Γράφει ο Νικ. Αλ. Αργυρίου

Τα τελευταία χρόνια ο σύγχρονος τρόπος ζωής έκανε τον άνθρωπο να λατρέψει την ύλη σε κάθε της έκφανση έναντι δυστυχώς του πνεύματος. 

Ο βασικός στόχος του σύγχρονου ανθρώπου είναι πλέον  να συγκεντρώνει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, ώστε να τα μετατρέπει σε καταναλωτικά αγαθά για να απολαμβάνει διάφορες υπηρεσίες.

Βέβαια η πνευματική και ηθική κατάπτωση ήταν αναμενόμενη. 

Ο άνθρωπος λοιπόν  ξέχασε ότι πέρα από την ύλη είναι και πνεύμα. Ενώ ο άνθρωπος όλο και περισσότερο ξεχνούσε κάθε τι πνευματικό τόσο περισσότερο εμφανιζόταν ο νέος «αόρατος εχθρός» της ανθρωπότητας, δηλ. ο "Αντίνοος"...

Έτσι, λοιπόν με τις γνωστές μεθόδους στήθηκε μια γιγαντιαία οικονομική επιχείρηση για την εκμετάλλευση του πλανήτη από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Στη Μνηστηροφονία, ο Οδυσσέας σκοτώνει πρώτον εκείνον με το κωδικοποιημένο όνομα: "Αντίνοος", ρίχνοντάς του ένα βέλος στο λαιμό, που του διαπέρασε τον αυχένα.

Ραψ.χ, στ.8-16: ".... ἦ, καὶ ἐπ' Ἀντινόῳ ἰθύνετο πικρὸν ὀϊστόν. ἦ τοι ὁ καλὸν ἄλεισον ἀναιρήσεσθαι ἔμελλε, χρύσεον ἄμφωτον, καὶ δὴ μετὰ χερσὶν ἐνώμα, ὄφρα πίοι οἴνοιο· φόνος δέ οἱ οὐκ ἐνὶ θυμῷ μέμβλετο. τίς κ' οἴοιτο μετ' ἀνδράσι δαιτυμόνεσσι μοῦνον ἐνὶ πλεόνεσσι, καὶ εἰ μάλα καρτερὸς εἴη, οἷ τεύξειν θάνατόν τε κακὸν καὶ κῆρα μέλαιναν; τὸν δ' Ὀδυσεὺς κατὰ λαιμὸν ἐπισχόμενος βάλεν ἰῷ, ἀντικρὺ δ' ἁπαλοῖο δι' αὐχένος ἤλυθ' ἀκωκή...."


Το όνομα Ἀντίνοος

 

Ἀντίνοος < ἀντίνοος < ἀντί + νόος / νοῦς


 Το πρώτο συνθετικό αντί

 Μας δηλώνει:

  1. αντίθεση
  2. άρνηση, εναντίωση
  3. αντικατάσταση
  4. απουσία κάποιων χαρακτηριστικών
  5. αντίδραση
  6. ανταπόδοση
  7. αντιστοιχία
  8. σύγκριση

Ετυμολογικά είναι και το μεσαιωνικό αντίο -ν(τ)ο. Προηγούνται της λέξης δυο προθέσεις από-εν-αντί (απέναντι- αντι).
γραμματικά ο αντίος είναι ο απέναντι. 


Το δεύτερο συνθετικό
νόος:


Ετυμολογία: [<αρχ. νοῦς < νόος]

Μας δηλώνει τον νου δηλαδή το πνεύμα, που είναι ο πνευματικός παράγοντας. 

Άρα εδώ ο Όμηρος χρησιμοποιεί το όνομα: " Ἀντίνοος" για να δείξει αυτόν που έχει πλέον αντικαταστήσει κάθε τι το πνευματικό με την ύλη. 

Δηλαδή, ο " Ἀντίνοος" είναι ο λάτρης της ύλης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger