Κυρώσεις κατά 13 καναδών αξιωματούχων και πολιτικών επέβαλε η Μόσχα, σε απάντηση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του Καναδά εναντίον της Ρωσίας  μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
 Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Λουκασέβιτς , η ρωσική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ανοιχτή σε κάθε εποικοδομητικό διάλογο και ειλικρινή συνεργασία με τον Καναδά, όμως δεν πρόκειται να μείνει απαθής  παρατηρητής σε εχθρικές κινήσεις και στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε ρώσους αξιωματούχους και θα απαντά αναλόγως.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα της συμβούλου του καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική Κριστίν Χόγκαν, του γραμματέα του Συμβουλίου της Επικρατείας Γουέιν Γούτερς, αλλά και του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Άντριου Σιρ. Οι καναδοί αξιωματούχοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι σε ρωσικό άλλων. «Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε απάντηση στις απαράδεκτες ενέργειες της καναδικής πλευράς» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε την 17η Μαρτίου την επιβολή κυρώσεων εναντίον 7 ρώσων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν και ένας σύμβουλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και τρεις αξιωματούχοι της  Κριμαίας, με πρώτον τον  πρωθυπουργό Σεργκέι Αξιόνοφ.
Ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ επισκέφθηκε το Κίεβο το περασμένο Σάββατο, όπου συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.  Ο Χάρπερ είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου που επισκέφθηκε την Ουκρανία  μετά την κρίση, προσφέροντας στήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση.

rbth.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger