Θετικά μηνύματα για τη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών από τη Ρωσία. Ρώσοι γιατροί δημιούργησαν νέα διαγνωστικά τεστ που ανιχνεύουν τη νόσο του Πάρκινσον πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων της συμπτωμάτων.

Πηγή: PhotoXPress

Η νόσος του Πάρκινσον, συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60-70 ετών, αλλά τα τελευταία χρόνια, τα συμπτώματα της ασθένειας άρχισαν να συναντώνται σε άτομα ηλικίας 30-40 ετών. Στη Ρωσία, η ασθένεια προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού άνω των 60 ετών.
Η κύρια δυσκολία για τους γιατρούς, είναι η διάγνωση της νόσου σε πρώϊμο στάδιο, καθώς η ασθένεια αρχίζει να παρουσιάζεται στο ανθρώπινο σώμα από 20-30 χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της, που γίνονται αντιληπτά μόνο σε ένα από τα τελευταία στάδια της νόσου. Έτσι, όταν ένας ασθενής απευθύνεται στο γιατρό, είναι πλέον αδύνατο να βρεθεί φάρμακο που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της νόσου.
Μία από τις μεθόδους διάγνωσης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς, είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ). Αλλά η διενέργεια μαζικών ιατρικών εξετάσεων με τη χρήση ΡΕΤ είναι αδύνατη, δεδομένου ότι είναι μια πολύ ακριβή μέθοδος. Έτσι, επιστήμονες στη Ρωσία και στο εξωτερικό προσπαθούν να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα: «Πως θα μειωθεί το κόστος για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον στα αρχικά στάδια;».
Με οδηγό την Γενετική
Μια πιθανή λύση βρέθηκε από ερευνητές της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Πριν από οκτώ χρόνια, επιστήμονες από 25 Ακαδημαϊκά Ινστιτούτα άρχισαν τη μελέτη των μηχανισμών ανάπτυξης των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, στις οποίες ανήκει και η νόσος του Πάρκινσον. Σαν αποτέλεσμα, αναπτύχθηκαν διάφορα τεστ που επιτρέπουν τη διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων.

Είναι γνωστό στους γιατρούς ότι τα πρώτα συμπτώματα του θανάτου των εγκεφαλικών νευρώνων, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, στους ασθενείς αμβλύνεται η αίσθηση της όσφρησης ή εμφανίζονται εντερικά προβλήματα. Ωστόσο, οι ερευνητές του Κέντρου, με επικεφαλής τον Ουγκριούμοφ διαπίστωσαν, ότι την ίδια στιγμή αλλάζει η σύνθεση του πλάσματος του αίματος και γίνονται κάποιες άλλες σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό του ασθενούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, κανένας μεμονωμένος παράγοντας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «η απόλυτη απόδειξη». Για το λόγο αυτό, το DiaPark συνυπολογίζει τη γενετική προδιάθεση του ατόμου στην ασθένεια και τις αλλαγές στη συγκέντρωση των ουσιών στο αίμα, καθώς και τις αποκλίσεις τους από τον κανόνα.Ο ακαδημαϊκός Μιχαήλ Ουγκριούμοφ, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Εγκέφαλος: βασικά και εφαρμοσμένα προβλήματα», ίδρυσε ειδικά για την έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, το Κέντρο έγκαιρης διάγνωσης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. «Το εμπορικό προϊόν του Κέντρου, ονομάστηκε DiaPark. Τα τσιπ (chips) του συστήματος, πραγματοποιούν ανοσολογικές και γενετικές εξετάσεις, που μπορούν να διαγνώσουν τη νόσο του Πάρκινσον πέντε με επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της.
Μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις
Σήμερα, το διαγνωστικό σύστημα «ζει» μεταξύ Μόσχας και Καζάν. Στο Ταταρστάν, η τοπική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Καζάν, Ραζίνα Νιγκματούλινα, εργάζεται με τους ασθενείς. Στη Μόσχα, ομάδα επιστημόνων, υπό την ηγεσία του Μιχαήλ Ουγκριούμοφ, ασχολείται με τον προσδιορισμό των δεικτών της ασθένειας σε δείγματα αίματος και αναλύει τις ηλεκτρο-φυσιολογικές παραμέτρους των δειγμάτων. Η εταιρεία που κατασκευάζει το DiaPark, σκοπεύει να ρίξει στην αγορά ανοσολογικά και γενετικά τσιπ και το κατάλληλο λογισμικό για την ανάλυση των δεδομένων.
«Το διαγνωστικό σύστημα δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Τα τσιπ και το λογισμικό, μπορεί να λειτουργήσουν με τις τεχνολογίες που οι γιατροί ήδη χρησιμοποιούν στα εργαστήρια των γενικών πολυκλινικών που εργάζονται», εξηγεί ο Μ. Ουγκριούμοφ. «Αυτό σημαίνει, ότι μπορούμε να αρχίσουμε μαζικά τις κλινικές διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον στα πρώτα στάδια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Ραζίνα Νιγκματούλινα, το σύνολο του πληθυσμού άνω των 35 ετών θα κάνει το διαγνωστικό τεστ DiaPark στα δημόσια νοσοκομεία. Στις ιδιωτικές κλινικές, οι πρώτοι πελάτες θα είναι οι συγγενείς των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον. Από το 2016, ο Ουγκριούμοφ και οι συνάδελφοι του σχεδιάζουν τη διενέργεια συμπληρωματικών προκλινικών δοκιμών και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πιστοποίησης. Το 2017, το DiaPark θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές στη Ρωσία και το 2018, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνσηrbcdaily.ru

Δημοσίευση σχολίου

Blogger