Οι ιδιοκτήτες του γερμανικού καταστήματος επίπλων που πουλούσε εν αγνοία του φλιτζάνια διακοσμημένα με το πορτρέτο του Αδόλφου Χίτλερ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην αστυνομία, ανέφεραν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές.

Παρά το σκάνδαλο που έχει προκληθεί πάντως το επίσημο ιστορικό μουσείο της Γερμανίας προτίθεται να αγοράσει ένα από τα φλιτζάνια για να το χρησιμοποιήσει σε μελλοντικές εκθέσεις του. Το σετ του καφέ διέθετε στην αγορά το κατάστημα Τσουμπρίγκεν στην πόλη Ούνα.

Η εισαγγελέας Μπάρμπαρα Φόγκελζανγκ επιβεβαίωσε ότι διενεργείται έρευνα για την υπόθεση των φλιτζανιών που κατασκευάζονταν στην Κίνα και ήταν διακοσμημένα με τριαντάφυλλα, το πορτρέτο του Χίτλερ και ένα γραμματόσημο της ναζιστικής περιόδου που εικόνιζε μια σβάστικα.

Ούτε οι αγοραστές ούτε οι υπάλληλοι είχαν προσέξει το πορτρέτο. Ο καταστηματάρχης Κρίστιαν Τσουμπρίγκεν είπε ότι προσφέρει μια δωροεπιταγή δεκαπλάσιας αξίας σε όσους επιστρέψουν τα φλιτζάνια, όμως μέχρι τώρα μόνο 8 από τους 175 πελάτες που τα αγόρασαν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να τα δώσουν πίσω. Ο Τσουμπρίγκεν έχει στο στοκ του άλλα 4.825 φλιτζάνια τα οποία θα καταστραφούν.

Η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση "αντισυνταγματικών συμβόλων". Για το λόγο αυτό η αστυνομία θα πρέπει να ερευνήσει το ποίος παρήγγειλε τα φλιτζάνια και ποιος όφειλε να τα ελέγξει προτού μπουν στα ράφια του καταστήματος.

Πάντως το Ομοσπονδιακό Μουσείο Ιστορίας της Βόννης εμφανίστηκε πρόθυμο να αγοράσει ένα από τα αντικείμενα αυτά που πωλούνταν σε τιμή ευκαιρίας έναντι 1,99 ευρώ το καθένα. Ένας εκπρόσωπός του, ο Πέτερ Χόφμαν, είπε ότι δουλειά του μουσείου είναι να συλλέγει αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για τις εκθέσεις του.
 


www.sigmalive.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger