Την ώρα που ο νότος της Ευρώπης υποφέρει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με εκατομμύρια πολίτες να είναι άνεργοι και άλλοι να υποβάλλονται σε μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και τα εργασιακά τους δικαιώματα... στη Σουηδία οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν έναν «εργασιακό παράδεισο».
Εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετέχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, σε ένα πειραματικό πρόγραμμα που θέλει τους εργαζόμενους να απασχολούνται μόλις έξι ώρες την ημέρα, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι... αναρρωτικές άδειες και η χώρα θα γλιτώσει χρήματα.
Οι υπάλληλοι ενός κυβερνητικού οργανισμού στο Γκέτεμποργκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα δουλεύουν έξι ώρες με κανονικό μισθό, ενώ κάποιοι άλλοι θα συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά πλήρες ωράριο... επτά ωρών!
Ο Mats Pilhem, αντιδήμαρχος του Γκέτεμποργκ από το κόμμα της Αριστεράς, ελπίζει ότι το προσωπικό που θα εργάζεται έξι ώρες την ημέρα θα καταλήξει να παίρνει λιγότερες μέρες αναρρωτικής άδειας και θα έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.Μιλώντας στην ιστοσελίδα thelocal.se ο ίδιος είπε: «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να το δοκιμάσουμε αυτό στη Σουηδία. Θα συγκρίνουε τις δύο ομάδες και θα δούμε ποιες διαφορές να ανακύψουν. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να μειωθούν οι αναρρωτικές άδειες που παίρνει το προσωπικό και να αισθάνονται καλύτερα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά όσοι θα εργάζονται λιγότερες ώρες».
Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο Pilhem, μια κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων στην πόλη έχει δοκιμάσει το εξάωρο ωράριο και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.
Τα μέλη της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν ότι προβαίνει σε «φτηνά κόλπα» για να κερδίσει την εύνοια των πολιτών ενόψει των εκλογών, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική έχει δοκιμαστεί και άλλες φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

Blogger