Τα μάτια της κοινής γνώμης αναμφισβήτητα ήταν στραμμένα στη χθεσινή ιστορική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν  για την Γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο από την μεριά της ελληνικής κοινής γνώμης κέντρισε το ενδιαφέρον και ένα άλλο σημείο της τόσο προσεκτικά διατυπωμένης δήλωσής του και συγκεκριμένα στη χρήση της ελληνικής ονομασίας Κωνσταντινούπολη για την τότε πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας αντί της τουρκικής ονομασίας Ιστανμπούλ (Istanbul). 

Συγκεκριμένα, στην πρωτότυπη δήλωσή του στα αγγλικά ο κ. Μπάιντεν χρησιμοποίησε τη λέξη «Constantinople» και όχι «Istanbul»: «Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης».

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν αν μη τι άλλο προσεκτικά διατυπωμένη και ως εκ τούτου έχει πολιτικό ενδιαφέρον η αναφορά του στην επίσημη ονομασία της Πόλης την περίοδο εκείνη. Θα μπορούσε να ερμηνευτεί όμως ως ένας επιπλέον λεπτός χειρισμός της γλώσσας εκ μέρους του για να επιρρίψει την ευθύνη της Γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και, για να υποδηλώσει ότι αυτό που συνέβη στο παρελθόν οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά. Αναχαιτίζοντας με κάθε τρόπο τον Τουρκικό επεκτατισμό.

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν πως κατά την περίοδο μετά την Ανακωχή του 1918 οι νικήτριες δυνάμεις της Αντάντ που αποβίβασαν τα στρατεύματά τους στην Πόλη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιούσαν την επικρατούσα διεθνή ονομασία, Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο όμως έπρατταν και οι οθωμανικές αρχές στα επίσημα έγγραφά τους, που χρησιμοποιούσαν ονομασίες οι οποίες είχαν τη ρίζα τους στην «Κωνσταντίνου Πόλη». Ωστόσο, ο τουρκικός πληθυσμός και ιδιαίτερα το τμήμα εκείνο που προσχωρούσε σταδιακά στο εθνικό κίνημα που «φούντωνε» στην Άγκυρα προτιμούσε τη λέξη Ιστανμπούλ, καθώς είχε για τους ίδιους λιγότερη αρνητική χροιά, αφού ακουγόταν πιο τουρκική, ασχετώς από το γεγονός ότι και η λέξη αυτή είχε ελληνική ρίζα, προερχόμενη από την φράση «εις την Πόλιν». Μέχρι και το 1928 διεθνώς γινόταν χρήση της ελληνικής ονομασίας Κωνσταντινούπολη (Constantinople), αλλά και οι οθωμανικές αρχές, μέχρι και την επίσημη κατάλυση της Αυτοκρατορίας από τους εθνικιστές του Κεμάλ Ατατούρκ το 1923, χρησιμοποιούσαν επισήμως την αραβική απόδοση της ίδιας ονομασίας, δηλαδή Κονσταντίνιγε (Konstantiniye).

Με την υιοθέτηση της λατινικής γραφής στην τουρκική γλώσσα το 1928, η ονομασία Κονσταντίνιγε/Κωνσταντινούπολη καταργήθηκε πλήρως, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη χρήση της και επιβλήθηκε η τουρκική ονομασία «Istanbul», γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Η διεθνής αλληλογραφία, μάλιστα, που στη διεύθυνση έφερε τη λέξη Constantinople επιστρεφόταν, ακόμη κι αν ο αποστολέας χρησιμοποιούσε δίπλα και τη λέξη Istanbul.

Έτσι με την συνολική στάση του ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία διαχωρίζοντας επίσημα την θέση των ΗΠΑ απέναντι στα όνειρα της σύγχρονης Τουρκίας για Νεο-οθωμανισμό.


ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ


Αυτό κι άλλα πολλά εξόργισαν την Τουρκία που τώρα απειλεί με αντίποινα την Αμερική.

Η Τουρκία πρότεινε την απομάκρυνση του Αμερικανικού στρατού από τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ ως απάντηση στην αναγνώριση του Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η αντίστοιχη δήλωση έγινε από τον πρόεδρο του τουρκικού κόμματος Rodina, Περιντσέκ Ντογκού.'

Ο Τούρκος πολιτικός πρότεινε να απελευθερωθεί το έδαφος της στρατιωτικής βάσης από τους Αμερικανούς εντός δύο εβδομάδων και να καθιερώσει πλήρη τουρκικό έλεγχο σε αυτήν. Επί του παρόντος, τόσο οι τουρκικές όσο και οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις βρίσκονται στην αεροπορική βάση, όπως προηγουμένως και οι Γερμανικές δυνάμεις της Bundeswehr βρίσκονταν εκεί, αλλά το 2017 αποσύρθηκαν.

Παρά τις απειλές να κλείσουν το Ιντσιρλίκ για τους Αμερικανούς, όλα θα παραμείνουν στη θέση τους. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να απογειώνεται από την ανατολική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί το Πεντάγωνο με πιθανή "έξωση". Τα τελευταία χρόνια, αυτή η απειλή ακούστηκε για πέμπτη ή έκτη φορά, αλλά όλα παραμένουν όπως ήταν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φυσικά, καταλαβαίνουν ότι η Άγκυρα μπορεί να "κλωτσήσει", οπότε εξετάζουν εναλλακτικές επιλογές για την ανάπτυξη των βάσεων τους. Αυτές οι επιλογές είναι κυρίως τα εδάφη της Ελλάδας. Στρέφουν την προσοχή τους στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στον ελληνικό κόλπο της Σούδας στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Η Αθήνα δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη Αμερικανικών βάσεων, αλλά το ζήτημα των αμερικανικών πυρηνικών όπλων, που φημολογείται ότι υπάρχουν στο Ιντσιρλίκ, παραμένει ανοιχτό.

Η αεροπορική βάση της Ιντσιρλίκ ανήκει στην Τουρκία και όχι στο ΝΑΤΟ, επομένως η Άγκυρα έχει όλα τα δικαιώματα να εκδιώξει την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία από το έδαφός της.



Πληροφορίες από : cnn.gr/stoxos.gr
Το iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο. 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger