Ευελιξία, απλότητα, ικανότητα αερομεταφοράς καταδρομέων και αμυντικού φορτίου, σύγχρονος οπλισμός, είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων που κυριαρχούν στους παγκόσμιους αιθέρες τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ελικόπτερα, πραγματικά για το βιβλίο των ρεκόρ «Guinness».
Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει στρατιωτική σύγκρουση, στην οποία να μην  παίρνουν μέρος ελικόπτερα. Μεταφέρουν ανθρώπους και φορτία, υποστηρίζουν τις στρατιωτικές μονάδες στο έδαφος, συμμετέχουν στην έρευνα και διάσωση και εκτελούν αναγνωριστικές αποστολές. Κάθε μέρα, στις παγωμένες εκτάσεις της Αρκτικής, στην αφρικανική ζέστη, σε μεγάλα υψόμετρα ή στην έρημο, τα ελικόπτερα δρουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ακόμα και όταν βρίσκονται υπό τα πυρά του εχθρού. Η RBTH σας παρουσιάζει την καλύτερη πεντάδα των ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων.



Το μεγαλύτερο: Mi-26

Πηγή: www.russianhelicopters.aero
Κατηγορία: Βαρύ μεταγωγικό ελικόπτερο
Πρώτη πτήση: 1977
Συνολική παραγωγή: 310 μονάδες
Μεταφορική ικανότητα: 20 τόνοι φορτίου ή 80 αλεξιπτωτιστές
Οι πιλότοι, λόγω των εντυπωσιακών διαστάσεων των ελικοπτέρων Mi-26, τους έδωσαν το παρατσούκλι «ιπτάμενη αγελάδα». Εάν το τοποθετήσουμε δίπλα στο Boeing-737, το ελικόπτερο θα είναι μεγαλύτερο από το πολιτικό αεροσκάφος. Η συνολική έκταση που καλύπτει το Mi-26 με αναπτυγμένους τους έλικες, είναι μεγάλη σαν γήπεδο και το ύψος του ξεπερνά ένα τριώροφο σπίτι.
Τα Mi-26 έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο: Έχουν βρεθεί στη Σομαλία, στην Καμπότζη, στην Ινδονησία και στην πρώην Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ. Το 2002, τα Mi-26 έσπευσαν ακόμη και σε βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων. Ελικόπτερο Mi-26, απομάκρυνε από δύσκολα προσβάσιμη περιοχή του Αφγανιστάν και μετέφερε στην αμερικανική αεροπορική βάση του Μπαγκράμ ελικόπτερο Boeing CH-47 «Chinook» που είχε καταρριφθεί. Το «Σινούκ», είναι το βαρύτερο ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ και έχει κερδίσει επάξια το παρατσούκλι «ιπτάμενο βαγόνι». Όλα όμως τα αμερικανικά βαρέα ελικόπτερα, δεν μπορούν ούτε καν να πλησιάσουν τις εντυπωσιακές δυνατότητες του Mi-26.



Το πιο δημοφιλές: Mi-8

Πηγή: www.russianhelicopters.aero
Κατηγορία: Μέσο ελικόπτερο πολλαπλού ρόλου
Πρώτη πτήση: 1961
Συνολική παραγωγή: Περισσότερες από 17.000 μονάδες
Μεταφορική ικανότητα: 3 τόνοι ή 24 άτομα
Εξοπλισμός των αναβαθμισμένων εκδόσεων: 2-3 πυροβόλα και μέχρι 1,5 τόνο οπλικά συστήματα τοποθετημένα σε 6 σημεία ανάρτησης οπλισμού, περιλαμβανομένων ρουκετών των 57 χιλιοστών, βομβών και αντιαρματικών πυραύλων «Falanga».
Το σοβιετικό στρατιωτικό ελικόπτερο πολλαπλού ρόλου, που σχεδιάστηκε πριν από μισό και πλέον αιώνα, παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα ρωσικά εξαγωγικά αμυντικά συστήματα. Δεν υπάρχει καμία αποστολή που δεν μπορεί να εκτελέσει: Να μεταφέρει κομάντος σε ειδικές αποστολές, να αποσύρει με ασφάλεια στρατιωτικό προσωπικό από τα «καυτά» σημεία των συγκρούσεων, να συμμετέχει σε μάχες εκ του σύνεγγυς, να παραδίδει πολύτιμα φορτία στις πιο απόκρημνες περιοχές. Υπήρξαν περιπτώσεις που το Mi-8 χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για ναρκοθέτηση!
Συλλογή:
Η VI έκθεση ελικοπτέρων στη Μόσχα
Το ελικόπτερο έχει δοκιμαστεί σε όλες τις σημαντικές στρατιωτικές συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών, όπως στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και στη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται σε επιχειρησιακή υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις 50 χωρών. Και πολύ δύσκολα θα βρεθεί ο αντικαταστάτης του στο εγγύς μέλλον. Σημαντικότερη απόδειξη της αναγκαιότητας του: Η χρήση των ελικοπτέρων από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν.
Η αξιοπιστία και η τεχνική αρτιότητα και υπεροχή αυτής της ιπτάμενης μηχανής, έχουν καταπλήξει τους πιλότους και τους τεχνικούς, που έδωσαν στο ελικόπτερο, το εξίσου εντυπωσιακό παρατσούκλι «η πεντάμορφη Βασιλίσσα» (η ηρωΐδα του ομώνυμου ρωσικού λαϊκού παραμυθιού).


«Οροφή» ρεκόρ: Mi-38

Πηγή: www.russianhelicopters.aero
Κατηγορία: Μέσο ελικόπτερο πολλαπλού ρόλου
Πρώτη πτήση: 2012
Συνολική παραγωγή: 3 πρωτότυπα για δοκιμαστικές πτήσεις
Μεταφορική ικανότητα : 13 τόνοι
Στρατιωτικός εξοπλισμός των αναβαθμισμένων εκδόσεων: Άγνωστος
Το Mi-38 είναι ένα ελικόπτερο νέας γενιάς, ο διάδοχος της αξεπέραστης ιπτάμενης μηχανής Mi-8. Από το «μητρικό» ελικόπτερο, διαφέρει στον αριθμό των πτερυγίων στον έλικα, την παρουσία συνθετικών υλικών στη κατασκευή, καθώς και στα πιο προχωρημένα ηλεκτρονικά συστήματα αεροπλοΐας (avionics) που διαθέτει σε σχέση με το σοβιετικό ελικόπτερο. Το νέο ελικόπτερο, έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να πετάει σε ακραίες καταστάσεις, να αιωρείται σε χαμηλό ύψος πάνω από την επιφάνεια του νερού, σε οποιεσδήποτε κλιματικές συνθήκες, όπως και για πολλαπλούς (πολιτικούς και στρατιωτικούς) ρόλους: Αερομεταφοράς, έρευνας και διάσωσης μάχης, ακόμα και σαν ιπτάμενο νοσοκομείο.
Το ελικόπτερο δεν έχει ακόμα βγει στην αγορά, αλλά αποφασίσαμε να το συμπεριλάβουμε στην πρώτη πεντάδα, καθώς η νέα ρωσική ιπτάμενη ελικοφόρα μηχανή έχει ήδη καταγράψει τα πρώτα της ρεκόρ. Το 2012, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων το Mi-35 ανέβηκε σε ύψος 8.500 μέτρα και έτσι, κατέρριψε το ρεκόρ υψομέτρου (επιχειρησιακή οροφή) για τα ελικόπτερα της κατηγορία του. Επιπλέον, οι πιλότοι-δοκιμαστές άφησαν να εννοηθεί ότι, αν στο Mi-38 δεν ήταν αναρτημένο εξωτερικό φορτίο, τότε θα το ανέβαζαν στα 9.000 μέτρα!



Το ταχύτερο: Mi-24

Πηγή: www.russianhelicopters.aero
Κατηγορία: Μεταφορικό και επιθετικό ελικόπτερο
Πρώτη πτήση: 1969
Συνολική παραγωγή: Πάνω από 2.000 μονάδες
Βασικός εξοπλισμός: Τετράκαννα πολυβόλα με περιστρεφόμενες κάννες των 12,7 χιλιοστών, βόμβες, ρουκέτες διαμετρημάτων από 57 μέχρι 240 χιλιοστά, αντιαρματικοί πύραυλοι «Falanga», κινητά ατρακτίδια πυροβόλων όπλων. Διαθέτει καμπίνα για την αερομεταφορά μέχρι και 8 ατόμων.
Στο Mi-24 έδωσαν το παρατσούκλι «ο κροκόδειλος», για την ασυνήθιστη -τρομακτική-  εμφάνιση του «θωρακισμένου» ελικοπτέρου.
Το σχεδιασμένο ως «ιπτάμενο τανκ», είναι μια ιπτάμενη ελικοφόρα μηχανή, με τη γενική έννοια, παρά ένα ελικόπτερο. Το Mi-24, διαθέτει πτέρυγα σαν αεροσκάφος. Ο «κροκόδειλος», για να απογειωθεί χρειάζεται να κινηθεί σε διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης όπως ένα αεροπλάνο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ήταν αδύνατο να σηκωθεί στον αέρα ένα τόσο βαρύ μηχάνημα, με πλήρη φόρτο και εξοπλισμό.
Το Mi-24 κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για ελικόπτερα - 368,4 χλμ/ώρα. Μια ταχύτητα που σήμερα είναι δυνατό να επιτευχθεί από πολλά ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής. Το γρήγορο και ευέλικτο ελικόπτερο «κροκόδειλος», έχει σώσει χιλιάδες ζωές. Για τον λόγο αυτό οι βετεράνοι του πολέμου στο Αφγανιστάν προτιμούν να αποκαλούν: «Χελιδόνι». Ή απλά, «το αγαπημένο».



Το επιθετικότερο: Ka-52 «Alligator»

Πηγή: www.russianhelicopters.aero
Κατηγορία: Επιθετικό ελικόπτερο πολλαπλού ρόλου
Πρώτη πτήση: 1997
Συνολική παραγωγή: 65 μονάδες
Οπλισμός: Πολυβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χιλιοστών σε ημι-μόνιμη βάση, αντιαρματικοί πύραυλοι τύπου «Vikhr», κατευθυνόμενοι με λέιζερ, ρουκέτες  των 80 χιλιοστών, βόμβες, πύραυλοι αέρος –αέρος.
Το ελικόπτερο, είναι η αναβαθμισμένη τροποποίηση του διάσημου Ka-50 «Black Shark» («Τσιόρναγια Ακούλα»). Το νέο ελικόπτερο από μονοθέσιο έγινε διθέσιο, μια αλλαγή που διεύρυνε τη λειτουργικότητα του.
Ο «αλιγάτορας», στον αέρα, κάνει ό,τι δεν μπορούν να κάνουν τα άλλα ελικόπτερα της κατηγορίας του, ακόμη και να πετάξει με την ουρά μπροστά (!).  Έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει «ακροβατικά», μου μοιάζουν φανταστικά για ελικόπτερα, όπως η «θηλιά», δηλαδή, να πετάει περιστρεφόμενο γύρω από το σημείο στόχευσης με σταθερά προσανατολισμένη τη «μύτη» του ελικοπτέρου και τα οπλικά συστήματά του να «κοιτούν» στον στόχο. Φιγούρες, που είναι δυνατόν να εκτελεστούν χάρη στο μοναδικό σχεδιασμό του «αλιγάτορα». Το ελικόπτερο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με το ομοαξονικό σχήμα (τα δύο στροφεία περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, δεν υπάρχει ουραίο στροφείο). Έτσι, το ελικόπτερο είναι πιο ευέλικτο, ελεγχόμενο και πιο ασφαλές.
Το βιβλίο των ρεκόρ «Guinness» αναγνωρίζει το Ka-52 «Alligator» ως το καλύτερο στρατιωτικό ελικόπτερο παγκοσμίως.

http://gr.rbth.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger