνεύμα γίνεται ύλη και η ύλη πνεύμα. Το Ευκλείδειο πρόβλημα έχει πνευματική και μεταφυσική διάσταση και μόνο έτσι μπορούμε να το κατανοήσουμε, στη διάσταση που του αναλογεί.. Το 12 είναι ο αριθμός που τετραγωνίζει τον κύκλο που είναι η κάθοδος του πνεύματος στην ύλη.
Όποιος το επιτυγχάνει αυτό, έχει εκφράσει την τριάδα κατά έναν τετραπλό τρόπο και έχει καταφέρει τη δημιουργία κι έτσι έχει επιτευχθεί η κάθοδος της ανώτερης τριάδας. Τότε ο άνθρωπος, έχει λύσει μυστήρια και έχει βρει την αρμονία. Ένας άλλος φιλόσοφος πριν από τον Ευκλείδη, είχε πει ακριβώς τα ίδια με το Πυθαγόρειο θεώρημα. Η υποτείνουσα έχει άθροισμα τις δύο κάθετες πλευρές στο ορθογώνιο τρίγωνο του Πυθαγόρα. Είναι κάτι σαν το μέτρο του θεού, σαν μια προσευχή ή σαν έναν ύμνο στο θείο που αγγίζουν αυτοί οι υπολογισμοί. Έχει εφαρμογή σχεδόν σε κάθε κλάδο της επιστήμης.
«Στο σχολείο μας διδάσκουν τη Γεωμετρία των δύο διαστάσεων, που εφαρμόζεται πάνω σε μια επιφάνεια – ένα φύλλο χαρτί. Σύμφωνα με τη Γεωμετρία αυτή, το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου είναι πάντα 180ο. Η ευθεία γραμμή είναι η συντομότερη απόσταση ανάμεσα σε δύο σημεία, και δυο παράλληλες γραμμές δεν συναντώνται ποτέ. Πρόκειται για τη Γεωμετρία που μας δίδαξε ο Ευκλείδης και εφαρμόζεται καθημερινά προκειμένου να στήσουμε μια βιβλιοθήκη, να χτίσουμε ένα σπίτι, να κατασκευάσουμε μια γέφυρα». (Gribbin, 1985, σελ. 18).
Το Πυθαγόρειο θεώρημα
Το τετράγωνο της υποτεινούσης ενός ορθογωνίου τριγώνου, ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των άλλων δύο πλευρών ή ∫ (ΑΓ)2 = [(ΒΓ)2 + (ΑΒ)2] ή (Α, Α1, Α2, Γ) = (Γ, Γ1, Γ2, Β) + (Β, Β1, Β2, Α)
πηγή: emeis.gr
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook