ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ Ο ΠΡΟΠΑΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΗΛΑΥΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ

Μετά την καταστολή της Πολωνικής επανάστασης κατά των τσάρων, ο Πολωνοεβραίος συνεπαναστάτης Ζίγκμουντ Μινέϊκο εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα αφού κατόρθωσε να δραπετεύσει από τις φυλακές της Σιβηρίας στις οποίες είχε εγκλεισθεί καταδικασμένος σε 12ετη κάθειρξη. Πριν όμως είχε προλάβει να τελειώσει την στρατιωτική σχολή της Γαλλίας και να εργασθεί ως Μηχανικός στην Βουλγαρία όπου και παντρεύτηκε μιά εβραία της Βουλγαρίας. Μαζί απόκτησαν μιά κόρη, την Σοφία Μινέϊκο που αργότερα γνωρίστηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Καρπός του έρωτα τους ο Ανδρέας Παπανδρέου πατέρας του Γιωργάκη. Τι έκανε όμως ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο προπάπους του Γιωργάκη στα Γιάννενα. ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΡΧΙΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Φον ντερ Γκόλτς. Ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο ένας πανέξυπνος και χαρισματικός άνθρωπος, με την διπλή ιδιότητα του Μηχανικού και του Στρατιωτικού, ήταν από τους βασικούς συντελεστές των περίφημων οχυρωματικών έργων του Μπιζανίου που σκοπό είχαν την... προστασία της τουρκικής κατοχής στα Γιάννενα από τον Ελληνικό Στρατό.
Ο Στρατός μας τελικά απελευθέρωσε τα Γιάννενα έστω και με την καθυστέρηση την οποία προκάλεσαν τα οχυρωματικά έργα του Μπιζανίου που έγιναν τάφος ηρωϊκός για πολλούς Έλληνες πολεμιστές. Ένας τάφος που άνοιξε με τα ίδια του τα χέρια ο προπάππους του Γιωργάκη Παπανδρέου. Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα που δεν γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί και ελάχιστα για τον καθέναν ξεχωριστά. Αλλά όμως όλοι πρέπει να ξέρουν... Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει!


(Στην φωτογραφία η Σοφία Μινέϊκο και ο Γεώργιος Παπαναδρέου πριν την εγκαταλείψει με τον μικρό Αντρεά στην αγκαλιά, κάτι που οι Μινέϊκο ποτέ δεν ξέχασαν... Και μην μας πεί κανείς ότι το «Μηχανικό» δεν πολεμάει...)  



ΣΤΟΧΟΣ




Δημοσίευση σχολίου

Blogger