Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η Ρωσία ελέγχει στρατιωτικά την Κριμαία. Το αναγνώρισε σήμερα το πρωί, Δευτέρα 3 Μαρτίου, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε γαλλικό ραδιόφωνο. «Κρατάω την ελπίδα ότι θα σταματήσει η στρατιωτική επέλαση» τόνισε ο γάλλος υπουργός.
Οι Ρώσοι διεκδικούν 12 πόλεις ανατολικά της Ουκρανίας
Την ίδια ώρα ρωσικά ΜΜΕ αναρτούν χάρτες στους οποίους διακρίνεται ότι 12 πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας έχουν υψώσει τη ρωσική σημαία και αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν την απόσχιση του ανατολικού τμήματος.
Αναλυτές: Σε λίγες ημέρες ο Πούτιν θα καταλάβει κι άλλες πόλεις
Ο αμερικανός αναλυτής και πρώην αξιωματούχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Josh Cohen έγραψε σήμερα στο The Moscow Times ότι πιθανότητα ως το σαββατοκύριακο ο Πούτιν θα επιχειρήσει να ελέγξει στρατιωτικά τις πόλεις Ντονέτσκ και Χάρκοβο, όπου κατοικούν ρωσόφωνοι πληθυσμοί, στα ανατολικά της Κριμαίας.
«Αφού ο Πούτιν θεμελίωσε τον έλεγχο στην Κριμαία φαίνετια ότι τώρα θα αρχίσει να προωθεί στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία» γράφει ο Coen.
Για τη Ρωσία η Ουκρανία είναι ό,τι η Ταϊβάν για την Κίνα
Και προσθέτει:
'Και ενώ οι αναλυτές της Δύσης, ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, προβλέπουν ότι ο Πούτιν δεν θα κάνει πόλεμο στην Ουκρανία, εντούτοις δεν κατανοούν την στρατηγική του, προσθέτει ο Κοέν. «Για την Ρωσία η Ουκρανία είναι ό,τι η Ταιβάν για την Κίνα: Μια ζωτική δίοδος την οποία δεν μπορεί να χάσει. Επίσης, για τη Ρωσία η Ουκρανία είναι γενέθλιος τόπος του ρωσικού πολιτισμού. Η ιδέα μιας ελεύθερης Ουκρανίας η οποία θα στραφεί προς τη Δύση αποτελεί ανάθεμα για τον Πούτιν. Πολλοί Ρώσοι μιλούν για την Ουκρανία λέγοντας «Η μικρή Ρωσία». Αυτό γίνεται πιο κατανοητό αν θυμηθούμε τι είχε πει ο Πούτιν στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2008: «Δεν καταλαβαίνεις Τζορτζ ότι η Ουκρανία δεν υπήρξε ποτέ κράτος. Τι είναι η Ουκρανία; Ορισμένα κομμάτια της είναι στη δυτική Ευρώπη αλλά τα περισσότερα εδάφη της είναι δώρο από εμάς».
Ελεγχος χωρίς πόλεμο
Σύμφωνα με την άποψη του Πούτιν η Δύση στήριξε τις διαδηλώσεις του Κιέβου εναντίον της Ρωσίας για να αποκολλήσει την Ουκρανία από την πολιτισμική, πολιτική και οικονομική θέση στην οποία ανήκει, στο πλευρό της Ρωσίας. Και η Δύση δεν κατανοεί ότι ο Πούτιν αυτό δεν θα το επιτρέψει ποτέ".
Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλλει στην δυτική Ουκρανία αλλά στην νοτιο-ανατολική πλευρά όπου ζουν ρωσόφωνοι και ρωσόφιλοι πληθυσμοί κατά τον Πούτιν τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ανακαταλάβει τον έλεγχο εδαφών που τα θεωρεί ρωσικά.
Αυτός είναι ο χάρτης που οι Ρώσοι μετέδωσαν ότι 12 πόλεις ύψωσαν τη ρωσική σημαία:
Διαδηλωτής μετά από άγριες συμπλοκές στο Χάρκοβο, ανατολικά της Ουκρανίας


Δημοσίευση σχολίου

Blogger