KATOXIKA NEA: Το αεροπλανοφόρο συνοδεύετε από σκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου, φρεγάτα, πιθανόν πυρηνικό υποβρύχιο καθώς και σκάφος ηλεκτρονικών παρεμβολών, ενώ αναμένεται να πλαισιωθεί από το σύνολο των σκαφών περιπολίας (πυραυλάκατοι, αντιτορπιλικά κλπ) που περιπολούν αυτή τη στιγμή τη μεσόγειο, πλην 2-3 σκαφών που έχουν αναλάβει την επιτήρηση της ρώσικης αρμάδας που τώρα βρίσκεται κοντά στο καστελόριζο
Σε «κλοιό» μπαίνει μια μεγάλη περιοχή του Φαληρικού όρμου, όπου πρόκειται να αγκυροβολήσει το τεράστιο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ «USS George H.W. Bush (CVN-77)», στην διάρκεια της επίσκεψής του στην χώρα μας.
Το μήκους 332,8 μέτρων αεροπλανοφόρο, που φέρει το όνομα του 41ου Προέδρου των ΗΠΑ George H.W Bush του πρεσβύτερου, ο οποίος ήταν ναυτικός αεροπόρος κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, έχει ενταχθεί στον 6ο Στόλο.
Το «USS George H.W. Bush (CVN-77)», που έχει έδρα στη Ναυτική Βάση του Norfolk, στην Βιρτζίνια είναι το δέκατο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ. Η κατασκευή του, που άρχισε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2009, κόστισε 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο πλοίο είναι προσγειωμένα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, χωρισμένα σε 8 μοίρες αεροσκαφών ενώ το ειδικά εκπαιδευμένο πλήρωμά του αποτελείται από 3.200 στελέχη του ΠΝ και 2.480 στελέχη του αεροπορικού τομέα.
Οι έξοδοι τους στην πόλη θα γίνεται με σκάφη του αεροπλανοφόρου και λάντζες και αναμένεται να δώσουν σημαντική τονωτική ένεση στα καταστήματα του Πειραιά αλλά και στης Αθήνας, τα οποία θα επισκεφτούν.
Κάτι ανάλογο έγινε και προ διετίας όταν έφτασε στον Φαληρικό όρμο ένα άλλο αεροπλανοφόρο, με επίσης πολυμελές στελεχιακό δυναμικό.
Στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου, στη Ανατολική Μεσόγειο εντάχθηκε το σκάφος στις 24 Φεβρουαρίου. Κυβερνήτης είναι ο Αντιναύαρχος DeWolfe Miller.
«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του πληρώματος, που επιδεικνύουν κατά την προετοιμασία της επιχείρησης», είχε δηλώσει ο κ. Miller τονίζοντας ότι «αυτή η ομάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, που θα παρουσιαστεί».
Το πλοίο συμμετέχει στο πλαίσιο της αποστολής του σε κοινές ασκήσεις με συμμαχικές χώρες, σε δράσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την αντιμετώπιση κρίσεων.
Στα αξιοσημείωτα της δράσης του αεροπλανοφόρου είναι οι δοκιμές, που έγιναν το καλοκαίρι του 2013 για την απογείωση και προσγείωση σε αυτό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους ήταν για τεχνικούς λόγους ανεπιτυχείς.
Στο Φαληρικό Όρμο
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Λιμενικού Σώματος για την άφιξη του αεροπλανοφόρου ανακοινώθηκε από το Γραφείο Γενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά η απαγόρευση από το Σάββατο 01-03-2014, από ώρα 06:00 μέχρι το Σάββατο 08-03-2014 και ώρα 18:00, της κυκλοφορίας και αγκυροβολίας σκαφών, πλοίων και θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα:
(Α) φ: 37ο 54, 456’ Β λ: 023ο 40,620’ Α
(Β) φ: 37ο 54,498΄ Β λ: 023ο 38,800’ Α
(Γ) φ: 37ο 54,465’ Β λ: 023ο 38, 800’ Α
(Δ) φ: 37ο 55,880’ Β λ: 023ο 40, 530’ Α,
Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα πλωτά ναυπηγήματα και πλοία που θα εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες.

«Για τις λεμβουχικές εργασίες», θα παρέχεται ειδική έγκριση πρόσβασης από το Γραφείο Γενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger