Οι ΗΠΑ τινάζουν στον αέρα τα ευρωπαϊκά σχέδια για δημιουργία ενός προστατευτικού δικτύου για τις υποκλοπές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ,στοχεύουν στην ανατροπή του Ευρωπαϊκού σχεδίου σχετικά με την δημιουργία ενός επικοινωνιακού συστήματος που θα προστατεύει τις τηλεπικοινωνίες και θα εμποδίζει την NSA να παρακολουθεί ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα ,ισχυριζόμενοι πώς κάτι τέτοιο παραβαίνει την εμπορική νομοθεσία.

Χαρακτηρίζοντας δρακόντεια την ευρωπαϊκή πρόταση για δημιουργία δικού της επικοινωνιακού συστήματος το γραφείο του USTR –της εμπορικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ- δήλωσε πως οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες,με τζίρο που υπολογίζεται στα 8 τρις δολάρια ετησίως θα υποστούν ζημιά εάν οι Βρυξέλλες υλοποιήσουν αυτή την πρωτοβουλία.


-Οι πρόσφατες εισηγήσεις χωρών-μελών της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα αποκλειστικά ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό δίκτυο 
[το σύννεφο Σένγκεν όπως το αποκαλούν οι υπέρμαχοί του ] ή η δημιουργία   εθνικών ηλεκτρονικών δικτύων θα οδηγήσει ενδεχομένως σε αποκλεισμό ή σε υποβάθμιση τους ξένους παρόχους υπηρεσιών δικτύου-αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η USTR. Στον απόηχο των αποκαλύψεων του Σνόουντεν για την NSA σύμφωνα με τις οποίες ένας μεγάλος όγκος τηλεπικοινωνιακών δεδομένων αποθηκεύεται στις ΗΠΑ,οι Ευρωπαϊκές χώρες,κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία-έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους τον έλεγχο των δικτύων τους χωρίς την μεσολάβηση ενοχλητικών μεσαζόντων. Η οργή της Γερμανίας έφθασε στο αποκορύφωμά της όταν τον προηγούμενο μήνα το περιοδικό Der Spiegel έθεσε ευθέως το ερώτημα μήπως έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσει μια επίσημη έρευνα για κατασκοπεία ,ενώ προέβη και σε άλλη αποκάλυψη σχετικά με την διείσδυση της βρετανικής GCHQ [Government Communication Headquarters] στις γερμανικές διαδικτυακές εταιρίες απ΄όπου η NSA συνέλεξε τις πληροφορίες για την Γερμανίδα Καγκελλάριο Α.Μέρκελ. Έτσι τώρα η USTR έχει ξεσηκωθεί κατά της πρότασης της Deutsche Telecom [ της οποίας ένα ποσοστό περίπου 30% ανήκει στο γερμανικό κράτος ] που στοχεύει στην παράκαμψη του δικτύου των ΗΠΑ,με τον ισχυρισμό πως αυτή η κίνηση δίνει στις ευρωπαϊκές εταιρίες ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών. -Οιαδήποτε υποχρεωτική ενδο-ευρωπαϊκή δρομολόγηση μπορεί να εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την παραβίαση των εμπορικών υποχρεώσεων της ΕΕ που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών στο διαδίκτυο-δήλωσε η USTR προσθέτοντας πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Εάν τα ευρωπαϊκά σχέδια προχωρήσουν,κάτι τέτοιο θα σήμαινε την κατάργηση της συμφωνίας Safe Harbour που επιτρέπει την πρόσβαση αμερικανικών εταιριών στα ευρωπαϊκά δεδομένα.Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως παρόλες τις παραβιάσεις της NSA η Ευρώπη διαθέτει από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες προστασίας προσωπικών δεδομένων στον κόσμο. Οι αμερικάνικες εταιρίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου προσεγγίζουν τώρα την Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια κατευνασμού του φόβου παραβίασης δεδομένων ,ώστε να καταφέρουν να σταματήσουν κάθε σχετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Αποδέκτης της κριτικής της USTR είναι και ένας άλλος σύμμαχος των ΗΠΑ ,ο Καναδάς.Το γραφείο δήλωσε δυσαρεστημένο από την ενίσχυση της νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων στις επαρχίες της British Columbia και Nova Scotia,που απαγορεύουν σε δημόσιους οργανισμούς την πρόσβαση και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων Καναδών υπηκόων εκτός των συνόρων . Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Καναδά να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα email με αποθήκευση όλων των δεδομένων στον Καναδά είχε σαν επακόλουθο τον αποκλεισμό των αμερικανικών εταιριών από τους σχετικούς διαγωνισμούς,πράγμα που εξόργισε την USTR και απέφερε στην Bell Canada ένα συμβόλαιο αξίας 400 εκατομ.δολαρίων.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι-Στην σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, όπου οι αμερικανικές εταιρίες είναι leaders στην παροχή τεχνογνωσίας και υπηρεσιών,αυτή η νομοθεσία στερεί τις εξαγωγές των ΗΠΑ από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών-
Όπως και η Ευρώπη έτσι και ο Καναδάς ανησυχεί για την εξάρτησή του από το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Αμερικής μια και το 90 % της διαδικτυακής του κυκλοφορίας περνάει μέσα από τις ΗΠΑ.Η Καναδική Αρχή Διαδικτύου πρότεινε τον Οκτώβριο του 2013 την δημιουργία μιας εγχώριας υποδομής που θα προστατεύσει τα δεδομένα από ενδεχόμενες υποκλοπές της NSA.

Όλη η έκθεση της USTR στην παρακάτω ηλεκτρονική δ/νση

http://www.ustr.gov/sites/default/files/2014%20NTE%20Report%20on%20FTB.pdf
 http://master-lista.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger