Υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της Ρωσίας τελεί και επίσημα η Κριμαία παρά το γεγονός ότι κάποιες απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες, πιστές στην Ουκρανία, συνεχίζουν να μην παραδίδονται. Η ρωσική σημαία κυματίζει σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο, τρεις μέρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμους που ολοκληρώνουν την προσάρτηση. Ανδρες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κατέλαβαν και το «Ζαπορίζια», το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Περίπου τα μισά από τα 78 μέλη του πληρώματός του συμφώνησαν να ενταχθούν στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό και τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν το σκάφος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, λιγότερα από 2.000 από τα 18.000 και πλέον στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από τη Δημοκρατία της Κριμαίας. Οι πλοίαρχοι των ουκρανικών πολεμικών, πολλά εκ των οποίων καταλήφθηκαν εξ εφόδου από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες στην Κριμαία, είχαν διαταγή να ανοίξουν πυρ, αλλά δεν το έπραξαν, παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ιγκόρ Τενιούκ.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες που επιστρέφουν από την Κριμαία θα τύχουν καλής υποδοχής και δεν θα αντιμετωπιστούν ως λιποτάκτες αλλά ως «αληθινοί ήρωες». Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι έστειλε εμπροσθοφυλακή 40 παρατηρητών του στην Ουκρανία. Η εντολή τους δεν αναφέρεται στην Κριμαία, καθώς η Μόσχα διεμήνυσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χερσόνησο. Να αρχίσει άμεσα συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ουκρανίας κάλεσαν οι ΗΠΑ τη Ρωσία, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και υποσχέθηκε υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση. Ο Γιατσενιούκ ζήτησε γερμανική στρατιωτική τεχνολογία και επισήμανε ότι η χώρα θα χρειαστεί να προμηθευτεί ενέργεια από την Ε.Ε. για να προστατευτεί από τον αντίκτυπο της κρίσης με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα και η Σουηδία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να χορηγήσει ένα διμερές δάνειο.

Εν τω μεταξύ, στο σπίτι του πρώην υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας Εντουαρντ Σταβίτσκι, ο οποίος ήταν από τους στενούς συνεργάτες του έκπτωτου προέδρου Γιανουκόβιτς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 42 κιλά χρυσού και 4.800.000 δολάρια σε μετρητά, στη διάρκεια έρευνας της ουκρανικής αστυνομίας. Είχε προηγηθεί η σύλληψη του επικεφαλής της κρατικής εταιρίας ενέργειας Naftogaz Εβγκέν Μπακούλιν για διαφθορά που προκάλεσε στην Ουκρανία ζημιά περίπου 4 δισ. δολαρίων.


www.dimokratianews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger