Το Plan Β της Ευρώπης στην περίπτωση που «σπάσει» η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, αποκαλύπτει το site της εφημερίδας «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα».

Στην ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά, «αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γνωρίζουν ότι αν η συμφωνία με την ‘Αγκυρα καταρρεύσει, και η μεταναστευτική ροή ξαναρχίσει με μαζικό τρόπο, η λειτουργική συνέπεια θα ήταν μόνον μία: η διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα άφιξης».

Πηγές της Κορριέρε, όπως αναφέρεται, εξηγούν ότι αυτό σημαίνει την μετάθεση του μεταναστευτικού μετώπου στο ύψος των βορείων συνόρων της Ελλάδας, με “κλείσιμό τους”, έναν έλεγχο όσο γίνεται πιο μεθοδευμένο».

Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν λειτουργικές συζητήσεις επί του θέματος. Υπογραμμίζει, όμως, ότι αν παγώσει το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η πολιτική πίεση θα μπορούσε να μετατεθεί στα τρία εκατομμύρια σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν, επίσης, στην Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ότι αν αυξηθεί η ροή προς την Ελλάδα, η Ένωση θα πρέπει να στείλει άμεσα μια ευρεία ομάδα στελεχών και στην Αθήνα θα πρέπει να δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι, μειώνοντας τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για την ‘Αγκυρα ή εξασφαλίζοντάς τα ποσά αυτά με άλλο τρόπο. «Θα έμενε, όμως, ανοικτό, το θέμα της βραδύτητας στην ανακατανομή των προσφύγων», γράφει ο δημοσιογράφος Ντάβιντε Καζάτι.

Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν θα μπορούσε παρά να αναφέρεται πιστά στο σχέδιο το οποίο έβγαλαν από το συρτάρι της ημέρες αυτές οι αυστριακές αρχές, και που προετοιμάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου», όταν «εστάλη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μια ομάδα εκπροσώπων- όπως είχε λεχθεί, με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ- για να καταλάβουν πώς μπορούσαν να “κλείσουν” τα σύνορά με την Ελλάδα.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τότε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ήθελε να μετατρέψει την χώρα του σε ένα “μαύρο κουτί” για τους αιτούντες άσυλο». Αναφέρει, δε, ότι « το κλείσιμο ή διαχείριση των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα ήταν η σκληρότερη λύση εκτάκτου ανάγκης που θα έχει ληφθεί κατά την διάρκεια της κρίσης».

Σύμφωνα με την Κορριέρε, τέλος, «μια τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να μην έχει και πολιτικές συνέπειες: όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Γερμανία, όπου στην Μέρκελ θα καταλογιζόταν η κατάρρευση ενός κύριας σημασίας θεμελίου της: εκείνου του λεγόμενου Πολιτισμού της υποδοχής».

«Και για τον λόγο αυτό θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να λειτουργήσει το σχέδιο Α. Αλλά, επαναλαμβάνουν στις Βρυξέλλες, αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές άλλες εναλλακτικές», καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger